Τευχος 3



Aσπίδα οι «πράσινες» ταράτσες

Eξοικονόμηση ενέργειας καλοκαίρι και χειμώνα προσφέρουν τα φυτά

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Ηλεκτρική ενέργεια ίση με την ενέργεια που παράγει ο σταθμός της ΔΕΗ στο Λαύριο, δηλαδή 600MW, θα εξοικονομούσαν οι κάτοικοι της Αθήνας αν οι ταράτσες των σπιτιών τους ήταν καλυμμένες με φυτά!

Οι... πράσινες ταράτσες είτε με ειδική μόνωση - χώμα και φύτευση στο δάπεδο - είτε ακόμα και με γλάστρες, θα βοηθούσαν σημαντικά στη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων και θα εμπόδιζαν τους επικίνδυνους ρύπους να εισχωρήσουν στο εσωτερικό των κτιρίων.

Αυτό προκύπτει από δύο έρευνες επιστημονικής ομάδας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας στο TEI Χαλκίδας και μόνιμος συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλιματισμού του ΕΜΠ κ. Μιχάλης Βραχόπουλος. «Πραγματοποιήσαμε μετρήσεις σε 30 περιοχές της Αθήνας, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα (3%) δηλαδή, και συμπεράναμε ότι αν οι ταράτσες τους ήταν φυτεμένες, θα είχαμε μείωση των ψυκτικών και θερμικών φορτίων κατά 15%-20%. Δηλαδή, όταν όλα τα φορτία της περιφέρειας πρωτευούσης είναι περίπου 3-4 GW, η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα έφτανε τα 600MW, όση είναι η παραγωγή του Λαυρίου» εξηγεί ο καθηγητής.


Ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας στο TEI Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος
Δροσιά το καλοκαίρι


Τα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για κάθε κτίριο ξεχωριστά όσο και για όλη την πόλη επιτυγχάνονται χάρη στην ασπίδα προστασίας από τον ήλιο που μπορούν να προσφέρουν τα φυτά στις οροφές. «Όταν είναι φυτεμένη η ταράτσα, εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να εισχωρήσει στο κτίριο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να είναι αισθητά μικρότερη.


Έτσι, στον τελευταίο όροφο μειώνεται κατά 30% η κατανάλωση ενέργειας για τις ανάγκες του κλιματισμού, ενώ στους υπόλοιπους η μείωση φτάνει το 10%».

Όφελος, μάλιστα, υπάρχει και τον χειμώνα. Οι οροφές χωρίς πράσινο ακτινοβολούν προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα το βράδυ η θερμοκρασία να πέφτει. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει όταν η οροφή έχει φυτά. Τότε η θερμοκρασία δεν μπορεί να πέσει κάτω από τους 0°C».

Σημαντικά είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον. «Το οξυγόνο που παράγουν τα φυτά, όχι μόνο βελτιώνει τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει και τους γύρω τοίχους του κτιρίου, εμποδίζοντας τους ρύπους να μπουν στο εσωτερικό του. Αποδεδειγμένο είναι εξάλλου ότι η κάλυψη των οροφών με πράσινο, εξαιτίας της παραγωγής οξυγόνου, συμβάλλει στη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων και των επικίνδυνων ρύπων. Δηλαδή η "πράσινη" ταράτσα λειτουργεί και ως φίλτρο».

Στις έρευνες συμμετείχαν εκτός από τον κ. Βραχόπουλο, ο καθηγητής Μηχανολογίας κ. Ανδρόνικος Φιλιός, ο μηχανικός Γ. Κωτσιόβελος, ομάδα 10 φοιτητών και η εταιρεία H/M και ενεργειακών μελετών Εναλλακτικές Εφαρμογές Ο.E.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Από 6 έως 88 ευρώ το τ.μ.

Το κόστος της μετατροπής μιας γκρίζας ταράτσας σε... πράσινη δεν είναι απαγορευτικό για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, ενώ γρήγορα το ποσό μπορεί να αποσβεστεί, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Περίπου 88 ευρώ ανά τ.μ. θα πρέπει να πληρώσει κανείς για να καλύψει με πράσινο την ταράτσα. Αρκετά φτηνότερη λύση, ωστόσο, είναι η τοποθέτηση γλαστρών στην ταράτσα. Με περίπου 6 ευρώ ανά τ.μ. μπορεί να δημιουργηθεί μια «πράσινη» ταράτσα με γλάστρες, που θα προσφέρει ακριβώς τα ίδια οφέλη με άλλη ταράτσα όπου η φύτευση γινόταν με ειδική μόνωση και χώμα.

Για την πρώτη, την ακριβότερη εκδοχή, «τα υλικά για τη μετατροπή της ταράτσας δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Είναι συμβατικά, παρόλο που υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα στην αγορά», λέει ο κ. Βραχόπουλος. Για τη μόνωση και τη στρωμάτωση της ταράτσας χρησιμοποιούνται κατά σειρά: ασφαλτόπανο, ελαφρόπετρα, στρώμα άμμου για φιλτράρισμα, χώμα.

ΤΑ ΝΕΑ , 25/09/2003


επιστροφή