Τεύχος 48


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΚΑΡΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

Συνέντευξη του κ.Καρκανιά στην κα Νικητάκη για την εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που προκύπτουν από Πτυχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών είναι πια γεγονός. Έχει υπογραφεί από 13 Υπουργούς, έχει περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται από μέρα σε μέρα να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εξ άλλου βρίσκεται από πολλές εβδομάδες στα χέρια μας.

Αυτήν την φορά φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005, που προβλέπει με πολύ λεπτομερειακό τρόπο την αναγνώριση των πτυχίων, τα οποία Ευρωπαίοι Πολίτες έχουν αποκτήσει από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ανεξαρτήτως από τον τόπο σπουδών. Για αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί αντιγραφή της ίδιας της Οδηγίας.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κείμενο με 218 σελίδες, 62 άρθρα και οκτώ παραρτήματα, στις οποίες περιγράφονται και γενικά και ειδικά, οι διαδικασίες αναγνώρισης των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που απορρέουν από τα Πτυχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την Γενική αρχή της Οδηγίας και του Προεδρικού Διατάγματος, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν σε όποια χώρα της Ε.Ε. επιθυμούν ασκώντας σε αυτήν το επάγγελμά τους και μεταφέροντας επομένως τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία απέκτησαν στην χώρα από την οποία προέρχονται.

Ειδικότερα, εφ’ όσον έχουν σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο χώρας της Ε.Ε. και έχουν αποκτήσει κάποιο σχετικό με το πτυχίο τους επαγγελματικό δικαίωμα, μπορούν να μεταφέρουν αυτό το επαγγελματικό δικαίωμα μαζί με το πτυχίο τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Επειδή στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες της Ε.Ε. είχαν εγερθεί αμφισβητήσεις για το κατά πόσον οι προβλέψεις της Οδηγίας 48 του 1989 και των άλλων σχετικών, ίσχυαν ακόμη και στην περίπτωση που οι σπουδές είχαν γίνει όχι στην χώρα του Πανεπιστημίου αλλά σε κάποιο άλλο εκπαιδευτήριο που εδρεύει σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε., και είχαν υπάρξει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να περιλάβει στην νέα Οδηγία ρητή σχετική διευκρίνιση:

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 36 ΤΟΥ 2005 (ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ 48 ΤΟΥ 1989 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ) ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ

Με βάση την Οδηγία υπάρχουν τρεις κατηγορίες Πτυχίων που αναγνωρίζονται.

Στην πρώτη ανήκουν τα πτυχία τα οποία τυγχάνουν Αυτόματης Αναγνώρισης. Αυτά περιγράφονται με λεπτομέρεια για όλες τις χώρες της Ε.Ε στα άρθρα 21 έως 40 και στο παράρτημα V και είναι : Γιατροί, Νοσηλευτές, Οδοντίατροι, Κτηνίατροι, Μαίες, Φαρμακοποιοί, Αρχιτέκτονες.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν μια μεγάλη σειρά επαγγελμάτων και εκπαιδεύσεων που απαριθμούνται λεπτομερειακά στα παρατήματα II και III και προβλέπονται στα άρθρα 11 και 13. Αυτές είναι μη Πανεπιστημιακές Σπουδές και μη Πανεπιστημιακά Επαγγέλματα. Είναι όμως πολύ σημαντικά για την αγορά εργασίας. Ανάμεσα σε αυτά είναι: Φυσικοθεραπευτές, οπτικοί, εργασιοθεραπευτές, βοηθοί φυσιοθεραπευτή, διαιτολόγοι, βοηθοί φαρμακείου, λογοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες, ιατροί τεχνικοί στην ακτινολογία, βοηθοί χειρουργού, βοηθοί κτηνιάτρου κ.α.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν όλα τα άλλα επαγγέλματα, τα οποία αντιστοιχούν σε Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και των οποίων η άσκηση με νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις περιορίζεται σε αυτούς που έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση και εμπειρία. Οι σχετικές προβλέψεις περιέχονται στα άρθρα 10 έως 20.

Κατ΄ αρχάς πρέπει να πούμε, ότι η αναγνώριση αφορά Επαγγελματικά Δικαιώματα τα οποία ένας Ευρωπαίος πολίτης έχει αποκτήσει σε μία χώρα της Ε.Ε και θέλει να τα μεταφέρει στην Ελλάδα.

Η κα. Διαμαντοπούλου στις δηλώσεις της, της 4/01/10, είπε μεταξύ άλλων ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία ενσωματώνεται τώρα ...... Αφορά κάθε είδους επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αποκτούνται σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη στιγμή που αποκτηθούν και πιστοποιηθούν σε μια χώρα τότε ισχύουν και σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Από τον οπτικό μέχρι τον ψαρά και από τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο μέχρι τον έμπορο.»

Υπάρχουν λοιπόν Πανεπιστημιακές σπουδές που αντιστοιχούν σε επαγγέλματα που έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα για όλες τους τις δραστηριότητες( π.χ. του δικηγόρου, του ψυχολόγου, του φυσικοθεραπευτού, του λογιστού κλπ.)και άλλες που έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα μόνο για ορισμένες περιπτώσεις.

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τις Πανεπιστημιακές σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων με βάση τις οποίες μπορεί κάποιος να εργαστεί οπουδήποτε χωρίς καμιά Επαγγελματική Άδεια αλλά υπάρχουν περιορισμοί όταν θέλει να προσληφθεί στον δημόσιο τομέα ή να καταλάβει μια θέση σε κάποια μεγάλη εταιρεία (π.χ. μία τράπεζα).

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στο αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ – πρώην ΣΑΕΙΤΤΕ) αιτήσεις συνάπτοντας το πτυχίο τους και την βεβαίωση του επαγγελματικού δικαιώματος που έχουν στην χώρα της Ε.Ε. προέλευσης του πτυχίου τους.

Αυτή η βεβαίωση για την περίπτωση των γενικά ρυθμιζομένων επαγγελμάτων πρέπει να εκδοθεί από Επαγγελματικό Σύλλογο ή Επιμελητήριο ή Υπουργείο (π.χ. Σύλλογο Δικηγορικό ή Ψυχολόγων ή Υπουργείο Υγείας κλπ)

Αν μιλήσουμε για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία οι κύριες τέτοιες Επαγγελματικές Οργανώσεις αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του υπό έκδοση Π.Δ. και μεταξύ αυτών είναι εκείνες των Ορκωτών Λογιστών, των Διοικητικών Στελεχών, των Ψυχολόγων, των Φυσιοθεραπευτών, της Πληροφορικής, των Ασφαλιστών κλπ. κλπ.

Αντιστοίχως τα γενικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στους κλάδους υγείας, τεχνολογίας και γεωπονίας στην Ελλάδα υπάρχουν στο Παράρτημα VIIΙ του Π.Δ.

Αντίστοιχοι κατάλογοι υπάρχουν για κάθε χώρα της Ε.Ε. αλλά δεν είναι ούτε περιοριστικοί ούτε τελικοί.

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε έναν πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας από ένα γαλλικό Πανεπιστήμιο – αυτός πρέπει να φέρει βεβαίωση από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας, ότι μπορεί να συμμετάσχει σε διαδικασίες για διορισμό ως φιλόλογος σε γαλλικά σχολεία.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά έναν απόφοιτο αγγλικού Πανεπιστημίου με ειδικότητα Διοίκησης Επιχειρήσεων που θέλει να συμμετάσχει στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για διορισμό σε θέση όπου απαιτείται ή γενικό πτυχίο Ανώτατης Σχολής ή πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αυτός πρέπει να φέρει βεβαίωση από αρμόδιο βρετανικό οργανισμό για το ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διοριστεί στο Δημόσιο.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι δυνατόν το Συμβούλιο να ζητήσει εξέταση ή πρακτική άσκηση σε κάποιο αντικείμενο, στο οποίο θα διαπιστώσει ότι έχει ελλείψεις ο ενδιαφερόμενος για αναγνώριση (άρθρο 14 του Π.Δ.).

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε τι ισχύει ειδικά για τους αποφοίτους των Κολλεγίων που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε. και των οποίων οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχία από αυτά τα Πανεπιστήμια.

Στο άρθρο 50, παρ. 3 του Π.Δ. αντιγράφεται η αντίστοιχη πρόβλεψη της Οδηγίας η οποία αφορά τους Ευρωπαίους Πολίτες οι οποίοι έχουν τίτλο εκπαίδευσης από Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει γίνει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει σε χώρα της Ε.Ε. Σε αυτήν ορίζεται σαφώς και περιοριστικά ότι εάν η χώρα υποδοχής (π.χ. η Ελλάδα) έχει αμφιβολίες για αυτόν τον τίτλο και τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα μπορεί να επαληθεύσει με τον αρμόδιο φορέα στο κράτος καταγωγής τα ακόλουθα:

α ) κατά πόσον η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την κατάρτιση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου

β ) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου και

γ ) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους μ έλους που χορήγησε τον τίτλο

Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, όλοι οι απόφοιτοι ελληνικών κολλεγίων, οι οποίοι έχουν βρετανικό (ή άλλης χώρας της Ε.Ε πανεπιστημιακό πτυχίο) και φέρουν στο αρμόδιο Ελληνικό Συμβούλιο Αναγνώρισης, εκτός από το πτυχίο τους, και τις τρεις ανωτέρω βεβαιώσεις θα επιτυγχάνουν την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.


επιστροφή