Τευχος 8




Τι πέτυχε και τι όχι ο κ. Καραμανλής σε Πεκίνο και Σανγκάη. Κέρδη για την ελληνική ναυτιλία από τη συμφωνία για τα λιμάνια

Οι Κινέζοι μπαίνουν στον ΟΛΠ

Μόνο αόριστες υποσχέσεις για τα ελληνικά προϊόντα και τον τουρισμό.
Όλο το δούναι και λαβείν

B. ΧΙΩΤΗΣ


ΣΑΝΓΚΑΗ
Ο κ. K. Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κίνας κ. Χου Τζιντάο


Με σημαντικά κέρδη από τις συμφωνίες που επιτρέπουν στην ελληνική ναυτιλία και στα ελληνικά λιμάνια να αναπτυχθούν και από την υποστήριξη της Κίνας στα εθνικά μας θέματα επέστρεψε από τη Σανγκάη χθες ο Πρωθυπουργός, χωρίς όμως να επιτύχει όλους τους μεγαλεπήβολους στόχους που είχε θέσει προτού ξεκινήσει για το μακρινό αυτό ταξίδι. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν έτυχαν της προσοχής που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ και στον τουρισμό δεν έλαβε τίποτε άλλο από αόριστες υποσχέσεις. H καλή εικόνα όμως που έχει η χώρα μας μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να αισιοδοξεί για το μέλλον και να αναμένει το ενδιαφέρον των κινέζων επενδυτών, που για την ώρα φαίνεται ότι ενδιαφέρονται μόνο για να συμμετάσχουν στη μετοχική σύνθεση των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Στις επαφές που είχε ο κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας συμφώνησε να συνεχιστεί το πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, που προβλέπει το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη το 2000 από τον κ. K. Σημίτη, και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία τους στα ζητήματα της εξωτερικής τους πολιτικής.

H ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη στήριξη των θέσεών της στο Κυπριακό από την Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας την αρχή του ελέγχου των εξοπλισμών και της μη διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, τόνισε ότι υποστηρίζει τον ρόλο της Κίνας στις εξαμερείς συνομιλίες για τη διευθέτηση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος. H ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή της στην πρόθεση ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν και επανέλαβε την υποστήριξή της για να αρθεί το εμπάργκο που έχει επιβάλει στην Κίνα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αισιόδοξες είναι και οι προοπτικές για εμπορική και επενδυτική συνεργασία των δύο χωρών και για την επιχειρηματική προσέγγιση των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Κίνας, μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ που θα συνεδριάζει κάθε χρόνο.

Αντιθέτως, ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, στην προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της επίσημης επίσκεψης. Το ελληνικό ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των κινέζων εισαγωγέων κυρίως λόγω της απουσίας μηχανισμού πιστοποίησης.

Πρόοδος σημειώθηκε στη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, μετά τη συμφωνία για την απευθείας μεταφορά εμπορευμάτων (μέσω ενός εκατομμυρίου κοντέινερ ετησίως) ανάμεσα στα ελληνικά και στα κινεζικά λιμάνια, που θα χρησιμοποιηθούν ως διαμετακομιστικά κέντρα προώθησης των προϊόντων στις γειτονικές χώρες και περιοχές.

Μετά τις επαφές του κ. Καραμανλή εξάλλου θεωρείται βέβαιο ότι οι Κινέζοι θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης που προγραμματίζει ήδη η κυβέρνηση, ενώ πολύ σύντομα θα διεκδικήσουν κατ' αρχήν μειοψηφικά πακέτα.

H αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου, τέλος, που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είναι πιθανόν να προσελκύσει σημαντικό τμήμα των 22 εκατομμυρίων κινέζων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ευρώπη. Προς το παρόν όμως από τα 22 εκατομμύρια κινέζων τουριστών η Ελλάδα μένει μόνο στις περίπου 100.000 αφίξεις που έχει κάθε χρόνο.

Τα επτά κίνητρα για επενδύσεις
* Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με κινέζους επιχειρηματίες
Το πρωθυπουργικό ζεύγος κατά την επίσκεψή του στην Απαγορευμένη Πόλη


«Στον τομέα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας η σημερινή εικόνα δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών μας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε κινέζους επιχειρηματίες, λίγο προτού αναχωρήσει από τη Σανγκάη. «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. H επίσκεψή μου αυτή είναι η κατακλείδα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και καιρό η οικονομική μας διπλωματία, αλλά και η απαρχή μιας συνεργασίας που πιστεύουμε ότι θα φέρει σημαντικά και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και στις δύο πλευρές».

«H μεταολυμπιακή Ελλάδα συνδυάζει μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων που την καθιστούν ελκυστική σε νέους επενδυτές» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

1. Ως μοναδική χώρα της NA Ευρώπης, που είναι ταυτόχρονα μέλος της EE και του ΝΑΤΟ, διαθέτει ένα σταθερό πολιτικό, οικονομικό και νομισματικό περιβάλλον, δοκιμασμένη ασφάλεια και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.

2. Εχει διαμορφώσει τα τελευταία δύο χρόνια ένα εξαιρετικά ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. H νέα πολιτική της κυβέρνησής μας στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

3. H γειτνίαση της χώρας μας με τις αγορές της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου αναδεικνύει ως επιτυχές μοντέλο τους επιχειρηματικούς ομίλους εκείνους που επέλεξαν να έχουν το στρατηγείο και το ερευνητικό τους κέντρο στην Ελλάδα.

4. Οι καλές πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με τις παραπάνω γειτονικές αγορές, το αξιόπιστο και ισχυρό δίκτυο των 3.500 θυγατρικών ελληνικών επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στα Βαλκάνια και το ραγδαία αναπτυσσόμενο δίκτυο των 800 παραρτημάτων ελληνικών τραπεζών που ελέγχουν το 14% της βαλκανικής τραπεζικής αγοράς καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό κέντρο.

5. Συνδυάζει όλα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη φυσική ομορφιά και το ιδανικό κλίμα, που την καθιστούν μοναδικό τόπο για επιχειρηματικές συναντήσεις.

6. H Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. H ελληνική εφοπλιστική κοινότητα εξελίσσεται στον μεγαλύτερο πελάτη της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας, έχοντας παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια 100 περίπου μεγάλα πλοία. H ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει αυτή την επιλογή και διεκδικεί να προτιμάται ο ελληνικός εμπορικός στόλος για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

7. Διαθέτει φημισμένα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Προϊόντα που είναι συνώνυμα της ευζωίας, όπως το κρασί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και, πάνω απ' όλα, το ασυναγώνιστης ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο.

Το ΒΗΜΑ, 22/01/2006




επιστροφή