| ||||||
ΨΩΝΙΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΑ ΑΠΟ ΠΑΤΑΤΑ!
Σε 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και δεν ρυπαίνει για 400 χρόνια το περιβάλλον.
«Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και έτσι δεν ρυπαίνει όπως οι συνηθισμένες πλαστικές σακούλες που μένουν στο περιβάλλον για 400 χρόνια» λέει ο κ. Νίκος Σουλιώτης που εργάζεται στο κατάστημα με οικολογικά είδη, στην οδό Νίκης, στο κέντρο της Αθήνας.
Εδώ και ένα δεκαήμερο οι σακούλες που δίνουν στους πελάτες είναι από καλαμπόκι. «Από το ίδιο υλικό είναι κι αυτές που πουλάμε τόσο σε καταστήματα όσο και σε ιδιώτες. Από εδώ όμως μπορεί να αγοράσει κανείς και σακούλες απορριμμάτων σε πακέτο για το καλαθάκι του μπάνιου, για τα ψώνια μικρές ή μεγαλύτερες» προσθέτει ο κ. Σουλιώτης. Όσο για την αντοχή τους, «η υφή της σακούλας από καλαμπόκι είναι λίγο πιο λεπτή σε σύγκριση με την πλαστική αλλά είναι περίπου το ίδιο ανθεκτική με την πλαστική. Θέλουμε βέβαια να τις δοκιμάσουμε λίγο καιρό ακόμη για να είμαστε σίγουροι». Σακούλες από καλαμπόκι αντί για πλαστικές χρησιμοποιούν ή πωλούν και άλλα καταστήματα. Πρόκειται κυρίως για μικρά μαγαζιά βιολογικών προϊόντων που δίνουν τη δική τους απάντηση στη κυριαρχία της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο «πράσινες» σακούλες από καλαμπόκι χρησιμοποιούν περισσότερα από 100 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Από το καλοκαίρι πουλάμε σακούλες από καλαμπόκι σε συσκευασία πακέτου για το καλάθι των σκουπιδιών ή του μπάνιου.
Είναι «ασπιρίνη» για το πρόβλημα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ και οικολογικές οργανώσεις τονίζουν ότι η χρήση βιοδιασπώμενης σακούλας αποτελεί εναλλακτική λύση αλλά όχι πανάκεια. «Η χρήση μίας βιοδιασπώμενης έχει τη λογική της ασπιρίνης στο πρόβλημα με το πλαστικό. «Σίγουρα είναι προτιμότερο να πηγαίνει μία σακούλα βιοδιασπώμενη στη χωματερή αντί για μία πλαστική που θα παραμείνει για πολλά χρόνια ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Το σημαντικό είναι όμως οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία και συμπεριφορά προκειμένου να περιοριστεί η χρήση της τσάντας μιας χρήσης. Γιατί και οι βιοδιασπώμενες ή οι φωτοδιασπώμενες είναι μίας χρήσης. Και είναι πιθανόν να σκεφτεί κανείς “ας τις πετάξω στο περιβάλλον αφού σε λίγο καιρό θα διαλυθούν”» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κυρκίτσος. Διατηρεί φρέσκα τα λαχανικά Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ λαχανικών στις «πράσινες» σακούλες τα διατηρεί φρέσκα για περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με τη συμβατική. Αυτό οφείλεται στο υλικό (mater- bi) από τις οποίες είναι κατασκευασμένες και αποτελεί εφεύρεση ιταλικής εταιρείας. Ακόμη, τα οργανικά απορρίμματα αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς και προκαλούν λιγότερη δυσοσμία μέσα σε σακούλες αυτού του τύπου. Θεωρούνται επίσης ιδανικές για κομποστοποίηση βιολογικών τροφικών υπολειμμάτων. Οι τιμές Όσο για τις τιμές, στις συσκευασίες πακέτου δεν είναι απαγορευτικές για τους καταναλωτές. Το πακέτο των 15 για το καλαθάκι του μπάνιου κοστίζει 1,80 ευρώ (35Χ42εκ.), ενώ 4,40 η συσκευασία των 15 για τον κάδο της κουζίνας (50Χ60 εκ.). Σύντομα πάντως στην Ελλάδα θα κάνει την εμφάνισή της και η σακούλα από άμυλο πατάτας που ήδη χρησιμοποιείται στο εξωτερικό. 300 εκατ. ευρώ στα σκουπίδια ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ με το πλαστικό είναι οι Έλληνες: υπολογίζεται ότι 60.000 τόνοι πλαστικών μεταξύ των οποίων είναι και οι σακούλες καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές. Ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν και την ποσότητα των σκουπιδιών που δεν αποδομούνται εύκολα. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος από τη χρήση της πλαστικής σακούλας φτάνει τα 300.000 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια... Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από 15 ημέρες ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου θα αντικαθίστανται οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στην Αθήνα με τσάντες από υλικά που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. ΤΑ ΝΕΑ, 11/2/2008
|