Τευχος 38


ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
Πράσινη άμυνα στην κρίση του φυσικού αερίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ


     Μισό δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όσα αντιστοιχούν σε μια μονάδα αιχμής της ΔΕΗ, θα μπορούσε να εξοικονομεί κάθε χρόνο η Ελλάδα μόνο και μόνο από τη λειτουργία μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών. Η ταχύτερη εξάπλωση των μικρών συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον οικιακό τομέα, γεγονός που συνεπάγεται λιγότερο αέριο και πετρέλαιο για ένα σπίτι, αποτελεί μία από τις εισηγήσεις που θα δεχθεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης τις επόμενες εβδομάδες από τους υπευθύνους για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Η εισήγηση θα αποτελεί μέρος του συνολικότερου πακέτου προτάσεων που θα υποβληθούν στον νέο υπουργό Ανάπτυξης για το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να διασφαλίσει την επάρκειά της απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας διένεξης για το αέριο τα επόμενα 4-5 χρόνια. Τέτοιες θα είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων της ΔΕΗ για νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης ώστε να μπορεί να αντέξει περισσότερα έργα ΑΠΕ, κίνητρα στα νοικοκυριά για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να μειώσουν την ενεργειακή σπατάλη των ακινήτων τους, αλλά και εισαγωγή του επίμαχου λιθάνθρακα στο ισοζύγιό μας.

    Kρίσιμη η προσεχής 5ετία
    Τα επόμενα 4-5 χρόνια θεωρούνται καθοριστικά για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας καινούργιας διαμάχης για το φυσικό αέριο. Διότι τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές του 2013, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση στην τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι εκτεθειμένη σε κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε. Πόσο μάλλον που - σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές- τέτοιες διενέξεις θα επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ακόμη και αν ο εναλλακτικός δρόμος Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας που θα εξάγει αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας θα λειτουργήσει εντός του 2013, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα, παραμένει μια μαύρη τρύπα 4 ετών κατά την οποία θα παραμένουμε στενά εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Εξάρτηση που στην περίπτωση εκδήλωσης μιας νέας κρίσης θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις για την Ελλάδα από ό,τι σήμερα, αφού το 2013 οι ανάγκες μας σε φυσικό αέριο θα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (7 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, από 4,1 δισ. κυβικά μέτρα το 2008).
    Τον τόνο στο πρόβλημα δίνει η κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρισμό, για την οποία θα χρειαστούν 6.300 ΜW νέας ισχύος μέχρι το 2020, σύμφωνα με την Έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Και υπάρχει έντονος προβληματισμός έπειτα από την τελευταία κρίση κατά πόσον το βασικό μείγμα καυσίμων που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της νέας αυτής
    Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών ή κτιρίων, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια ή έναρξη επιτηδεύματος, ψηφίζεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή ισχύος πρέπει να είναι το φυσικό αέριο. Πώς θα αποφύγουμε, λοιπόν, τον κίνδυνο να ξεμείνουμε από αέριο σε μια αντίστοιχη αλλά όχι απίθανη περίπτωση κρίσης είναι το ζητούμενο για τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
    Φωτοβολταϊκά,όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες
    Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών ή κτιρίων χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια ή έναρξη επιτηδεύματος, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, ψηφίζεται την εβδομάδα που έρχεται με νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης στη Βουλή. Το επιτυχημένο παράδειγμα των ηλιακών θερμοσιφώνων με τους οποίους γέμισε τη δεκαετία του ΄80 η χώρα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί και με τα μικρά φωτοβολταϊκά. Αν, για παράδειγμα, εγκατασταθούν 700 ΜW φωτοβολταϊκών σε κτίρια, αμέσως εξοικονομούνται 910 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως, ενέργεια που αντιστοιχεί σε μια μονάδα αιχμής της ΔΕΗ ισχύος 350 ΜW, που λειτουργεί επί 2.600 ώρες ετησίως με καύσιμο φυσικό αέριο. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 540 εκατ. κυβικών μέτρων εισαγόμενου αερίου τον χρόνο. Αν, επίσης, διπλασιαστεί ο αριθμός σπιτιών με ηλιακό θερμοσίφωνα, εξοικονομούνται 1,5 δισ. κιλοβατώρες τον χρόνο, ενέργεια που αντιστοιχεί σε μια θερμοηλεκτρική μονάδα ισχύος 230 ΜW (εξοικονόμηση 900 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο σε αυτή την περίπτωση).
    Τα αιολικά,η ΔΕΗ και τα νησιά
    Ένας βασικός λόγος, πέραν της γραφειοκρατίας, για τον οποίο η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μεγαλύτερη ισχύ (1.000 ΜW σήμερα) από αιολικά πάρκα είναι οι αντοχές των υποδομών της ΔΕΗ. Το υφιστάμενο δίκτυο δεν επιτρέπει να έχουμε δεκαπλασιάσει (10.000 ΜW) έως το 2020 την ισχύ σε αιολικά και να πιάσουμε έτσι τον κοινοτικό στόχο για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί. Είναι απαραίτητο, λένε όσοι ασχολούνται με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, να συμπεριλάβει η ΔΕΗ στο πρόγραμμά της τις επενδύσεις σε νέες γραμμές μεταφοράς, ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ. Το δεύτερο θέμα που θα εισηγηθούν στον υπουργό είναι το άμεσο ξεκαθάρισμα των ανενεργών αδειών που έχουν δοθεί για αιολικά. Η μη υλοποίηση ενός σημαντικού αριθμού αδειών που παραμένουν για διάφορους λόγους ανενεργές δυσχεραίνει την κατασκευή άλλων ώριμων έργων, οξύνει τις τοπικές αντιδράσεις, επιβαρύνει σωρευτικά τη φέρουσα ικανότητα περιοχών και δεσμεύει ηλεκτρικό χώρο που τείνει προς κορεσμό.
    Το τρίτο θέμα θα αφορά την επίσπευση των υποβρύχιων διασυνδέσεων των νησιών, που με βάση τη διεθνή πρακτική αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος. Το γεγονός αυτό θα ελαφρύνει τους καταναλωτές από επιβαρύνσεις τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αξιοποίηση της νησιωτικής αιολικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του 2020. Πρόκειται, ωστόσο, για σχέδιο πιο μακρόπνοο, αφού ακόμη κι αν άρχιζαν αύριο, θα απαιτούνταν 8-10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.
    Χρήση του λιθάνθρακα
    Στο τραπέζι θα τεθεί και η πρόταση για λελογισμένη χρήση του λιθάνθρακα στο ισοζύγιο καυσίμων. Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου καυσίμου θεωρούν ότι η κρίση με το φυσικό αέριο τώρα τους δικαιώνει. Θεωρούν, επίσης, ότι η ΔΕΗ μέσω της συνεργασίας της με την RWΕ «χειρίστηκε πολύ άσχημα το θέμα» και έκαψε το χαρτί του λιθάνθρακα, χωρίς το οποίο όμως- όπως λένε- η επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρισμό την επόμενη 10ετία τίθεται εν αμφιβόλω. Και αυτό καθώς η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αναγκαίες για τον ηλεκτρισμό μονάδες βάσης.
    Ο αντίλογος των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι ότι, εκτός από το ότι ο λιθάνθρακας ρυπαίνει, είναι καύσιμο εισαγόμενο, επομένως τυχόν χρήση του στην Ελλάδα δεν μειώνει την εξάρτησή μας από το εξωτερικό. Στο νέο στρατηγικό πλάνο της, πάντως, η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει την κατασκευή δύο τέτοιων μονάδων (σε Αλιβέρι και Λάρυμνα), η υλοποίηση των οποίων σύμφωνα με την ίδια- θα εξαρτηθεί από τη συναίνεση των κατοίκων των περιοχών.

ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009


επιστροφή