Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα "Η επιστροφή του Οδυσσέα"

 

21 - 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2017

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3224 ΧΡΟΝΙΑ

Τη 31η Οκτωβρίου έληξαν τα πρώτα ΟΔΥΣΣΕΙΑ, δηλαδή οι φετινές εκδηλώσεις του προγράμματος

 "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ - ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΟΠΙΚΟ ΣΥΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ-ΜΟΥΣΙΚΟ-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ"  που ξεκίνησαν την 21η Οκτωβρίου.

Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο ομώνυμος σύλλογος με την υποστήριξη του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, του Συλλόγου Φίλων του Ομήρου Ιθάκης, του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, του ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, του ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ και πολλών εθελοντών.

Φέτος οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν κυρίως αναγνώσεις όλων ή μερικών Ραψωδιών της Οδύσσειας που έγιναν στη Αθήνα, σε άλλα ελληνικά σχολεία, στην Ιθάκη, την Πύλο καθώς και σε πανεπιστήμια και σχολεία του εξωτερικού. Λεπτομέρειες για όλη την δράση καθώς και φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις από αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχουν και στην ιστοσελίδα μας (www.thereturnofodysseus.gr), στο Youtube (www.youtube.com/channel/UCyT0COsXjuK4KlMufL__o7Q/videos) και στο Facebook (www.facebook.com/thereturnofodysseus/posts).

Θυμίζουμε ότι οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων, που συμπίπτουν με τις πραγματικές ημερομηνίες των γεγονότων που περιγράφονται στην Οδύσσεια, βασίζονται στην ανακοίνωση σε επιστημονικό περιοδικό μιας ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, η οποία προσδιορίζει την 30η Οκτωβρίου 1207 π.Χ. ως την ημερομηνία της μνηστηροκτονίας. Η σχετική ανακοίνωση είναι δημοσιευμένη στον ακόλουθο σύνδεσμο (maajournal.com/Issues/2012/Vol12-1/Full9.pdf) που είναι στα Αγγλικά. Η ίδια ανακοίνωση παρουσιάστηκε στην Ακαδημία Αθηνών την 19η Οκτωβρίου.

Εμείς ξεκινώντας από αυτή την ημερομηνία και διαβάζοντας το ποίημα καταρτίσαμε ένα σχετικό ημερολόγιο παρακολουθώντας τις πορείες του Οδυσσέα και του Τηλεμάχου. Το ημερολόγιο παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα μας (http://thereturnofodysseus.gr/wp-content/uploads/2017/10/Γενικό-Πρόγραμμα.pdf) και θα είμαστε ευτυχείς να δεχθούμε οποιεσδήποτε παρατηρήσεις.

Θυμίζουμε επίσης, ότι τα βασικά στοιχεία του όλου προγράμματος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με βάση το κείμενο του ποιήματος, οι οποίες γίνονται στους πραγματικούς τόπους (Ιθάκη, Πύλο, Σπάρτη, Κέρκυρα) και τις πραγματικές ημερομηνίες κατά τις οποίες έγιναν τα περιγραφόμενα γεγονότα. Επίσης κύριο στοιχείο είναι και η φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση των όποιων εκδηλώσεων και η δημιουργία ενός διεθνικού Οδυσσειακού Δικτύου.

Από τις φετινές εκδηλώσεις αξίζει να μνημονεύσουμε αυτές που έγιναν στην Αθήνα (Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ σε 11 γλώσσες), την Χώρα Νέστορος στην Πύλο (Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Νέστορος), την Ιθάκη (Κοινωφελής Όμιλος Σταυρού Ιθάκης), την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας (Κλασικό Λύκειο Λιουμπλιάνας) και το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας (Πανεπιστήμιο του Πλόβντιβ - Τομέας Νέας Ελληνικής Γλώσσας). Αναμένονται οι φωτογραφίες και από το Πανεπιστήμιο του Κυότο στην Ιαπωνία (τομέας Κλασικών Σπουδών).  Σημειώνω ότι τις φετινές εκδηλώσεις υποστήριζαν οι Δήμοι της Ιθάκης και της Πύλου- Χώρας Νέστορος.

Είμαστε ενθουσιασμένοι, γιατί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εντεκαήμερο εορταστικό πρόγραμμα για την Επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη του.

Από αύριο ξεκινούμε τις προετοιμασίες για τα δεύτερα ΟΔΥΣΣΕΙΑ, που θα διεξαχθούν από 21 - 31 Οκτωβρίου 2018.

Στιγμιότυπο από τις απαγγελίες στην Ιθάκη:

 

 

 

 

 

 

 

Την 27/10/2017 το πρωί πέντε νέοι Ιθακήσιοι υποδέχτηκαν τον Οδυσσέα στο μαγευτικό λιμάνι του Φόρκυνα στην Ιθάκη (σημερινό λιμάνι των Δεξών) διαβάζοντας την 15η Ραψωδία (Ο). Οι 4 απήγγειλαν στα Αρχαία Ελληνικά και η 1 στα Νέα Ελληνικά (Πέτρος Καλύβας, Διονύσης Λευτεραίος, Βασιλική Τσιντίλα, Αλκέτα Πάκο, Κωνσταντίνα Κουμπούρα).

Στιγμιότυπο από τις απαγγελίες στην Πύλο:

 

 

 

 

 

 

 


Στιγμιότυπο από την απαγγελία στο καθολικό κλασικό λύκειο της Λιουμπλιάνας:

 

 

 

 

 

 

 

 

Στιγμιότυπα από τις απαγγελίες στο Ελληνοβρετανικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η καθηγήτρια του τμήματος Art Therapy Ελένη Τραγέα, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης - Ιστορικός τέχνης, κατά την διάρκεια απαγγελίας

 

 

 

 

 

 

O Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού και Πρόεδρος του Συλλόγου «Η επιστροφή του Οδυσσέα, κος Κ. Καρκανιάς, κατά την παρουσίαση της δράσης, την πρώτη ημέρα των απαγγελιών, στο κτίριο του Ελληνοβρετανικού και του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σπουδάστριες των τμημάτων «Τέχνες & Ψυχοθεραπεία» του Ελληνοβρετανικού, κατά την  διάρκεια των απαγγελιών της Οδύσσειας

Στιγμιότυπα από τις απαγγελίες μαθητών και καθηγητών του Σχολείου ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μαθητές του σχολείου Ελληνικών «Μέγας Αλέξανδρος» απήγγειλαν αποσπάσματα της Οδύσσειας σε 11 γλώσσες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η καθηγήτρια του Σχολείου ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» κα Ελένη Κάρκα, κατά την διάρκεια απαγγελίας