Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Σεμινάριο: "Συνθετική Θεραπεία του Ψυχικού Τραύματος και της Μετατραυματικής Διαταραχής", 28/5/16, 12:00-17:00

Εισηγήτρια : Αλεξάνδρα Κορδόση : Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια(MA., BSc.,Pg.Cert.)

Σάββατο 28/5/16 & ώρα 12:00- 17:00

Κόστος: 40€, φοιτητικό 30€

Κάθε εμπειρία που μας στερεί τον έλεγχο και τη δύναμη μας, μπορεί να μας τραυματίσει ψυχικά και να μας δημιουργήσει μία βαθιά αίσθηση οδύνης και απώλειας. Μία ξαφνική αλλαγή στη ζωή μας όπως ένα ατύχημα, ο θάνατος ή αποχωρισμός αγαπημένων προσώπων, απρόσμενες αλλαγές όπως ένα διαζύγιο, η αλλαγή εργασίας ή κατοικίας, η απώλεια χρημάτων ή άλλων συνηθειών, μπορεί να μας δυσκολεύουν πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε αρχικά ή από όσο οι άλλοι γύρω μας μπορούν να καταλάβουν.Ακόμα περισσότερο, οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες αποδυνάμωσης, όπως ο συστηματικός εκφοβισμός, η εκμετάλλευση, η παραμέληση, η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική κακοποίηση, τραυματίζουν βαθιά το άτομο, αφήνοντας το ευάλωτο τόσο στις σχέσεις του με τους άλλους, όσο και μέσα στο ίδιο του το σώμα.  

Τις περισσότερες φορές, οι τραυματικές εμπειρίες συνοδεύονται από  πολυάριθμες επιμέρους απώλειες, που μας επηρεάζουν ενεργά και η προσαρμογή μας στις καταστάσεις της ζωής μας, ίσως να μην επιτυγχάνεται ποτέ ολοκληρωτικά, παρά το πέρασμα του χρόνου. Οι δυσκολίες μας επιμένουν όσο συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στον «κίνδυνο». Συχνά πασχίζουμε να βγάλουμε νόημα στις εμπειρίες μας και δε βρίσκουμε καταφύγιο κατανόησης ούτε στους κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά ούτε και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως να αισθανόμαστε «σπασμένοι» και ότι συνεχώς κάτι μας λείπει. Μπορεί αυτή η αίσθηση να μας κάνει να προσπαθούμε ξανά και ξανά να γεμίσουμε το κενό που βαθιά μέσα μας νοιώθουμε και αυτό να το κάνουμε με ένα τρόπο που μας ανατραυματίζει. Ίσως να πιστεύουμε ότι τίποτα δε θα είναι όπως πριν και να πενθούμε για κομμάτια του εαυτού μας που αισθανόμαστε ότι χάσαμε οριστικά.

Το ψυχικό τραύμα διαβρώνει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης – τις σκέψεις μας (νοητικό επίπεδο), το σώμα μας (σωματικό επίπεδο), τα συναισθήματα μας (συναισθηματικό επίπεδο) την ενέργεια μας (ενεργειακό επίπεδο), τη συμπεριφορά μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους (συμπεριφορικό – κοινωνικό επίπεδο), τη βαθύτερη επαφή με τον εαυτό μας και το θείο (υπαρξιακό και πνευματικό επίπεδο). Η επιστημονική γνώση και οι εξελίξεις στο χώρο της ψυχοθεραπείας,  τονίζουν τη πολυεπίπεδη επίπτωση του ψυχικού τραύματος στη προσωπικότητα και τις ατομικές διαφορές της κάθε περίπτωσης. Η ουσιαστική θεραπεία του ψυχικού τραύματος λαμβάνει χώρα όταν καταφέρνει να αγγίξει τη ψυχή στην ολότητα της και γι’αυτό είναι αναγκαιότητα να υιοθετήσουμε μία συνθετική προσέγγιση στη ψυχοθεραπεία. Χρειάζεται να δουλέψουμε με κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, τόσο σε λεκτικό όσο και σε μη-λεκτικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε πληροφόρηση για τη κατανόηση του εαυτού μας αλλά και εργασία με τη σωματική μας αίσθηση, τα συναισθήματα, την ενέργεια και τη πνευματικότητα μας.  Είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε ότι οι θεραπευτικοί βοηθοί δε μπορούν να προχωρήσουν κάποιον  στο θεραπευτικό του ταξίδι πέραν του σημείου που οι ίδιοι έχουν φτάσει (J. Simington, 2010). Έτσι, το βάθος και η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής βοήθειας, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την δουλειά που έχει κάνει ο θεραπευτής με τα δικά του τραύματα. Το τραύμα στη ζωή μας, αν δουλευτεί και αξιοποιηθεί, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να μας κάνει να συνδεθούμε με τη πραγματική δύναμη που έχουμε μέσα μας και να βρούμε προσωπικό νόημα και σκοπό στη ζωή μας.

Στο σεμινάριο αυτό, θα ενημερωθείτε για τις διαφορετικές πτυχές του τραύματος και τις συνιστώσες αυτών στη θεραπεία. Θα εισαχθείτε σε μία συνθετική οπτική και εργασία των τραυματικών εμπειριών, σύμφωνα με το μοντέλο θεραπείας της καναδέζας J. Simington(PhD.) η οποία παρέχει πιστοποιημένα προγράμματα θεραπείας τραύματος και θεραπείας του πένθους, τόσο στο Καναδά, όσο και διεθνώς.

Το μοντέλο αυτό συνθέτει τη σύγχρονη νευροεπιστημονική γνώση με εναλλακτικές βιωματικές τεχνικές όπως τη θεραπεία της τέχνης, το καθοδηγούμενο οραματισμό, την ενεργειακή δουλειά, τις τεχνικές ύπνωσης και το NLP(νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Στο θεωρητικό υπόβαθρο αυτού του μοντέλου υπάρχει μία βαθιά κατανόηση της Jungianής σκέψης (C. G. Jung) και της αρχέγονης σοφίας που πηγάζει από τους αυτόχθονες λαούς της Αμερικής. Οι βιωματικές τεχνικές επιτρέπουν να προσεγγίσει κανείς το «ψυχικό πόνο» που βρίσκεται στο πυρήνα των τραυματικών εμπειριών.

Σε ποιούς απευθύνεται:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας ή Παρέμβασης στην Κρίση αλλά και σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον να κατανοήσει και να στηρίξει καλύτερα τον τραυματισμένο εαυτό του ή κάποιον κοντινό του άνθρωπο.

Βιογραφικό εισηγήτριας:

Αλεξάνδρα Κορδόση

Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια (MA., BSc.,Pg.Cert.)

Η Αλεξάνδρα Κορδόση ξεκίνησε τις σπουδές της το 1998 στο Ελληνοβρετανικό κολλέγιο της Αθήνας και συνέχισε την εκπαίδευση και ειδίκευση της στη M. Βρετανία όπου παρέμεινε για πέντε έτη.

Το πρώτο της ακαδημαϊκό πτυχίο bachelor (BSc. Hons Psychology) της απενεμήθη από το Middlesex University του Λονδίνου το 2001. Στην συνέχεια παρακολούθησε ετήσιο μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (Pg.Cert. in Systemic Family Therapy), στο University of London, Birkbeck College σε συνεργασία με το βρετανικό Ινστιτούτο Οικογενειακής Θεραπείας (IFT). Αργότερα ειδικεύτηκε στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική Ενηλίκων, παρακολουθώντας διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master στο City University, Regent's College, London (ΜΑ in Psychotherapy and Counselling) το οποίο της απενεμήθη το 2005.

Έγινε μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων (British Psychological Society / Memb. No: 156537) το 2003 και πλέον είναι πιστοποιημένο μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Health and Care Professions Council / Memb. No: PYL31698). Παράλληλα εργάστηκε σε βρετανικές δομές με παιδιά και ενήλικες, όπως σε κρατικό δημοτικό σχολείο (Daubeney Primary School, Hackney, London) καθώς και σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας ενηλίκων (Counselling Initatives: Islington Continuing Counselling Project). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2005 παρακολούθησε ετήσιο σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα έκανε πρακτική άσκηση στο τμήμα βραχείας ψυχιατρικής νοσηλείας γυναικών του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Αργότερα, το 2012-2013 μετεκπαιδεύτηκε στο πρόγραμμα πιστοποίησης στη Θεραπεία του Τραύματος και της Μετατραυματικής Διαταραχής καθώς και στο πρόγραμμα Υποστήριξης στο Πένθος από την εταιρεία TakingFlightInternational, Alberta, Canada, σε συνεργασία με το Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Θεραπείας Δίοδος.

Στην επαγγελματική της πορεία, έχει εργαστεί σε διάφορες δομές όπως τους "Γιατρούς του Κόσμου", το "Εργαστήρι Ανάπτυξης Παιδιού, Εφήβου και Οικογένειας ΑΡΓΩ", στο "Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας", σε ιδιωτικό ιατρείο ψυχικών διαταραχών και σε ιδιωτικές δομές με παιδιά όπως την εταιρεία "ΔΡΩ". Σε αυτές τις συνεργασίες της παρείχε ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους, συμβουλευτική οικογένειας, συνεδρίες και ομάδες με παιδιά και εφήβους φυσιολογικού πληθυσμού ή με διαταραχές, όπως ο αυτισμός.

Τα τελευταία έτη εργάζεται ιδιωτικά, ως ψυχοθεραπεύτρια συνθετικής προσέγγισης, παρέχοντας ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους, συμβουλευτική γονέων και οικογένειας, θεραπεία τραύματος και πένθους και συνεδρίες αυτογνωσίας. Συνεχίζει συστηματικά να παρακολουθεί σεμινάρια ή βιωματικές ομάδες που ενημερώνουν τη πρακτική της στο χώρο της ψυχοθεραπείας.