Τευχος 28


ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

Στην Ηρακλειά η πρώτη στον κόσμο μονάδα αφαλάτωσης που θα λειτουργεί στη θάλασσα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα

«Από σήμερα οι κάτοικοι της Ηρακλειάς θα μπορούν να έχουν περίπου 70 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νάσος Βατίστας, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης της πρώτης στον κόσμο μονάδας αφαλάτωσης που λειτουργεί με πλωτή ανεμογεννήτρια.
«Τώρα αρχίζουμε την κατασκευή άλλων τριών πολύ μεγαλύτερων πλωτών ανεμογεννητριών, τριπλής παραγωγικότητας. Θα εγκατασταθούν στη Σύμη, στην Αμοργό και σε κάποιο κυκλαδονήσι και θα παράγουν από 200 κυβικά μέτρα νερό, η κάθε μία». Η ελληνική κατασκευή, που ονομάστηκε Υδριάδα, συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης νερού στα νησιά με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με πολύ χαμηλό κόστος. «Τα έξοδα συντήρησης είναι περίπου 0,2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και ο έλεγχος λειτουργίας της
πλωτής εξέδρας γίνεται εξ αποστάσεως με σύστημα GΡRS κινητής τηλεφωνίας» αναφέρει ο κ. Βατίστας. Εφεδρικά και επικουρικά έχει εγκατασταθεί και φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ η μονάδα είναι αυτόνομη και δεν είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με δίκτυο της ΔΕΗ. Επιπλέον, η πλωτή ανεμογεννήτρια έχει το πλεονέκτημα ότι τοποθετείται σε μεγάλη απόσταση από τη στεριά, όπου η ταχύτητα του ανέμου είναι πολύ μεγαλύτερη και σταθερή.
Οι πλωτήρες της εξέδρας είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να επιτρέπουν τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας ακόμη και με άσχημες καιρικές συνθήκες, έτσι η παραγωγή πόσιμου νερού είναι συνεχής.
Η Υδριάδα αποτελείται από τέσσερις περιφερειακούς κυλινδρικούς πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό δικτύωμα, σε μια γεωμετρία που ελαχιστοποιεί την επίδραση των κυμάτων.
Στους τρεις ορόφους του κεντρικού πλωτήρα βρίσκονται όλα τα συστήματα. Στον ένα όροφο λειτουργεί η μονάδα αφαλάτωσης, που βασίζεται στη μέθοδο αντίστροφης ώσμωσης. Στον ενδιάμεσο όροφο βρίσκονται το κέντρο ελέγχου, που παρέχει τη δυνατότητα χειρισμού της εξέδρας από απόσταση, ενώ ο κάτω όροφος χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αποθήκευσης πόσιμου νερού. Η Υδριάδα έχει το ύψος μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων, ζυγίζει 150 τόνους και κόστισε 2.800.000 ευρώ. Ωστόσο οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι το κόστος των επόμενων πλωτών ανεμογεννητριών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ, κι αυτό επειδή το πρωτότυπο είναι πάντοτε ακριβότερο.


Θα ξεδιψάσουν Σύμη και Αμοργός

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ στη θάλασσα υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά αυτή είναι η μοναδική πλωτή. Η ρυμούλκησή της άρχισε προχθές από ειδικό σκάφος του προέδρου της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων κ. Κώστα Λυμπουσάκη και αναμένεται σύντομα να φθάσει στην Ηρακλειά, όπου πρόκειται να λειτουργήσει.
Ωστόσο, όταν αυξηθεί η τουριστική κίνηση και οι ανάγκες ύδρευσης, είναι πιθανόν να χρειαστεί και πάλι τροφοδοσία του νησιού με τα γνωστά νερουλάδικα, τα οποία πωλούν το νερό προς 10 ευρώ το κυβικό.
Η Σύμη και η Αμοργός όπου θα μεταφερθούν οι δύο νέες μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες που θα κατασκευασθούν είναι από τα πλέον άνυδρα νησιά του Αιγαίου. Οι καθημερινές ανάγκες για νερό στην Αμοργό ξεπερνούν τα 1.500 κυβικά μέτρα και τα 2.000 κυβικά στη Σύμη.

ΤΑ ΝΕΑ,18-6-2007


επιστροφή