Τευχος 36


ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Ένα «πράσινο Νew Deal» προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ως λύση για τη χρηματοπιστωτική κρίση. Κάποιοι (βλ. Ιταλοί και Πολωνοί) σίγουρα γελούν μέχρι δακρύων. Σύμφωνα ωστόσο με το «Νewsweek», μερικοί από τους ισχυρότερους ηγέτες παγκοσμίως συμφωνούν πως η σωτηρία της οικονομίας περνάει μέσα από τη σωτηρία του πλανήτη.





Πολλοί ήδη κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις ότι το περιβάλλον θα είναι η μεγαλύτερη παράπλευρη απώλεια της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής. Τράπεζες καταρρέουν, σπίτια κατάσχονται, η ανεργία αυξάνεται, και τα δημόσια ταμεία στερεύουν λόγω των σχεδίων διάσωσης- ποιος έχει διάθεση να ασχοληθεί και χρήμα να διαθέσει στην «πράσινη» τεχνολογία; Ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Πολωνός Λεχ Κατσίνσκι ζητούν ήδη να μετριαστεί ο φιλόδοξος στόχος της Ε.Ε. για περιορισμό, έως το 2020, κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κι εντούτοις, σημειώνει το «Νewsweek», μέσα σε αυτό το «πανδαιμόνιο της απελπισίας», ξεχωρίζουν κάποιες φωνές που αναγνωρίζουν ότι τώρα, ακριβώς, είναι η ώρα για την «παγκόσμια επανάσταση όσον αφορά τους τρόπους παροχής και χρήσης της ενέργειας» την οποία αξιώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Ανάμεσά τους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Μπάρακ Ομπάμα.

Τo «Νew Deal»
Εν έτει 2008 και εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, το μεγαλύτερο επιχείρημα υπέρ ενός «πράσινου Νew Deal», ανάλογου εκείνου που χρησιμοποίησε τη δεκαετία του 1930, την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία των ΗΠΑ, δεν είναι για τους πραγματιστές της πολιτικής ο κίνδυνος τήξης των πάγων στην Αρκτικήαλλά η προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Στην ευρωζώνη, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να φτάσει στα τέλη του 2009 στο 9%, από 7,5% σήμερα. Στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να αγγίξει το 8%, από 6,1% σήμερα. Οι επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία θα μεταφραστούν σε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τοποθετώντας την παγκό σμια οικονομία σε πιο γερά θεμέλια καιστην πορεία- σώζοντας και τον πλανήτη. Ο Φατίχ Μπιρόλ, βέβαια, επικεφαλής οικονομολόγος στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, επισημαίνει πως η ύφεση δεν αγαπά το περιβάλλονόταν τα κεφάλαια και η πίστωση περιορίζονται, και οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, οι πιθανότητες να επενδύσουν ιδιώτες δισεκατομμύρια σε ένα μακρινό μέλλον καθαρής ενέργειας λιγοστεύουν. Σύμφωνα ωστόσο με το «Νewsweek», έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις, οι κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά έπαψαν να εκλαμβάνονται ως κάτι εξ ορισμού κακό, ακόμα και σε χώρες φανατικές της ελεύθερης αγοράς, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Αφού λοιπόν άνοιξαν οι κρουνοί της κυβερνητικής χρηματοδότησης για τις τράπεζες, γιατί να μην ανοίξουν και για την πράσινη βιομηχανία;

Οι δυσκολίες...


Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050 (αντί για τους 6- 7 βαθμούς που θα φέρουν την καταστροφή), πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 36 τρις ευρώ.



...και πέντε καλά νέα για το περιβάλλον

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας, που έχει τζίρο 192 δισ. ευρώ και απασχολεί ήδη 250.000 ανθρώπους, αναμένεται να προσφέρει έως το 2020 περισσότερες θέσεις εργασίας από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία- τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας σήμερα.

ΗΒρετανία σχεδιάζει να δαπανήσει έως το 2020 80 δισ. ευρώ σε ανεμογεννήτριες. η κυβέρνηση Μπράουν υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν 160.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η γαλλική κυβέρνηση εκταμιεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ώστε να βελτιώσει τη μόνωση και την ενεργειακή απόδοση κατοικιών, γραφείων και- κυρίως- δημόσιων κτιρίων. σύμφωνα με τη Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, την υπουργό Οικολογίας, το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το χρηματοπιστωτικό σχέδιο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων που υπερψήφισε τον Οκτώβριο το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει και νέες, «πράσινες» φοροελαφρύνσεις, συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα καθαρότερα καύσιμα και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπάρακ Ομπάμα υπόσχεται να «επενδύσει την επόμενη δεκαετία 150 δισ. δολάρια σε μια καθαρή ενεργειακή οικονομική πολιτική, η οποία θα βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει 5 εκατομμύρια νέες "πράσινες" θέσεις εργασίας».



[ ΓΝΩΜΗ ]
Ας μη θυσιάσουμε τη Φύση στον βωμό των χρημάτων
TΗΕ ΤΙΜΕS ,Της Βjork




Συνήθως δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Ζω ευτυχισμένη στον κόσμο της μουσικής. Στην Ισλανδία όμως οι πολιτικοί μοιάζουν αποφασισμένοι να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της χώρας - δεν μπορώ να μείνω αμέτοχη.

Η Ισλανδία είναι μια μικρή χώρα. Για πολύν καιρό, το βασικό της εισόδημα προερχόταν από την αλιεία, όταν όμως αυτή έγινε ασύμφορη, ο κόσμος άρχισε να αναζητεί άλλους τρόπους. Οι κυβερνώντες συντηρητικοί σκέφτηκαν πως η αξιοποίηση της φυσικής ενέργειας της χώρας και η πώλησή της σε μεγάλες εταιρείες όπως η Αlcoa και η Rio Τinto θα έλυναν το πρόβλημα.

Έχουν σήμερα τρία χυτήρια αλουμινίου, τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, και θέλουν να φτιάξουν άλλα δύο τα επόμενα τρία χρόνια. Θα χρειαζόταν ενέργεια από νέα γεωθερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και νέα φράγματα, που θα κατέστρεφαν την άγρια φύση και τις θερμές πηγές. Πολλοί Ισλανδοί λένε «όχι». Θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν μικρότερες επιχειρήσεις που ανήκουν στους ίδιους. Πολλές μάχες έχουν δοθεί γι΄ αυτά τα ζητήματα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να ζητήσει να αξιολογηθούν πρώτα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κι έπειτα χτύπησε η οικονομική κρίση. Νέα ζευγάρια κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ηλικιωμένοι τις συντάξεις τους. Υπάρχει μεγάλη οργή. Αυτό που εξοργίζει τον κόσμο είναι ότι οι υπεύθυνοι για την παρούσα κατάσταση προσπαθούν σήμερα να μας σώσουν. Και, μόλις πρόσφατα, διάβασα ότι εξαιτίας της κρίσης κάποιοι Ισλανδοί βουλευτές ασκούν πιέσεις να παρακαμφθεί η περιβαλλοντική αξιολόγηση, ώστε να κατασκευαστούν τα φράγματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η Ισλανδία μπορεί να γίνει περισσότερο αυτάρκης, περισσότερο δημιουργική. Ας αξιοποιήσουμε την οικονομική κρίση. Ας διδάξουμε στον κόσμο όλα όσα ξέρουμε για τα γεωθερμικά εργοστάσια. Ας στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά τα κέρδη δεν θα επηρεάζονται από τα σκαμπανεβάσματα της Γουόλ Στριτ και τις άστατες τιμές του αλουμινίου. Και θα βοηθήσουν την Ισλανδία να παραμείνει αυτό στο οποίο είναι καλύτερη: μια υπέροχη, ανέγγιχτη δύναμη της φύσης.

Η Μπιορκ είναι διάσημη Ισλανδή τραγουδίστρια.
ΤΑ ΝΕΑ, 29/10/2008


επιστροφή