|
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Για μια ακόμη φορά η αλλαγή έρχεται με ιδιωτική πρωτοβουλία, στην οποία καυχόμαστε, ότι έχουμε καίρια συμβάλει και εμείς του ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ.
Συνοπτικά αναφέρουμε τα γεγονότα:
1989: Εγκρίνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 48 του 1989 με βάση την οποία αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν πτυχία από πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε. μέσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
1989-1990: Ξεκινά η λειτουργία των περισσοτέρων σημερινών Κολλεγίων, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά – κυρίως βρετανικά πανεπιστήμια.
1990: Το ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και διακηρύσσει, ότι στόχος είναι η προετοιμασία για την δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν αυτό επιτραπεί.
1991: Η Ελλάδα έπρεπε να είχε αρχίσει την εφαρμογή της Οδηγίας Ε9/48. Δεν το κάνει.
1996: Παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και καταδικάζεται.
2000: Η Ελλάδα για αποφύγει την καταβολή ενός τεράστιου προστίμου (18 δισεκατομυρίων δραχμών αναγκάζεται να συντάξει και να θέσει σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 165 του 2000. Με αυτό αναγνωρίζει πλήρως την ισχύ της Οδηγίας 48 του 1989 και ιδρύει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών (ΣΑΕΙ). Με διάφορα όμως κόλπα αποφεύγει να εφαρμόσει την Οδηγία.
2005: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου αντιμετωπίζει βέβαια καταδίκη.
2005: Ψηφίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα γενική Οδηγία 36 του 2005, η οποία επιβεβαιώνει, επεκτείνει και ισχυροποιεί την Οδηγία 48 του 1989.
2005: Το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και επιφανείς βουλευτές της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δηλώνουν, ότι η εφαρμογή της Οδηγίας και η αναγνώριση των Ευρωπαϊκών Πτυχίων, που δίνονται στα Κολλέγια, οδηγούν στην ουσιαστική αναγνώριση των Κολλεγίων ως Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
2005 – 2005-Φθινόπωρο: Το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει, ότι η αναγνώριση των πτυχίων θα γίνει αφού θεσπισθούν κανόνεες ελέγχου των Κολλεγίων.
2005 – Δεκέμβριο: Ο κος Κ. Καραμανλής πρωθυπουργός της χώρας, δηλώνει, ότι θα προχωρήσει στην έναρξη των διαδικασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος και ότι μια από τις υπό αναθεώρηση διατάξεις θα είναι αυτή, που θα επιτρέπει πλέον την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Στο ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ αισθανόμαστε ευτυχείς για τις προοπτικές, που ανοίγονται και υπερήφανοι για την δική μας συμβολή στις εξελίξεις.
Θυμίζουμε βέβαια, ότι το Κολλέγιό μας έχει αναγνωριστεί ήδη από το 2001 σαν Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης από το British Accreditation Council (BAC).
Κ. Καρκανιάς
|
|
|
|