Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Νέος κύκλος σεμιναρίων "Τέχνες και Ψυχοθεραπεία"

ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ "ΤΕΧΝΕΣ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ"

 

 Σεμινάριο Χοροθεραπείας (DanceTherapy)

    Σάββατο 5/5/2018, 12:00 – 17:00

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε την σύνδεση με τον Εαυτό αλλά και την επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους άλλους, με βάση τις σωματικές αισθήσεις και την εκδήλωση του ψυχικού υλικού μέσα από το σώμα και την κίνηση.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, όλων των ηλικιών, που αναζητούν να βιώσουν την σύνδεση σώματος, νου και ψυχής μέσα από την σωματική έκφραση. Στόχος είναι το βίωμα των συμμετεχόντων σε μια εσωτερική διαδικασία που περιλαμβάνει αυτό-παρατήρηση, αυτό-έκφραση, κατανόηση του υλικού που εκδηλώνεται και σύνδεσή του με την ζωή του και την καθημερινότητά του, αλλά και την διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους σχετιζόμαστε με τους άλλους σε μη λεκτικό επίπεδο.

Οι μέθοδοι που θα εφαρμοστούν σε αυτό το εργαστήριο είναι: Laban Movement Analysis, Bartennieff’s Fundamentals, Authentic Movement, ελεύθερος και καθοδηγούμενος αυτοσχεδιασμός.  Δεν είναι απαραίτητη η εμπειρία σε κανένα είδος χορού για την συμμετοχή στο σεμινάριο.

 

Εισηγήτριες:

Μαρία Καρκανιά (Παιδαγωγός - Ψυχολόγος) - Αναστασία Νικολίτσα (Χοροθεραπεύτρια, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια)

Μαρία Καρκανιά

Η Μαρία Καρκανιά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA με κατεύθυνση στην  Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού του University of Wales.

Έχει σπουδάσει Χορό μοντέρνο (ISTD), φλαμένκο (Spanish Dance Society), αφρικάνικο (afro-modern) στις σχολές Χορού Ντιάνα Θεοδωρίδου, Φωκάς Ευαγγελινός, studio Χορός- Χώρος (Μέτσης)  και σύγχρονο στη σχολή χορού PK Dance school.  Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού).

Είναι Ψυχολόγος με Ψυχοδυναμική  κατεύθυνση και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών στη θεραπευτική δουλειά της με παιδιά και εφήβους και νέους.  Εξειδικεύεται στη χορήγηση των  ιχνογραφικών προβολικών  τεστ διάγνωσης , Η.T.P(House–Tree- Person), Draw a mother with her child, Kinetic Family, Fairy TaleTest.

Είναι πιστοποιημένη από την Άριστον Ακαδημία Υπολογιστών για τη χορήγηση των τεστ Career Guidanceκαι Ariston Learning Styles( τεστ προσωπικότητας, κλίσεων και δεξιοτήτων).  Είναι συγγραφέας της Παιδικής σειράς βιβλίων «Ανακαλύπτω τα Επαγγέλματα»  (Ανακαλύπτω τα επαγγέλματα Υγείας , Ασφαλείας, Καλλιτεχνικά), (Εκδοτική Άλφα).  Είναι μέλος της  Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολόγων (B.P.S).

Αναστασία Νικολίτσα

Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα.

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. in Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre/City Universityτου Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο.
Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και τα τελευταία 13 χρόνια ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα και νευρώσεις. Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban(LMA) στο Laban Centreκαι στο Metropolitan University του Λονδίνου.

Το 2010 παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην Νευροφυτοθεραπεία και στην Ανάλυση Χαρακτήρα στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», στην Αθήνα και το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία με την Jane Simington. Το 2015 ξεκίνησε την 4ετή Μεταπτυχιακή εκπαίδευση με τον Ψυχίατρο/Ραϊχικό Ψυχοθεραπευτή Genovino Ferri, πάνω στην Ραϊχική Νευροφυτοθεραπεία. Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε να διδάσκει Χοροθεραπεία στο Ελληνοβρετανικό στο Ετήσιο Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης "Η χρήση της Χοροθεραπείας στην Υγεία & την Εκπαίδευση" και Σωματική Αυτογνωσία και Ανάλυση Κίνησης του LBMA & ψυχολογικοί συμπερασμοί στο Ετήσιο πρόγραμμα "Το Α-Ω της μη Λεκτικής Επικοινωνίας" στην Αθήνα. 
Παρουσίασε πορίσματα της δουλειάς της με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα το 2008. Πορίσματα από την διπλωματική της εργασία για την σωματική αντιμεταβίβαση του θεραπευτή και την πρόληψη της ψυχικής εξουθένωσης (burnout) έχουν αναφερθεί στο βιβλίο της Patricia Pallaro(2007), "Authentic Movement: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved" και «Supervision of Dance Movement Psychotherapy” της Helen Payne(2008). 
Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια, καθώς επίσης δημιούργησε και οδήγησε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από την Συρία και το Αφγανιστάν τον χειμώνα του 2015.

 Σεμινάριο Θεραπείας μέσω των εικαστικών (Art Therapy)

        Σάββατο 12/5/2018, 12: 00 -17:00

Η θεραπεία μέσω των εικαστικών τεχνών, διεθνώς γνωστή ως Art Therapy, αξιοποιώντας την θεραπευτική δύναμη της εικαστικής δημιουργικής πράξης  σε χώρους θεραπευτικούς, κέντρα Συμβουλευτικής, ομάδες αυτογνωσίας κ.λ.π. εξυψώνει την έννοια της δημιουργίας και της προσφοράς ως δυναμικό πεδίο  ίασης και αυτοπραγμάτωσης.

Βασίζεται στη γνώση ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να προβάλει μέσω των εικαστικών δημιουργημάτων του τις ασυνείδητες πτυχές του εαυτού του, τις εσωτερικές του συγκρούσεις, αναμνήσεις, σκέψεις, φαντασιώσεις.

Μέσα από την κάθε καλλιτεχνική δημιουργία ο άνθρωπος μπορεί και εκφράζεται ασυνείδητα και συμβολοποιεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Το σχέδιο, το ίχνος σε μία επιφάνεια είναι ένας τρόπος εικαστικής γραφής, Στα πλαίσια της Art Therapy τα σύμβολα, οι αλληγορίες και η μεταφυσική διάσταση της κατά τα άλλα πεζής πραγματικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο ως πεδίο διαλόγου ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο αλλά και ευρύτερα ως πεδίο αυτογνωσίας για τον  σύγχρονο σκεπτόμενο άνθρωπο.

Εισηγήτρια: Εβίτα Μπάρτζελη, Ψυχολόγος - Art Therapist

Η Ευδοκία Μπάρτζελη είναι Απόφοιτος Αριστούχος Καλών Τεχνών του Bari, ζωγράφος – χαράκτης.  Επίσης είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales, μέλος της BPS.

Απόφοιτος του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος «Συμβουλευτική οικογένειας σε άτομα με Σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή» της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής (ΕΠΙΨΥ). 

Είναι κάτοχος Master στο Art Therapyαπό το Πανεπιστήμιο της Νάπολης συνεργαζόμενο με το UCLA της Αμερικής. 

Χρησιμοποιεί τα Art-test της Ψυχολόγου Ερευνήτριας Paola Federici τα οποία είναι «Το τεστ της οικογένειας με ζώα» και το «Τεστ των χρωμάτων» διαγνωστικά και αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Εξειδικεύεται σε διερευνητικά ζωγραφικά τεστ, έχοντας ως απώτερο στόχο τους την εξωτερίκευση των εσωτερικών ζητημάτων. Έχει σπουδάσει πιάνο και έχει πτυχίο στην θεωρία και ιστορία της μουσικής. Εργάζεται έως σήμερα ως εκπαιδευτικός και ψυχολόγος.

 

 Σεμινάριο Παιγνιοθεραπείας (PlayTherapy)

       Σάββατο 26/5/2018      12:00 – 17:00

 

Η Παιγνιοθεραπεία ως μέθοδος θεραπείας χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως βασικό επικοινωνιακό και θεραπευτικό εργαλείο.

 Βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές τους διακυμάνσεις και εσωτερικές συγκρούσεις χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως μορφή έκφρασης και εκτόνωσης.

Η Παιγνιοθεραπεία είναι μία μη κατευθυντική μέθοδος ψυχοθεραπείας που βοηθά το παιδί να εκφραστεί μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ελευθερίας.

Στόχος της Παιγνιοθεραπείας είναι η αλλαγή στάσεων του παιδιού απέναντι στα πράγματα, η συνειδητοποίηση των εσωτερικών του συγκρούσεων,  η επίτευξη αυτοπεποίθησης και ηρεμίας.

Εισηγήτρια: Κάλλι Φιλιανού, Ψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια

Η Κάλλι Φιλιανού σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία (Bachelor of Arts) στο De Montford University στην Αγγλία και έκανε το μεταπτυχιακό της στην Αναπτυξιακή Παιδοψυχολογία (Master of Science) στο Institute of Education University of London.

Είναι Ψυχοθεραπεύτρια - Παιγνιοθεραπεύτρια, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών - Παιγνιοθεραπευτών ΠΕΕΔΠ.

Επιπλέον, είναι υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας - Παιγνιοθεραπείας (Ενδυνάμωσης, Έκφρασης και Δημιουργίας) "Το Δέντρο", όπου εργάζεται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια, συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες γονέων.

Τέλος, έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων με Παιγνιοθεραπευτική και Δραματοθεραπευτική προσέγγιση σε κάποια εκ των οποίων και ως εισηγήτρια.

 

 

 Σεμινάριο Δραματοθεραπείας (DramaTherapy)

     Σάββατο 2/6/2018, 12:00 – 17:00

 

Δραματοθεραπεία: Κίνηση, επαφή και διαδραμάτιση ως θεραπευτικά μέσα.

Η Δραματοθεραπεία είναι μια κατοχυρωμένη επιστημονικά θεραπείαόπουχρησιμοποιεί το θέατρο και το δράμα με θεραπευτικό σκοπό. Είναι μια βιωματική μέθοδος η οποία προωθεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την εσωτερική αναζήτηση. Σώμα, ψυχή και πνεύμα ενεργοποιούνται σε συλλογικό επίπεδο επιτρέποντας στους θεραπευόμενους να εξερευνήσουν διάφορα αιτήματα με μια ολιστικήπροσέγγιση. Η μεταφορά και ο συμβολισμόςβρίσκονται στο κέντρο της θεραπείας προσφέροντας μια ασφαλή “απόσταση” από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.Η Δραματοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο, με ενήλικες, παιδιά και εφήβους.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

·        θεωρητική και ιστορική αναδρομή στην Δραματοθεραπεία

·         γνωριμία με τα δραματοθεραπευτικά μοντέλα εργασίας και τις πρακτικές τους εφαρμογές, εμβαθύνοντας στη μέθοδο Sesame.

·        βιωματικό μέρος με βάση τις δραματοθεραπευτικές τεχνικές διαδραμάτισης μύθου, κίνησης και επαφής.


Το εισαγωγικό αυτό σεμινάριο είναι βιωματικό και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο ή θεραπεία και είναι ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Εισηγητής: Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος κατέχει Μάστερ στη Δραματοθεραπεία (Royal Central School of Speech an Drama) και παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Κλινική Εποπτεία στη μέθοδο CAST (Creative Arts Supervision Training). Τα τελευταία 14 χρόνια έζησε στην Αγγλία όπου εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σε ανδρικές φυλακές με ενήλικες με Διαταραχές Προσωπικότητας. Προηγουμένως είχε εργαστεί εκτενώς με παιδιά και εφήβους σε διάφορα κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια στο Λονδίνο. Έχει παρουσιάσει και διδάξει ποικίλες δραματοθεραπευτικές μεθόδους σε  Ευρωπαϊκά σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες.
Επί του παρόντος μένει μόνιμα στην Ελλάδα, διδάσκει δραματοθεραπεία και δουλεύει ως θεραπευτής προσφέροντας ομαδικές και ατομικές συνεδρίες. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μυθολογία και την Ετυμολογία και για τη χρήση τους εντός και εκτός του Θεραπευτικού πλαισίου. 

Είναι ενεργό μέλος των Βρετανικών HCPC (Health and Care Professions Council) και BADth (British Assossiation of Dramatherapists).

 

 

 Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας (MusicTherapy)

      Σάββατο 9/6/2018,12:00 – 17:00

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικοθεραπείας, την χρησιμότητα της, το ρόλο της και τις εφαρμογές της σε διάφορα θεραπευτικά, κλινικά και παιδαγωγικά πλαίσια. Θα επικεντρωθούμε σε μεθόδους και τεχνικές διαδραστικής μουσικοθεραπείας (βασισμένης στον αυτοσχεδιασμό) και δεκτικής μουσικοθεραπείας (βασισμένη στη μουσική ακρόαση) Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο δεκτικής μουσικοθεραπείας καθώς και χώρος για συζήτηση και ερωτήσεις.

Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου

Ευαγγελία Παπανικολάου, PhDc, MA, FAMI. Μουσικοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια μεθόδου μουσικοθεραπείας GIM, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και επόπτρια, στο παρόν, Υπ. Δρ. Μουσικοθεραπείας (Aalborg University, Δανία) με ερευνητικό ενδιαφέρον στην ψυχο-ογκολογία.  

Επιστημονική Υπεύθυνη SONORA, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο European Music Therapy Confederation.

 

 

 

 

 

Κόστος παρακολούθησης μεμονωμένου σεμιναρίου:   40€ ( για φοιτητές και ανέργους30€)

Κόστος παρακολούθησης κύκλου:   160€ (για φοιτητές και ανέργους 120€)

 

Δίδεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης