Τεύχος 46


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΜΑΣ

Δημοσιεύουμε εργασίες αποφοίτων μας, οι οποίες βαθμολογηθήκαν με άριστα (distinction) είτε από την Επιτροπή του Πανεπιστημίου (μεταπτυχιακές εργασίες) είτε από το Συμβούλιο μας (προπτυχιακές εργασίες).
Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε την εργασία της κας Σπυροπούλου Καλλίστης, αποφοίτου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με τίτλο: «Διεθνείς Στρατηγικές Συμμαχίες- Συνθήκες σχηματισμού, παράγοντες επιτυχίας και ανάλυση περιπτώσεων, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο»

Περίληψη της εργασίας:

Οι στρατηγικές συμμαχίες δεν αποτελούν ένα νέο φαινόμενο. Ο σχηματισμός τους είχε ξεκινήσει από τα αρχαία ακόμη χρόνια, όταν οι ελληνικές πόλεις-κράτη αποφάσισαν να συμμαχήσουν για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό που απειλούσε την υπόστασή τους, τους Πέρσες. Στον επιχειρηματικό κόσμο η δημιουργία των στρατηγικών συμμαχιών άρχισε περίπου στα μέσα του 20ου αιώνα.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες όμως, η συχνότητα σχηματισμού τους επιταχύνθηκε με έναν απίστευτο ρυθμό. Αυτή η δραματική αύξηση του αριθμού των στρατηγικών συμμαχιών οφείλεται στην αντίδραση των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τους ιλιγγιώδης ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, καθώς και στην παγκοσμιοποίηση των αγορών (Hagendoorn and Schakenraad, 2005).

Η έρευνα στοχεύει στην εξέταση εκείνων των κινήτρων που οδηγούν σε στρατηγικές συμμαχίες, καθώς και των παραγόντων επιτυχίας σχηματισμού τους, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αυξήσουν την αξία τους και να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους.

Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, επειδή στόχευσε στην επαλήθευση του τρόπου σχηματισμού μίας επιτυχημένης στρατηγικής συμμαχίας, η οποία με την σειρά της οδηγεί στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ακόμη και στην μικρή αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.

Επομένως τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων προτύπων, όσο και σαν χρήσιμη οδηγία για το ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την εργασία.


επιστροφή