Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Ανθρωπιστική - Ολιστική - Υπαρξιστική προσέγγιση (Carl Rogers, Fritz Pearls, Irvin D.Yalom) - Νέα έναρξη 12/2/2018

 

Εισηγητές: Μαρία Καρκανιά - Δήμητρα Ντέντε

Μαριάνθη Κιουρτσόγλου - Αναστασία Νικολίτσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μετεκπαίδευση Επαγγελματικής Εξειδίκευσης

Μέθοδοι Ψυχοθεραπείας

Ανθρωπιστική-Ολιστική- Υπαρξιστική Προσέγγιση

Διετής Κύκλος

 

1ο έτος: θεωρία

2ο έτος: θεωρία και πρακτική

(Carl R.Rogers, Fritz Perls, Irvin D. Yalom)


 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ


Α’ ΕΤΟΣ

A’ ΕΞΑΜΗΝΟ

·        Η Προσωποκεντρική Προσέγγιση (θεωρία & πράξη)

         (Person-Centered Approach Carl R.Rogers)

·        Ολιστική Προσέγγιση (θεωρία & πράξη)

         (Gestalt Approach- Fritz Perls)

·        Υπαρξιστική Προσέγγιση (θεωρία & πράξη)

         (Existential Approach - Irvin D.Yalom)

 

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

·        Η επιτυχία της θεραπευτικής σχέσης

·        Δραματοθεραπεία - Ψυχόδραμα- Σωματοθεραπεία  

·        Ανάλυση και ερμηνεία των Ονείρων

 

Β’ ΕΤΟΣ

·        Μαθήματα (ανάλυση τεχνικών )

·        Πρακτική άσκηση

·        Ατομική Ανάλυση

 

Τεχνικές

·        Οι θεραπευτικές συνθήκες του Carl Rogers (empathy, unconditional positive regard, congruence)

·        Θεραπευτική σχέση–αυθεντικότητα-αυτοαποκάλυψη (therapeutic relationship, self disclosure)

·        Σωματική θεραπεία, παρατήρηση μη λεκτικής επικοινωνίας (Bodyawareness- Focusing)

·        Ανάλυση & Ερμηνεία των Ονείρων

·        Δραματοθεραπεία – τεχνική της άδειας καρέκλας ( Dramatherapy- emptychairtechnique)


 

Ώρες διδασκαλίας (Α’ εξάμηνο)

Δευτέρα : 17:00-20:00

Τρίτη: 17:00-20:00

Πέμπτη: 17:00-20:00

 

Ώρες διδασκαλίας (Β’ εξάμηνο)

Δευτέρα: 17:00-20:00

Τρίτη: 11:00-14:00

Πέμπτη: 17:00-20:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Μαρία Καρκανιά (Διευθύντρια του Προγράμματος)

Η Μαρία Καρκανιά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA με κατεύθυνση στην Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού του University of Wales.

Έχει σπουδάσει Χορό μοντέρνο (ISTD), αφρικάνικο, φλαμένκο(Spanish Dance Society) και σύγχρονο στις σχολές Χορού Ντιάνα Θεοδωρίδου, Φωκάς Ευαγγελινός, Studio  Χορός- Χώρος (Μέτσης)  και Θέατρο ΠΚ.

Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού).

Είναι Ψυχολόγος με Ψυχαναλυτική κατεύθυνση και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών στηnθεραπευτική δουλειά της με παιδιά και εφήβους.

Εξειδικεύεταιστηχορήγησητων  ιχνογραφικών  τεστ, Η.T.P. (Ηouse –Tree – Person), Draw a mother with her child, Kinetic Family, Fairy Tale Test).

Είναι πιστοποιημένη από την «Άριστον Ακαδημία Υπολογιστών» για την χορήγηση των τεστ Career Guidanceκαι Ariston Learning Styles.

Είναι συγγραφέας της Παιδικής σειράς βιβλίων «Ανακαλύπτω τα Επαγγέλματα» (Εκδοτική Άλφα).

Είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολόγων (British Psychological Society).

 

Αναστασία Νικολίτσα, Χοροθεραπεύτρια – Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα.

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. in Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre/City Universityτου Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο.
Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και τα τελευταία 13 χρόνια ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα και νευρώσεις. Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban(LMA) στο Laban Centreκαι στο Metropolitan University του Λονδίνου.

Το 2010 παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην Νευροφυτοθεραπεία και στην Ανάλυση Χαρακτήρα στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», στην Αθήνα και το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία με την Jane Simington. Το 2015 ξεκίνησε την 4ετή Μεταπτυχιακή εκπαίδευση με τον Ψυχίατρο/Ραϊχικό Ψυχοθεραπευτή Genovino Ferri, πάνω στην Ραϊχική Νευροφυτοθεραπεία. Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε να διδάσκει Χοροθεραπεία στο Ελληνοβρετανικό στο Ετήσιο Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης "Η χρήση της Χοροθεραπείας στην Υγεία & την Εκπαίδευση" και Σωματική Αυτογνωσία και Ανάλυση Κίνησης του LBMA & ψυχολογικοί συμπερασμοί στο Ετήσιο πρόγραμμα "Το Α-Ω της μη Λεκτικής Επικοινωνίας" στην Αθήνα. 
Παρουσίασε πορίσματα της δουλειάς της με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα το 2008. Πορίσματα από την διπλωματική της εργασία για την σωματική αντιμεταβίβαση του θεραπευτή και την πρόληψη της ψυχικής εξουθένωσης (burnout) έχουν αναφερθεί στο βιβλίο της Patricia Pallaro(2007), "Authentic Movement: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved" και «Supervision of Dance Movement Psychotherapy” της Helen Payne(2008). 
Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια, καθώς επίσης δημιούργησε και οδήγησε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από την Συρία και το Αφγανιστάν τον χειμώνα του 2015.

 

Δήμητρα Ντέντε

Η Ντέντε Δήμητρα σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (MScCounselling Studies) στην Σκωτία, στο University of Edinburg.

Στα πλαίσια του προγράμματος, εκπαιδεύτηκε στην ψυχοδυναμική και την προσωποκεντρική προσέγγιση.

Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Εξαρτημένων Ανθρώπων ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και στο «Μαζί για το παιδί». Επίσης, εργάζεται στον χώρο της εκπαίδευσης από το 2006.

Συνεχίζει την εκπαίδευση της στην Προσωποκεντρική και Focusing βιωματική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Κέντρο Focusing.

 

 

Μαριάνθη Κιουρτσόγλου

Η Μαριάνθη Κιουρτσόγλου είναι ψυχολόγος υγείας MSc (Πανεπιστήμιο Κρήτης), κλινική επόπτρια ΜSc (University of Derby) και ατομική και ομαδική θεραπεύτρια. 

Έχει εκπαιδευθεί στη σχεσιακή ψυχανάλυση και στην ομαδική θεραπεία (Yalom Institute).

Εργάζεται ως θεραπεύτρια κυρίως  με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν  κατάθλιψη, άγχος, αμφιθυμία και ψυχοσωματικά προβλήματα που συνήθως σχετίζονται με συγκρούσεις διαπροσωπικές, ταυτότητας αλλά και εργασιακές.

Η κλινική της δουλειά για χρόνια εποπτευόταν από  τη Dr. Ruthellen Josselson, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται και η ίδια ως κλινική επόπτρια.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι τμημάτων Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Παιδαγωγικών και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών και επαγγελμάτων Υγείας.

Στο πρόγραμμα μπορεί να γίνουν δεκτοί απόφοιτοι άλλων Σχολών με την προϋπόθεση να έχει γίνει Μετεκπαίδευση στην Ψυχολογία και κατόπιν Συνέντευξης με την Υπεύθυνη των Προγραμμάτων.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ημερομηνία έναρξης Νοεμβρίου 2017: 1 Νοεμβρίου 2017

Ολοκλήρωση προγράμματος: 30 Μαϊου 2019

 

Ημερομηνία έναρξης Φεβρουαρίου 2018: 12 Φεβρουαρίου 2018

 

ΚΟΣΤΟΣ

Για το Α’ έτος:  2.500€

Για εγγραφές έως τις 31/1/2018, τα δίδακτρα είναι 2.000€.

Για το Β’ έτος:  3.000€ (συμπεριλαμβανομένης της Ατομικής Ανάλυσης)