Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Νέες τάσεις της εποχής στην θεραπεία

Νέες τάσεις της εποχής στη  Θεραπεία

Κάποιες σκέψεις της Μαρίας Καρκανιά (Διευθύντριας του  Τομέα Ψυχολογίας)

Η θεραπεία  η αυτογνωσία και η αυτοεξέλιξη είμαι μία διαδρομή ζωής και μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλλους τρόπους και μέσα.

 Το Ελληνοβρετανικό ανοίγει τους ορίζοντες του και μετατρέπεται σε κέντρο θεραπείας, ευεξίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση στον τομέα της Ψυχολογίας συνδυάζοντας  σεμινάρια, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στους τομείς Ψυχοθεραπεία μέσω των Τεχνών, Εικαστικά, Χοροθεραπεία, Διατροφή για Υγεία, διατροφή με  βιολογικά προϊόντα, ιάματα και βοτανοθεραπεία, υγεία και ευεξία.

Έχουμε αναπτύξει λοιπόν έναν νέο τομέα βάσει της τεχνογνωσίας που αποκτήσαμε από την δημιουργία και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος FoodMed(Η τροφή μου είναι το φάρμακό μου). Θεωρούμε ότι η σωστή διατροφή συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία και προσπαθούμε να την διαδόσουμε μέσα από θεωρητικά και βιωματικά σεμινάρια. Οργανώνουμε σεμινάρια που ειδικεύονται στο πώς η διατροφή και η γυμναστική επηρεάζει την πνευματική μας υγεία και εξέλιξη.

Στον τομέα της Ψυχολογίας έχουμε αναπτύξει έναν πολύ ενδιαφέρον κύκλο προγραμμάτων Μετεκπαίδευσης με θέμα «Τέχνες & Ψυχοθεραπεία». Αρχίσαμε να εντάσσουμε τις τέχνες στον τομέα της Ψυχολογίας εδώ και πέντε χρόνια από το 2010 μέσα από βιωματικά ολοήμερα σεμινάρια. Πέρυσι επεκταθήκαμε ακόμη περισσότερο δημιουργώντας Ετήσια Προγράμματα Μετεκπαίδευσης στην Θεραπεία μέσω των Εικαστικών, Χοροθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Δραματοθεραπεία και Παιγνιοθεραπεία. Μέσα στο κάθε εκπαιδευτικό έτος έτος προσφέρουμε και μεμονωμένα βιωματικά σεμινάρια αυτής της μορφής έχοντας πάντα επιλέξει εισηγητές που είναι πλήρως καταρτισμένοι και έχουν την διάθεση να δημιουργήσουν βιωματικές ομάδες και να οργανώσουν  ποικίλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέσα σε αυτές.

Οι θεραπείες μέσω των Τεχνών βαζίζονται στην αρχή ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μία λυτρωτική διαδικασία για τον άνθρωπο και αποτελεί διέξοδο στις υπαρξιακές του αναζητήσεις, στις συγκρούσεις, τα διλήμματα, τα προβλήματά του.

Μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ, φωτογραφία, χορό, μουσική , θέατρο ο άνθρωπος προβάλει ασυνείδητες συγκρούσεις και καταφέρνει να τις φέρει σε μία συνειδητή μορφή. Οι θεραπείες μέσω των Τεχνών βασίζονται στην αρχή ότι ο τρόπος που εκφραζόμαστε μη λεκτικά εκδηλώνει τον τρόπο που αισθανόμαστε οι ίδιοι για τον εαυτό μας αλλά και τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους. Μέσα από συνδέσεις , προβολές και ταυτίσεις ο άνθρωπος οδηγείται στην θεραπεία, την αυτογνωσία και την αυτοεξέλιξη μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση.

Επίσης για έβδομη συνεχή χρονιά προσφέρουμε διαλέξεις ανοιχτές για το ευρύ κοινό με θέματα Ψυχολογίας που αφορούν και ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες αλλά έχουν δικές τους εσωτερικές αναζητήσεις. Θέματα που αναπτύσοονται είναι οι Σχέσεις, Η Πολυπολιτισμικότητα,  τα νέα μοντέλα οικογένειας, η αντιμετώπιση κρίσεων στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, πώς μπορεί η ζωή μας να είναι ευχάριστη και λειτουργική σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι συγκρούσεις με τα παιδιά, η εφηβεία, η βία, τα ναρκωτικά, ο ρόλος της ψυχοθεραπείας, η ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων,  η γυναίκα σήμερα.

Το Ελληνοβρετανικό προσπαθεί καθημερινά να συγχρονιστεί με τις νέες ανάγκες της εποχής και να εντάξει στον τομέα της Ψυχολογίας  οτιδήποτε καινοτόμο υπάρχει στον  χώρο αυτό. Η τάση της εποχής μας είναι η συνθετική προσέγγιση στη θεραπεία. Η θεραπεία βασίζεται στην ενδυνάμωση των φυσικών πόρων δύναμης που έχουμε διαθέσιμους για την διαχείριση των συναισθημάτων μας και στην ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων και επιλογών.