Τευχος 43


«Έγινα παραγωγός πράσινης ενέργειας από τον ήλιο»

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα εξασφαλίζουν γρήγορη απόσβεση της επένδυσης και σίγουρα κέρδη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

«Ήταν μια επένδυση με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, εξασφαλισμένο πελάτη και προϊόν με υψηλή τιμή πώλησης» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Λεμονής, αναφερόμενος στο φωτοβολταϊκό πάρκο που διαθέτει στο Δίστομο Βοιωτίας και παράγει ρεύμα το οποίο πουλά στη ΔΕΗ.


O επιχειρηματίας, του οποίου η κύρια δραστηριότητα είναι η παραγωγή σκυροδέματος, αποφάσισε το καλοκαίρι του 2006 μαζί με τον ξάδελφό του να μπουν σε έναν καινούργιο και πολλά υποσχόμενο, όπως τον χαρακτηρίζει, χώρο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά. «Το αρχικό κεφάλαιο που χρειαστήκαμε ήταν 500.000 ευρώ για ένα πάρκο ισχύος 100 ΚW, εκ των οποίων τα μισά χρήματα δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με επιδότηση», αναφέρει.

Θεωρεί ότι πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση που αξίζει. Όπως σημειώνει, «σε πέντε χρόνια υπολογίζουμε ότι θα κάνουμε απόσβεση του κεφαλαίου μας και τα υπόλοιπα δεκαπέντε, μιας και το συνολικό συμβόλαιο με τον ΔΕΣΜΗΕ είναι εικοσαετές, θα βγάζουμε καθαρό κέρδος». Σε μηνιαία βάση το πάρκο τούς αποφέρει κέρδος 1.000 με 1.500 ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για κέρδος χωρίς κόπο και έξοδα, «δεν έχει προσωπικό και το κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρό, αφού δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ τον μήνα. Μπορείς μάλιστα να παρακολουθείς την απόδοσή του και από απόσταση, μέσω Διαδικτύου. Ο ξάδελφός μου, που είναι κάτοικος Αθηνών, το παρακολουθεί από τον υπολογιστή του μέσω του μόντεμ που έχουμε εγκαταστήσει στον μετρητή της ΔΕΗ στο πάρκο», λέει ο κ. Λεμονής.

Ο κ. Δημήτρης Πίτσος έχει τέσσερα πάρκα των 100 ΚW στο Δίστομο και τα φωτοβολταϊκά είναι η κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα. «Από τη στιγμή που θα ξεμπερδέψεις με τη γραφειοκρατία, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, η διαδικασία είναι εύκολη. Ισιώνεις το οικόπεδο και υπογράφεις συμβόλαιο με μια εταιρεία εγκατάστασης που αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Μέσα σε περίπου έναν μήνα τα πάντα είναι έτοιμα και σε 2- 3 εβδομάδες συνδέεσαι με το δίκτυο της ΔΕΗ», επισημαίνει.

Τα οφέλη για όσους επιλέξουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση τέτοιου τύπου είναι αρκετά. Το κυριότερο είναι οι οικονομικές απολαβές, αφού μπορούν να πουλούν την ενέργεια που παράγουν στη ΔΕΗ προς 0,45 λεπτά ανά kwh. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σιδέρη, υπεύθυνο της ΔΕΗ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην περιφέρεια Λιβαδειάς, «το κέρδος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Φτάνει τα 54.000με 55.000 ευρώ ετησίως για τα πάρκα ισχύος 100 ΚW και τα 12.000 ευρώ τον χρόνο γι΄ αυτά των 20 ΚW». Τονίζει ότι «στη ΔΕΗ έχουν τη δυνατότητα να πουλούν ενέργεια ακόμη και όσοι έχουν φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι και 10 ΚW, που τοποθετούνται στα σπίτια, προς 0,55 λεπτά ανά kwh». Βέβαια, ο κ. Πίτσος τονίζει ότι «τα φωτοβολταϊκά δεν είναι μια επένδυση από την οποία θα γίνεις πλούσιος. Το θετικό είναι πως είναι σταθερή επειδή έχεις σίγουρο αγοραστή τη ΔΕΗ».
Ένα ακόμη πλεονέκτημα που εξασφαλίζει ότι όσοι πουλούν ρεύμα στη ΔΕΗ βγαίνουν κερδισμένοι είναι πως τα φωτοβολταϊκά φτάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους, όταν το δίκτυο της ΔΕΗ παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανάγκες για ενέργεια, δηλαδή το μεσημέρι και το καλοκαίρι, που είναι οι ώρες αιχμής. Η παραγωγή για οικιακή κατανάλωση πάντως προς το παρόν δεν συμφέρει, όπως παραδέχεται ο υπεύθυνος της ΔΕΗ, εκτός αν πρόκειται για σπίτι πολύ απομακρυσμένο από κατοικημένη περιοχή.
«Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι μια επένδυση από την οποία θα γίνεις πλούσιος. Το θετικό είναι πως είναι σταθερή, επειδή έχεις σίγουρο αγοραστή τη ΔΕΗ» τονίζει ο Δημήτρης Πίτσος

Αιτήσεις για εγκαταστάσεις 3.500 ΚW!

Η Βοιωτία εξελίσσεται σε κέντρο παραγωγής ενέργειας από μεμονωμένους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων. Όπως επισημαίνει ο κ. Σιδέρης, «ήδη παράγονται γύρω στα 500 ΚW στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μεταξύ Διστόμου και Λουτσίου. Οι αιτήσεις για εγκατάσταση φτάνουν αυτή τη στιγμή τις 77, συνολικής ισχύος 3.500 ΚW, εκ των οποίων τα 1.300 θα είναι στο Δίστομο και τα υπόλοιπα 700 στο Λούτσι. Στο τελευταίο μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για 1.000 ΚW ακόμη- για να φτάσουμε τα 3.500». Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή, όπως υποστηρίζει, και υπάρχει αυξητική τάση. «Και όχι μόνο για τα πάρκα των 100 και 20 ΚW αλλά και για φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 10 ΚW που τοποθετούνται στις στέγες των σπιτιών».
Οι κύριοι λόγοι που η συγκεκριμένη περιοχή ενδείκνυται για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά είναι αρκετοί. Σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη «το μεγαλύτερο μέρος του έτους υπάρχει ηλιοφάνεια και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται Δίστομο και Λούτσι- στα 450 και 250 μέτρα αντίστοιχα- εξασφαλίζει ότι τις περισσότερες ημέρες θα φυσάει ένα δροσερό αεράκι το οποίο είναι απαραίτητο για μην υπερθερμαίνονται τα πάνελ και μειώνεται η απόδοσή τους».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

«Πρέπει να έχεις συγκεντρώσει το αρχικό κεφάλαιο, μιας και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν πολύ τη στιγμή που θα πάρεις τα χρήματα από το υπουργείο Οικονομίας. Για παράδειγμα εμείς, ενώ είχαμε καταθέσει αίτηση για επιδότηση από το 2006 και έχει εγκριθεί, ακόμη περιμένουμε», λέει ο κ. Λεμονής.
Και δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισε. Οι καθυστερήσεις λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, μιας και οι περισσότερες εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν ήταν ενήμερες, ήταν μεγάλες. «Συχνά αναγκαζόμουν να πηγαίνω με το ΦΕΚ για να τους δείξω», σημειώνει και ενώ είχε υποβάλει αίτηση το 2006 ξεκίνησε να φτιάχνει το πάρκο τον Οκτώβριο του 2008 και να παράγει ενέργεια τον Ιανουάριο του 2009. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πίτσος, «η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών είναι το 80% όλης της διαδικασίας. Δασαρχείο, τρεις Εφορείες Αρχαιοτήτων, Νομαρχία, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διεύθυνση Γεωργίας, ακόμη και ΕΟΤ και ΓΕΕΘΑ έπρεπε να επισκεφτώ και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και κάποιες φορές χρειάστηκε να πάω δύο και τρεις φορές στην ίδια υπηρεσία».

ΤΑ ΝΕΑ, 29/8/2009


επιστροφή