Tο κράτος... ιδιωτικοποιείται
Συμπράξεις για δημόσια έργα * ΠAΣΟK: Eξυπηρέτηση συμφερόντων
ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Αφού δεν ανασυγκροτείται, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, το κράτος... ιδιωτικοποιείται.
|
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, μία σειρά από υπηρεσίες και έργα του δημόσιου τομέα θα ανατίθενται στο εξής σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να αλλάζουν δεδομένα δεκαετιών ως προς τον ρόλο και τις υποχρεώσεις του κράτους.
|
Πρόκειται για τη γενίκευση του μοντέλου που εφαρμόσθηκε έως τώρα επιλεκτικά στα μεγάλα έργα της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, του αεροδρομίου των Σπάτων και της Αττικής Οδού, σε όλα τα μικρά έργα υποδομής, αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τι σημαίνει το μοντέλο
Οι νομαρχίες θα μπορούν να αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες, π.χ., την παροχή γεωπονικών υπηρεσιών, τις οποίες αλλιώς θα κάλυπταν με προσλήψεις γεωπόνων. Το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να αναθέτει τη διοίκηση νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και οι δήμοι θα μπορούν να αναθέτουν σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να κατασκευάζουν γέφυρες.
Οι ιδιώτες θα βάζουν τα κεφάλαια και σε αντάλλαγμα το κράτος θα τους εκχωρεί το δικαίωμα να εισπράττουν τέλη από τους χρήστες των έργων (π.χ. διόδια) ή εναλλακτικά θα τους πληρώνει κάποιο είδος ενοικίου.
Είναι προφανές ότι τα τέλη θα είναι... αλμυρά, όπως δείχνει άλλωστε η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα έργα που έγιναν με αυτοχρηματοδότηση.
A.E. Ειδικού Σκοπού
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, για κάθε έργο και υπηρεσία που θα αποτελεί αντικείμενο σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα θα συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού.
Θα προηγείται μία γραφειοκρατική διαδικασία, που περιλαμβάνει την υπόδειξη των υποψήφιων συμπράξεων από μία νέα ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομίας και την έγκρισή της από μία Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ).
Ο προϋπολογισμός των έργων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς για τα μεγαλύτερα θα ακολουθείται η διαδικασία που ίσχυε έως τώρα, δηλαδή οι συμβάσεις θα περνούν από την έγκριση της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, τα έργα που θα υπαχθούν στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αφορούν κυρίως ελληνικές εταιρείες.
Ωστόσο, η Διυπουργική Επιτροπή θα μπορεί με ομόφωνη απόφασή της να εντάξει και μία σύμπραξη μεγαλύτερου προϋπολογισμού.
Εκτός τάξη - άμυνα - δικαιοσύνη
Περιορισμοί ως προς το αντικείμενο των συμπράξεων δεν υπάρχουν, εκτός από τις δραστηριότητες που σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκουν στη δημόσια εξουσία, δηλαδή έννομη τάξη, εθνική άμυνα, απονομή δικαιοσύνης και ευθύνη σωφρονισμού. Με άλλα λόγια δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η Αστυνομία, ο Στρατός, η Δικαιοσύνη και οι φυλακές (παρότι τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα μπορούν να κατασκευάζονται από ιδιώτες).
Ο νόμος διευκολύνει τις επενδύσεις που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, με παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες, αλλά και με καθορισμό γρήγορων διαδικασιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την έκδοση αδειών, πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα, απαλλοτριώσεις κ.τ.λ.
Αποτελεσματικότητα - ταχύτητα
Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε χθες ότι με τις συμπράξεις τα έργα θα τελειώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ το κράτος θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση να πληρώσει άμεσα το κόστος και έτσι θα μπορεί να χρηματοδοτεί ταυτόχρονα πολλά έργα.
Οι συμπράξεις, είπε, «προβάλλουν ως μία πρόσφορη, συμπληρωματική λύση για την αποτελεσματική εκτέλεση έργων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες».
Για διαφάνεια - ευνοιοκρατία μιλάει η αντιπολίτευση
O ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τύπου του ΠΑΣΟΚ N. Αθανασάκης, ωστόσο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό, υπουργοκεντρικό, με αόριστα και όχι σαφή αντικειμενικά κριτήρια, που σημαίνει ότι αφήνει ευρύ πεδίο αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας για την εξυπηρέτηση συμφερόντων».
Επίσης, σημείωσε ότι η ένταξη σε αυτό το σύστημα και της παροχής υπηρεσιών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και μάλιστα για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, όπου «πέρα από τη δυνατότητα να υπάρξουν συγκεκριμένες συνέργειες, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει εκχώρηση σε ιδιώτες».
Εξάλλου, το KKE επισημαίνει ότι «ο εργαζόμενος θα πληρώσει διπλά και τριπλά, ως φορολογούμενος και ως χρήστης, την παράδοση από την κυβέρνηση στους μονοπωλιακούς ομίλους της κατασκευής και της λειτουργίας των δημόσιων έργων και υπηρεσιών».
ΤΑ ΝΕΑ , 05/08/2005 , Σελ.: N54
|
επιστροφή
|