Τευχος 6




EΠIXEIPHΣEIΣ / AΓOPEΣ

Kερδοφόροι συνεταιρισμοί χωρίς επιδοτήσεις




Aγρότες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις; Kαι όμως, υπάρχουν! Tο Bελβεντό Kοζάνης και η Πλάτη του Έβρου διαθέτουν δύο από τους πιο πετυχημένους συνεταιρισμούς της χώρας, και απέχουν... έτη φωτός από τη μέση ελληνική περιφέρεια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΓΛΕΡΙΔΗΣ
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Μόναχο και τη Στουτγάρδη η ετικέτα του ελληνικού συνεταιρισμού «Άρδας» έχει την τιμητική της τα τελευταία δέκα χρόνια. Πίσω της κρύβεται το «success story» 37 συνεταίρων από το χωριό Πλάτη του Έβρου, οι οποίοι τη δεκαετία του 1990 στράφηκαν στην εναλλακτική καλλιέργεια των σπαραγγιών, μακριά από τις παραδοσιακές επιλογές των τεύτλων, του βαμβακιού, των σιτηρών και της πατάτας. Και όμως, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, ο Συνεταιρισμός Κοινής Αγροτικής Εκμετάλλευσης «Άρδας» δίνει κάθε χρόνο το «παρών» στη γερμανική αγορά με 700 τόνους, που προέρχονται από την καλλιέργεια 1.000 στρεμμάτων στον Δήμο Τριγώνου.

Όλα άρχισαν από μια πρωτοβουλία αγροτών του Δήμου Τυχερού, πριν από 15 χρόνια, με σκοπό την ανάδειξη των γεωργικών προϊόντων της περιοχής. Τότε σπάρθηκαν και οι πρώτες φυτείες με σπαράγγια. «Αρχικά οι γεωπόνοι μάς έλεγαν ότι οι φυτείες θα καλύψουν την παραγωγή για μία δεκαετία. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα», λέει ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του συνεταιρισμού, στον οποίο συμμετέχουν παραγωγοί από τα χωριά Πλάτη, Κόμαρα, Φυλάκιο, Δόξα, Σπήλαιο, Αμμόβουνο, Κυπρίνος, Άρζος και Καναδάς.
Ο συνεταιρισμός καλύπτει όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, από τη διαλογή και τη συσκευασία μέχρι την εμπορία του προϊόντος. H σεζόν της συγκομιδής διαρκεί τρεις μήνες -από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου , γεγονός που εξαρτάται κάθε φορά από τις καιρικές συνθήκες. Μετά τη συγκομιδή τα σπαράγγια μεταφέρονται στο εργοστάσιο, όπου ακολουθεί η συσκευασία του προϊόντος. Στην περιοχή καλλιεργούνται σπαράγγια με δύο χαρακτηριστικά χρώματα: το λευκό και το βιολέ.
Ούτε κιλό στην Ελλάδα
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «στην ελληνική αγορά δεν διατίθεται ούτε ένα κιλό σπαράγγια. Όλες οι ποσότητες φεύγουν στην αγορά της Γερμανίας. H κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν το προϊόν. Υπάρχει έλλειψη διαφήμισης. Και εννοώ διαφήμιση σε ό,τι αφορά τις θρεπτικές ιδιότητες του σπαραγγιού. Αν μπορεί κάτι να αλλάξει αυτή την κατάσταση είναι η προβολή της δραστηριότητάς μας μέσω της τηλεόρασης». Σε ό,τι αφορά την τιμή του σπαραγγιού πάντως οι παραγωγοί επιμένουν στη δική τους εμπορική δραστηριότητα και στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. «Δεν δεχόμαστε επιδοτήσεις, επειδή είμαστε μια μικρή αγορά, όπως καταλαβαίνετε. Το σπαράγγι είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από το βαμβάκι ή το σιτάρι».
H ιδιαίτερη επιτυχία της καλλιέργειας έχει ωθήσει τον συνεταιρισμό αφενός στη μελέτη χρήσης της γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων σπαραγγιών και αφετέρου στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για την ενασχόληση με νέες καλλιέργειες, όπως η φράουλα, την εκμετάλλευση δενδρωδών καλλιεργειών (κεράσι, δαμάσκηνο, κυδώνι), καθώς και την πώληση αυτών των προϊόντων κυρίως στο εξωτερικό.

Στο Βελβεντό Κοζάνης. H επιτυχία του συνεταιρισμού «Δήμητρα», που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ροδακίνων, θα επιστεγαστεί τον επόμενο μήνα, αν η Κομισιόν εγκρίνει την αίτηση για χορήγηση Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης

Στο Βελβεντό Κοζάνης

H πετυχημένη πορεία του αγροτικού συνεταιρισμού «Δήμητρα» στο Βελβεντό Κοζάνης, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ροδάκινων, θα αποκτήσει το τελευταίο ορόσημό της μέσα στον επόμενο μήνα, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την αίτηση για την απόκτηση Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης. H υποψηφιότητα αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μιας εμπορικής δραστηριότητας που μετράει ήδη 18 χρόνια και βασίζεται στη συνεταιριστική διάθεση των αγροτών.
Με επίκεντρο την αγορά της Ρωσίας, η οποία απορροφά το 50% της ετήσιας παραγωγής (3.700 τόνοι), ο συνεταιρισμός διεύρυνε την εξαγωγική του δράση σε καινούργιες αγορές, όπως της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας. «H δραστηριότητα αυτή σημαίνει ότι, με μέση τιμή πώλησης μισό ευρώ το κιλό, έχουμε σταθερό ετήσιο τζίρο 2 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο διευθυντής του συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Σακούλας, ο οποίος τονίζει την κοινή συνεταιριστική συνείδηση που διαπερνά όλη την προσπάθεια: «Ο συνεταιρισμός μας είναι ένας από τους πλέον οργανωμένους και υγιείς πανελλαδικά, επειδή έχουμε εκμεταλλευτεί όλα τα κοινοτικά προγράμματα και εφαρμόζουμε τον γενικό κανόνα που λέει ότι όλη η παραγωγή περνάει μέσα από τον συνεταιρισμό. Δεν θα βρείτε δηλαδή σ' εμάς παραγωγούς που δίνουν την καλή σοδειά αλλού και φέρνουν τα υπολείμματα στη "Δήμητρα"».
Και αυτός ο συνεταιρισμός δεν δέχεται επιδοτήσεις για εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω των κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. H καλή οργάνωση της «Δήμητρας» όμως και η σταθερότητα του τζίρου αποτελούν την ασπίδα των συνεταίρων απέναντι στους μεγάλους ανταγωνιστές.
Εμμανουήλ Μαγγουρέτσιος, Βελβεντό Κοζάνης

ΤΑ ΝΕΑ , 12/11/2005




επιστροφή