Τευχος 32


ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΡΜΑ ΤΩΝ 2 ΕΥΡΩ

Η παράσταση παραπέμπει σε αρχαίο νόμισμα και συμβολίζει το εμπόριο


«Το ανθρωπάκι που κρατάει το ευρώ συμβολίζει την προϊστορία, το εμπόριο και έως το σημερινό ευρώ, το οποίο και απεικόνισα με το ακανόνιστο σχήμα του αρχαίου νομίσματος», λέει ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος.

«Το ανθρωπάκι που κρατάει το ευρώ συμβολίζει την προϊστορία, το εμπόριο και έως το σημερινό ευρώ, το οποίο και απεικόνισα με το ακανόνιστο σχήμα του αρχαίου νομίσματος», λέει ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος.

Ο γλύπτης Γ. Σταματόπουλος είναι ο νικητής του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για το νόμισμα που θα εκδοθεί το 2009 για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ

Κατάφερε να χωρέσει την ελληνική έμπνευση σ΄ ένα νόμισμα. Πλέον, το δικό του δημιούργημα, το σχέδιο στο αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ που θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο του 2009 σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, θα τρυπώσει με τη σειρά του σε εκατομμύρια πορτοφόλια και τσέπες.

O γλύπτης της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλοςείναι από χθες και επίσημα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μεγάλος νικητής στον διαγωνισμό της Κομισιόν, για την όψη που θα έχουν 90 εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ! Μέσω ψηφοφορίας στο Διαδίκτυο που έγινε από τις 31 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, εν όψει του εορτασμού των δέκα χρόνων από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), την έμπνευση του Έλληνα δημιουργού επιβράβευσε το 41,18%, έναντι 32,67% των ψήφωνπου έλαβε το σχέδιο του δεύτερου, Αυστριακού σχεδιαστή. Συνολικά ψήφισαν 141.675 Ευρωπαίοι πολίτες και είχαν να επιλέξουν ένα από τα πέντε σχέδια καλλιτεχνών νομισματοκοπείων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού. «Στόχος μου ήταν να περάσω στην ελάχιστη επιφάνεια ενός νομίσματος έναν ισχυρό συμβολισμό, ώστε να έχει γενικότερη απήχηση. Τα κατάφερα μ΄ ένα έργο εικαστικά απλό και περιεκτικό! Πολύ απλά, λοιπόν, το ανθρωπάκι που κρατάει το ευρώ συμβολίζει την προϊστορία, το εμπόριο απ΄ την αρχαιότητα έως σήμερα και έως το σημερινό ευρώ, το οποίο και απεικόνισα με το ακανόνιστο σχήμα του αρχαίου νομίσματος», περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο 45χρονος Γιώργος Σταματόπουλος.

Σε στιγμή έμπνευσης
Για τον τελικό σχεδιασμό του νέου ευρωκέρματος, όπως λέει, δεν χρειάστηκε και πολλά. «Μου “κατέβηκε” σε ανύποπτο χρόνο η ιδέα και το σχεδίασα επιτόπου, αρχικά πάνω σε χαρτάκι σημειώσεων, όπως κάνω πάντα, όταν εμπνευστώ. Στη συνέχεια το δούλεψα πια στον υπολογιστή για δυο μέρες». Υπεύθυνος εδώ και δέκα χρόνια για τον σχεδιασμό κερμάτων και μεταλλίων στο νομισματοκοπείο, πέρα από ατομικές εκθέσεις έργων του, ο κ. Σταματόπουλος έχει φιλοτεχνήσει και ολόκληρη την ελληνική σειρά με τις όψεις των ευρωκερμάτων που ήδη κυκλοφορούν. «Δεν κάνω τέχνη για να γίνω πλούσιος, αλλά γιατί με γεμίζει συναισθηματικά· δεν τη θεωρώ επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Στην προκειμένη περίπτωση, απλά από μεράκι δοκίμασα διεθνώς τις ικανότητές μου, ήταν κάτι σαν “μεταπτυχιακό”, μεγάλες υλικές απολαβές δεν θα έχω. Πάνω απ΄ όλα για μένα μετρά η τεράστια ηθική ικανοποίηση, μια και πολύ σύντομα κάθε Ευρωπαίος θα έχει πάνω του κάτι δικό μου, κάτι ελληνικό!».

ΤΑ ΝΕΑ
ΤΡΙΤΗ 26/2/2008


επιστροφή