Τευχος 28


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης

Έξι ελληνικές βιομηχανίες και μία χωματερή στη μαύρη λίστα με τις πιο βρώμικες μονάδες της Ευρώπης

Τέσσερα εργοστάσια της ΔΕΗ, μία χωματερή, ένα εργοστάσιο λιπασμάτων και μία μεταλλουργική βιομηχανία κατατάσσονται στη μαύρη λίστα με τις πιο βρώμικες βιομηχανίες της Ευρώπης! Στις μονάδες δηλαδή που ρυπαίνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα κα τη θάλασσα με επικίνδυνους ρύπους.

Αυτό δείχνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα της υπηρεσίας που τηρεί μητρώο με τις ρυπογόνες εκπομπές βιομηχανιών απ΄ όλες τις χώρες (Εuropean Ρollutant Εmission Register - ΕΡΕR).



Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερα εργοστάσια της ΔΕΗ- στον Άγιο Δημήτριο, στη Μεγαλόπολη, στην Καρδιά Κοζάνης και την Πτολεμαΐδα- κατατάσσονται στην πεντάδα με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που απελευθερώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μικροσωματιδίων ΡΜ10 τα οποία ενοχοποιούνται για την πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών και καρδιακών νοσημάτων, ακόμη και για καρκίνους. Για παράδειγμα, το εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου είναι πρώτο στην παραγωγή ρύπων ΡΜ10: ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 19.900 τόνους ΡΜ10, ποσότητα που αποτελεί το 8,2% των συνολικών εκπομπών ΡΜ10 στην Ευρώπη!
Μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων απελευθερώνουν και οι τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Μεγαλόπολη, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του μητρώου. Από εκεί διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα πνίγοντας την περιοχή και τους κατοίκους 6.550 τόνους ΡΜ10. Η Μεγαλόπολη, μάλιστα, αναδεικνύεται αρνητική δευτεραθλήτρια και στις εκπομπές οξειδίων του θείου. Η ετήσια παραγωγή των μονάδων της ΔΕΗ είναι 209.000 τόνοι οξειδίων του θείου. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ένα ισπανικό εργοστάσιο.

Και η χωματερή των Ταγαράδων
Στη δεύτερη θέση με τις υψηλότερες εκπομπές μεθανίου κατατάσσεται η χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη (23.900 τόνους). Εκεί παράγεται το 1,4% του μεθανίου της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι μετρήσεις έχουν γίνει πριν από την περσινή φωτιά στη χωματερή (αφορούν το 2004, αφού τα στοιχεία δημοσιεύονται κάθε τρία χρόνια).
Τη δεύτερη θέση στην εκπομπή πολυ φθοριωμένων υδρογονανθράκων (ΗFCs) - αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου- καταλαμβάνει το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη. Παράγει 152 τόνους ΗFCs, δηλαδή το 11% της παραγωγής στην Ευρώπη.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το εργοστάσιο μεταλλουργίας της Λάρκο στην Λάρυμνα απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ρύπων στη θάλασσα. Για παράδειγμα, είναι πρώτο στη λίστα με τις υψηλές εκπομπές νικελίου- 32,1 τόνοι-, ποσότητα που αποτελεί το 18,4% της συνολικής παραγωγής. Ρυπαίνει ακόμη και με μεγάλες ποσότητες αρσενικού και χρωμίου.

Αυξάνεται η παραγωγή ρύπων

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ παραγωγή ρύπανσης από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παρουσιάζει η Ελλάδα όπως δείχνουν τα στοιχεία του μητρώου ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΡΕR). Για παράδειγμα, η προηγούμενη έκθεση πριν από 3 χρόνια έδειχνε ότι η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανίες στην Ελλάδα έφτανε τους 66.813.000 τόνους ετησίως. Τώρα είναι αυξημένη κατά πέντε δισεκατομμύρια και φτάνει τους 70.015.610. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στην παραγωγή των οξειδίων του θείου. Από 408.222 τόνους έφτασε τους 442.223. Αυξημένες είναι και οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Ήταν 65.457 τόνοι και τώρα είναι 68.885.
Πάντως, ένας από τους λόγους που ίσως να δικαιολογεί ώς ένα βαθμό την αύξηση των ρύπων είναι ότι τα στοιχεία στη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχονται από 108 βιομηχανίες, ενώ στην περασμένη προέρχονταν από 82.

ΤΑ ΝΕΑ, 13-6-07


επιστροφή