Τευχος 7




ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ;




Είναι γνωστό ότι ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί θεαματικά κατά τον προηγούμενο αιώνα σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Κατά την ίδια όμως περίοδο εμφανίστηκαν σημαντικές απειλές τόσο για την μακροζωΐα όσο και για την ευζωΐα.
Φυσικό λοιπόν είναι, ότι όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ομαδικής Ενημέρωσης (το προτιμώ από το Μαζικής) ασχολούνται με σχετικά θέματα.
Αντιγράφουμε χωρίς σχόλια από την εφημερίδα ΒΗΜΑ της 1-1-06 πέντε μικρά άρθρα, που αναφέρονται στα παραπάνω με τίτλους «Το κλειδί της Μακροζωϊας», «Ηλιόσποροι», «Τσιγάρο», «Χημικά», «Ψάρι».

1. Ζωή

Το κλειδί της Μακροζωΐας

Στο αιώνιο κυνήγι της ποιότητας αλλά και της... ποσότητας ζωής βρίσκονται οι επιστήμονες. Μια αμφιλεγόμενη έρευνα που είδε το 2005 το φως της δημοσιότητας έδειξε μια ορμόνη, τη θυροξίνη, ως το «κλειδί» της μακροζωίας. Ο καθηγητής Τζον Σπίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν που τη διεξήγαγε ισχυρίζεται ότι ένα χάπι θυροξίνης την ημέρα - στη σωστή δόση που δεν θα είναι βλαπτική για τον οργανισμό - μπορεί να χαρίσει ως και 30 επιπλέον χρόνια ζωής! Και αυτό διότι η θυροξίνη ενισχύει τον μεταβολισμό αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής. Πάντως ωσότου οι θεωρίες τέτοιου είδους επιβεβαιωθούν ή αντιθέτως καταρριφθούν, νέα στοιχεία μελετών - και μάλιστα με ελληνική υπογραφή - επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά μέσα στο 2005 ότι η μεσογειακή δίαιτα χαρίζει πολλά και καλά χρόνια ζωής. Ευρεία έρευνα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που διεξήχθη από έλληνες ειδικούς με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δ. Τριχόπουλο έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή - πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ακόρεστα λίπη και φτωχή σε κεκορεσμένα λίπη - συνδέεται με μεγάλη μείωση της θνησιμότητας τόσο εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και εξαιτίας καρκίνου. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι οι Ελληνες κρατούν τη «συνταγή» της μακροζωίας στα χέρια τους. Αρκεί να την ακολουθήσουν...

2. Ηλιόσποροι

Οι ταπεινοί ηλιόσποροι βρέθηκαν να είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για τη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (American Chemical Society) διαπιστώθηκε ότι οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν τις υψηλότερες τιμές φυτικών στερολών. Οι φυτικές στερόλες είναι μια κατηγορία χημικών ενώσεων των φυτών οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία. Σύμφωνα με το άρθρο των αμερικανών επιστημόνων το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», εξετάστηκαν 27 σπόροι και καρποί, και το σουσάμι και το φύτρο του σταριού βρέθηκαν επίσης να είναι αξιόλογες πηγές φυτικών στερολών.

3. Τσιγάρο

Αν ο νέος χρόνος αποτελεί την αρχή για να σταματήσουμε το κάπνισμα, οι παρακάτω ειδήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 2005 ίσως βοηθήσουν στην τήρηση της απόφασης: α) Το 21% των θανάτων από καρκίνο αποδίδεται στο κάπνισμα! Αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από την ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,42 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο που έλαβαν χώρα παγκοσμίως το 2000. Από την ανάλυση, την οποία πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προέκυψε ότι το 70% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά των καρκίνων του ανώτερου αναπνευστικού (στόμα, οισοφάγος, φάρυγγας) που αποδίδονται σε αυτό. β) Οι γυναίκες που άρχισαν να καπνίζουν πριν από την πρώτη εγκυμοσύνη έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες άρχισαν το κάπνισμα μετά ή δεν το άρχισαν ποτέ. Το εύρημα προέρχεται από μελέτη που πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι της κλινικής Mayo και αφορούσε δεδομένα από 41.836 γυναίκες. γ) Αντίθετα με ό,τι είναι ευρέως αποδεκτό, το κάπνισμα δεν μειώνει τη διάθεση για φαγητό, αλλά την αυξάνει σύμφωνα με συμπέρασμα ερευνητών του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ.

4. Χημικά

Τα Χημικά δηλητηριάζουν τη ζωή
Δηλητηριάζουν τη ζωή μας ασταμάτητα και στοιχεία ερευνών επιβεβαιώνουν το δυσάρεστο γεγονός μονίμως. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Science» τον περασμένο Ιούνιο έδειξε ότι τοξικά χημικά όπως τα φυτοφάρμακα τα οποία «πέρασαν» στον οργανισμό των παππούδων μας ή ακόμη και των προπάππων μας επηρεάζουν ακόμη και τη δική μας υγεία! Οπως συγκεκριμένα προέκυψε από τη μελέτη αυτή που διεξήχθη σε ποντίκια, η επίδραση ορισμένων χημικών μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμη και σε τέσσερις γενεές αρσενικών - κάτι που πιθανώς εξηγεί την πτώση που εμφανίζει η ανδρική γονιμότητα τα τελευταία 50 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά ήλθαν να ενισχύσουν εκείνα μιας πανευρωπαϊκής μελέτης που διεξήχθη σε 700 άνδρες και από την οποία προέκυψε ότι ορισμένες χημικές ενώσεις - PCBs, πολυχλωριωμένα διφαινύλια γνωστά με την εμπορική ονομασία κλοφέν - οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία προκαλούν σημαντικές βλάβες στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών. Από τρίτη έρευνα προέκυψε ότι οι φθαλάτες - χημικά που χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα προϊόντων από καλλυντικά και παιχνίδια ως πλαστικές σακούλες - συνδέονται με «θηλυκοποίηση» των αρσενικών εμβρύων. Ωστόσο τα χημικά έχουν μεγάλη επίδραση και στον γυναικείο οργανισμό, απέδειξαν εφέτος οι ερευνητές. Ειδικοί του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι ένα χημικό (δισφαινόλη A) που χρησιμοποιείται ευρέως στη συσκευασία των τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

5. Ψάρι
Είναι θαυματουργά τόσο για την καρδιά όσο και για το μυαλό ακόμη και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Τις ευεργετικές ιδιότητες των ψαριών για τον οργανισμό απέδειξαν για άλλη μία φορά μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2005. Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου είδαν ότι η κατανάλωση ψαριού ακόμη και μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον ρυθμό απώλειας των διανοητικών ικανοτήτων η οποία παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου κατά 10%-13%. Παράλληλα έλληνες ειδικοί από το Τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι η μικρή κατανάλωση ψαριού - όχι περισσότερα από 150 γραμμάρια εβδομαδιαίως - μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου μα και άλλων συμπτωμάτων που συνδέονται με «οξύ στεφανιαίο σύνδρομο», όπως οι έντονοι πόνοι στο στήθος, έως και κατά 38%. H προστατευτική δράση των ψαριών αποδίδεται στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και τα οποία έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ότι λειτουργούν ως «ασπίδα» ενάντια σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

ΕΞΠΡΕΣ 7/12/2005




επιστροφή