Τευχος 36


Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Η έγνοια μας για τις περιβαλλοντικές (και πολιτικές) συνέπειες από την εξάρτηση της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Κόσμου από το πετρέλαιο οδηγεί στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας και δημιουργεί χιλιάδες, εκατομύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 54% της ενέργειας που καταναλώνει σε μορφή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 30% του εισαγόμενου πετρελαίου και το 61% του εισαγόμενου φυσικού αερίου είναι ρωσικά. Οι στόχοι της Ευρ. Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ζολέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνοψίζονται στην πρωτοβουλία 20-20-20 δηλαδή 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, 20% μείωση της μελλοντικής ενεργειακής ζήτησης και 20% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών σε σχέση με το σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης (από 8,5% που είναι σήμερα).

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα δημιουργηθεί μεταξύ άλλων ένα πανευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, το οποίο θα συνδέει χιλιάδες μικρές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Αντιστοίχως στην Ελλάδα προωθούνται ενέργειες για αύξηση παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.

Έτσι έχουν τεθεί στόχοι για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση από 11% που είναι σήμερα σε 20,1% μέχρι το 2010 και σε 29% μέχρι το 2020. Για αυτό τον σκοπό έχει εκπονηθεί ένα Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Εάν οι προβλεπόμενες επενδύσεις πραγματοποιηθούν τότε έως το 2010 θα υπερτριπλασιαστεί η ισχύς που παράγεται από τον άνεμο (από 746 Mw θα γίνει 3372 Mw). Αντιστοίχως οι ανεμογεννήτριες που θα λειτουργούν θα αυξηθούν από 1028 σε περισσότερες από 3500.


επιστροφή