Τευχος 6




Ερχονται τα «καλάθια των μικροεπενδυτών»

* «Το Βήμα» αποκαλύπτει το σχέδιο για την προσέλκυση των μικρών στο Χρηματιστήριο




T. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ


Ενώ από 1ης Δεκεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει σελίδα με τη δημιουργία νέων αγορών, όπου αρχικώς 89 μετοχές θα συγκροτούν την ομάδα των τίτλων πρώτης ταχύτητας, οι χρηματιστηριακές αρχές προετοιμάζουν το σχέδιο προσέλκυσης των μικροεπενδυτών με τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας funds που θα ακολουθούν χρηματιστηριακούς δείκτες και θα διακινούνται στο XA. Παράλληλα η ανάπτυξη των χρηματιστηριακών εταιρειών θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή 150 εκατ. ευρώ από το επικουρικό, ενώ η διείσδυσή τους στις γειτονικές χώρες θα μπορούσε να υποβοηθήσει το «βαλκανικό όραμα» της Σοφοκλέους. Επίσης η ενδεχόμενη κατάργηση του φόρου 0,15% επί των πωλήσεων θα μπορούσε να διπλασιάσει δυνητικά τον ημερήσιο τζίρο.
Ο κ. Σπ. Καπράλος


θέλει να προσελκύσει μικροεπενδυτές και να καταστήσει το XA κέντρο της NA Ευρώπης

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπ. Καπράλος ευτύχησε τον πρώτο χρόνο που βρίσκεται στη θέση αυτή να δει την εγχώρια αγορά μετοχών να ανεβαίνει κατά 34%, την κεφαλαιοποίηση του XA να αυξάνεται κατά 32%, τους ξένους θεσμικούς να αγοράζουν ελληνικές μετοχές αξίας 4,7 δισ. ευρώ και την ημερησία αξία των συναλλαγών να αυξάνεται περισσότερο από 50%. Ωστόσο από τους 1.254.058 κωδικούς επενδυτών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές μόλις οι 82.279 κάθε μήνα και οι 11.568 κάθε ημέρα προβαίνουν σε συναλλαγές. Την ίδια στιγμή οι εκροές μεριδίων από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού που επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο (τα 470 εκατ. ευρώ εφέτος). Οι μικροεπενδυτές και οι μικρομεριδιούχοι μετά τις μεγάλες απώλειες από το «ξεφούσκωμα» των μετοχών έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις μετοχικές αξίες.


Ο κ. Ντικ Γκράσο ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα να εισαχθούν τα Exchange Traded Funds (ETF) στο XA
Το 2001 ο τότε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης κ. Ντικ Γκράσο επισκεπτόταν την Ελλάδα και διαπιστώνοντας πως στη Σοφοκλέους, όπως και στις αγορές των ΗΠΑ, η παρουσία των μικροεπενδυτών ήταν εντονότερη από άλλες αγορές έριξε για πρώτη φορά στα στελέχη του ελληνικού χρηματιστηρίου την ιδέα για τα Exchange Traded Funds (ETF), τα οποία θα μπορούσαν να βάλουν σε άλλη ρότα τα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα.
Στις ΗΠΑ ο εν λόγω θεσμός ξεκίνησε το 1995 με δύο funds διαχειριζόμενα κεφάλαια 1 δισ. δολαρίων. Το 1999 τα εν λόγω funds έφθασαν τα 30 και διαχειρίζονταν κεφάλαια 34 δισ. δολαρίων. Το πρώτο τρίμηνο του 2005 λειουργούσαν 162 funds με κεφάλαια 228,7 δισ. δολαρίων.
Τα ETF λοιπόν θα αποτελέσουν μια νέα κατηγορία και στο XA το 2006. Θα είναι funds τα οποία θα δημιουργούν οι εταιρείες διαχείρισης με μίνιμουμ ενεργητικό 15 εκατ. ευρώ και θα ακολουθούν παθητικά διάφορους χρηματιστηριακούς δείκτες (π.χ., MSCI Greece, FTSE-20, FTSE-40, κλαδικούς δείκτες μετοχών αλλά και νέους δείκτες όπως δείκτες μετοχών βαλκανικών εταιρειών ή και δείκτες για ξένες αγορές, π.χ. Κίνας κτλ.). Αν ο επενδυτής πιστεύει π.χ. ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα θα σημειώσει άνοδο θα μπορεί να αγοράσει τη μετοχή-μερίδιο του ETF από τη χρηματιστηριακή του εταιρεία που ακολουθεί τον αντίστοιχο δείκτη. H εταιρεία διαχείρισης αυτόματα θα είναι αναγκασμένη να εκδώσει νέες μετοχές-μερίδια (ή αντίστοιχα να τα αποσύρει αν πωληθούν) πραγματοποιώντας τις αντίστοιχες κινήσεις στο XA.
Λόγω της παθητικής διαχείρισης οι προμήθειες για τους επενδυτές θα είναι ελάχιστες, ενώ η μετοχή-μερίδιο θα μεταβάλλεται καθημερινά συνεχώς στο XA, ανάλογα με τη μεταβολή του δείκτη που θα ακολουθεί. Οι αρχές του XA ευελπιστούν ότι με τον τρόπο αυτόν θα προσελκύσουν τους μικροεπενδυτές, ενώ παράλληλα αν οι τοποθετήσεις και σε άλλες αγορές του εξωτερικού γίνονται μέσω ETF από την Ελλάδα αυτό θα ωφελήσει συνολικά την ελληνική οικονομία. Εν τω μεταξύ η προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού χρηματιστηρίου ως πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή περνά και από τη δραστηριοποίηση των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών από τις γειτονικές χώρες.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΛΤονωτική ένεση στις χρηματιστηριακές εταιρείες



Ο κ. N. Παντελάκης διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις αλλαγές στο επικουρικό κεφάλαιο των χρηματιστών

Οι αρχές του XA προσανατολίζονται να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των εταιρειών μέσω της επιστροφής κεφαλαίων από το επικουρικό κεφάλαιο των χρηματιστών. Το τελευταίο έχει αυτή τη στιγμή κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο πρόεδρος του συνεγγυητικού που διαχειρίζεται το επικουρικό κεφάλαιο κ. N. Παντελάκης. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρχών του XA, για να διασφαλιστεί ο συστημικός κίνδυνος κατά 100% με παράλληλη χρησιμοποίηση σύγχρονων τεχνικών διαχείρισης ρίσκου, τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο αν επιστραφούν στις εταιρείες. Αν και ορισμένες από αυτές μπορεί να μην αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα, παρατείνοντας απλώς το θολό μέλλον τους, εν τούτοις εκτιμάται ότι η διείσδυση ορισμένων μελών του XA στις βαλκανικές αγορές θα μπορούσε να υποβοηθήσει το συνολικότερο όραμα των αρχών του Χρηματιστηρίου για την ανάδειξη της Σοφοκλέους ως κεντρικού πόλου στην περιοχή της NA Ευρώπης, που άρχισε να αναδύεται μετά τη λειτουργική συμφωνία συνεργασίας με την Κύπρο.

Το παραπάνω θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής αγοράς στο διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα οδηγήσει στην επίτευξη καλύτερων συμφωνιών με τις μεγάλες αγορές και θα περιορίσει τις όποιες πιθανότητες περιθωριοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχές του XA προσανατολίζονται στον νέο δείκτη που θα δημιουργηθεί με την ονομασία FTSE International και θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές της «πρώτης ταχύτητας» του XA και απευθύνουν πρόσκληση στις αρχές των γειτονικών αγορών να συμμετάσχουν και εταιρείες από τις γειτονικές χώρες που διαθέτουν τα απαιτούμενα κριτήρια.


Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ίσως πρέπει να σκεφθεί την κατάργηση του φόρου 0,15% επί των πωλήσεων στις συναλλαγές

Από την άλλη πλευρά, η έλευση του ευρώ έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της EE, με τον λόγο της αξίας των συναλλαγών προς την κεφαλαιοποίησή τους να έχει διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 103,39% έναντι μόλις 35,76% στην Ελλάδα, που παρέμεινε στάσιμη. Εκτιμάται ότι η κατάργηση από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη του φόρου 0,15% επί των πωλήσεων στις συναλλαγές, ο οποίος αποφέρει μόλις 5 εκατ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των βραχυχρόνιων συναλλαγών στη Σοφοκλέους, στην οποία ο ημερήσιος τζίρος θα μπορούσε δυνητικά να διπλασιαστεί.

Το ΒΗΜΑ, 30/10/2005




επιστροφή