| |||||||
Eπιλέγουν να αγοράζουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά από το... χωράφι. Ψωνίζουν από τα βιολογικά αγροκτήματα για να είναι σίγουροι Aγορές από το χωράφι H νέα απάντηση καταναλωτών στα διατροφικά σκάνδαλα ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ «Τα Σαββατοκύριακα πάω συχνά εκδρομές σε βιολογικά αγροκτήματα. Είναι μια καλή λύση για να προμηθευτώ βιολογικά προϊόντα, αν δεν έχω προλάβει μέσα στην εβδομάδα να ψωνίσω από τις βιολογικές λαϊκές. Ο κύριος λόγος όμως που με οδηγεί στα αγροκτήματα είναι αυτός: μπορώ να... κόψω ο ίδιος τα λαχανικά από το χωράφι. Να τα πάρω ολόφρεσκα. Να σιγουρευτώ ότι δεν έχουν φυτοφάρμακα».
Ο 54χρονος μηχανικός κ. Γιώργος Κωστής είναι ένας από τους εκατοντάδες καταναλωτές που τα τελευταία 2-3 χρόνια επιλέγουν να αγοράζουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά από το... χωράφι. Πρόκειται δηλαδή για καταναλωτές που λόγω της συνεχιζόμενης διατροφικής κρίσης και των διατροφικών σκανδάλων, δεν αρκούνται στις βιολογικές λαϊκές αγορές ή στις βιολογικές γωνιές των σούπερ μάρκετ. Ψωνίζουν, όπως λένε, από τα βιολογικά αγροκτήματα, προκειμένου να είναι σίγουροι ότι η ντομάτα, το κολοκυθάκι, το πορτοκάλι είναι απολύτως ασφαλή και έχουν παραχθεί χωρίς χημικά. Καταστήματα σε φάρμες. Πρόκειται για μια τάση που έχει γίνει συνήθεια εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες με ανεπτυγμένες αγορές βιολογικών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Εκεί, σχεδόν σε κάθε φάρμα λειτουργεί και ένα κατάστημα όπου πωλούνται - φρέσκα - τα προϊόντα του αγροκτήματος. Στην Ελλάδα ωστόσο, η τάση αυτή μόλις τώρα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 50 βιολογικά αγροκτήματα είναι επισκέψιμα στη χώρα μας και δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αγοράσουν από τα προϊόντα. Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν όλες οι φάρμες τις ίδιες υποδομές, ούτε είναι καταγεγραμμένες σε έναν κατάλογο.
Κυρίως Σαββατοκύριακα. «Πράγματι τα επισκέψιμα βιολογικά αγροκτήματα είναι σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα και αυτό το διάστημα κάνουμε την πρώτη προσπάθεια να τα καταγράψουμε και να δημιουργήσουμε μία λίστα», λέει στα «NEA» ο κ. Κώστας Παζαρακιώτης από τον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ. Προς το παρόν πάντως, τα περισσότερα βιολογικά αγροκτήματα είναι ανοιχτά για το κοινό, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ αρκετά μπορούν να ανοίξουν καθημερινές για τα σχολεία έπειτα από συνεννόηση. H επαφή του καταναλωτή με τα προϊόντα, πριν ακόμα κοπούν από τα δέντρα ή τους θάμνους, είναι η διαφορά των βιολογικών αγορών από τις αγορές στα βιολογικά αγροκτήματα. «Τις Κυριακές έχουμε 10-15 πελάτες που μας επισκέπτονται σταθερά για να αγοράσουν από το αγρόκτημά μας», λέει ο κ. Μάρκελλος Χαιρετάκης, βιοπαραγωγός, που διατηρεί βιολογικό αγρόκτημα στο Μαρκόπουλο Αττικής. Και συνεχίζει: «Εδώ ο κόσμος κόβει μόνος του αυτά που θα αγοράσει. Τους λέμε "περπατήστε, πηγαίνετε στο χωράφι, μαζέψτε ό,τι θέλετε και φέρτε τα να τα ζυγίσουμε". Και το κάνουν διότι ενθουσιάζονται με τη φύση, αλλά και με τη συγκομιδή». Βόλτα σε 100 στρέμματα. Στο αγρόκτημά του άλλωστε, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν σε μια έκταση 100 στρεμμάτων βιολογικών καλλιεργειών! Να επιλέξουν καρπούς από ντοματιές, κολοκυθιές, μελιτζανιές, ροδιές ή να μαζέψουν μαρούλια, λάχανα και αρωματικά φυτά, όπως φασκόμηλο, λουίζα, θυμάρι από τους πρόποδες του λόφου. Το καλοκαίρι «μπορούν να προμηθευτούν σύκα και σταφύλια από τα αμπέλια μας. Και το φθινόπωρο μπορούν ακόμη και να συμμετάσχουν στη διαδικασία παραγωγής κρασιού στο πατητήρι μας», λέει ο κ. Χαιρετάκης. Ο κ. Θεοδόσης Χίντζογλου που οργανώνει συχνά εξορμήσεις σε αγροκτήματα με άλλους βιοκαταναλωτές, λέει ότι η αγορά από ένα αγρόκτημα έχει το πλεονέκτημα ότι «τα προϊόντα είναι πιο φρέσκα σε σύγκριση με κάθε άλλη αγορά». Διώχνουν την ανησυχία. Ο παραγωγός κ. Μανώλης Τράκας που έχει βιολογικό αγρόκτημα στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, τονίζει ότι πολλοί καταναλωτές «έρχονται στο αγρόκτημα για να τους φύγει η ανησυχία. Ο κόσμος φοβάται για τη διατροφή του. Έρχονται λοιπόν πολλοί μόνο και μόνο για να τους φύγει ο φόβος. Για να διαπιστώσουν οι ίδιοι από κοντά ότι δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και χημικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Και όταν πειστούν, ξαναέρχονται και μαζεύουν οι ίδιοι λαχανικά από το χωράφι». Info * Λίστα με τα επισκέψιμα βιολογικά αγροκτήματα ακόμα δεν έχει καταρτιστεί. * Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για τα αγροκτήματα από τον οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ (τηλ.: 210-8224.384) και από την Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ (τηλ.: 210-2282.632). Και οι δύο φορείς οργανώνουν συχνά ομαδικές εκδρομές σε αγροκτήματα Διαβάστε σχετικό αφιέρωμα http: //www.in.gr/ ΤΑ ΝΕΑ , 10/12/2005 |