| ||||
Επιχειρήσεις / Πρόσωπα – Αντώνης Σταύρου
Ο «ΜΙΚΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ» ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ!
Ο Αντώνης Σταύρου, ιδιοκτήτης του ομίλου Καστελόριζο, άρχισε ως βοηθός σερβιτόρου στη δεκαετία του ΄70, για να φτάσει σήμερα να διοικεί έναν όμιλο επιχειρήσεων εστίασης και ιχθυοκαλλιεργειών, με ετήσιο τζίρο 17 εκατ. ευρώ
Όσοι τον γνωρίζουν, τον χαρακτηρίζουν ως «τον εστιάτορα που ανέβασε το ψάρι στο βουνό». Ο Αντώνης Σταύρου, ιδιοκτήτης των εστιατορίων Καστελόριζο και του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων, απέδειξε ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο, αν είσαι διατεθειμένος να ιδρώσεις και να ονειρευτείς. Παιδί πολυμελούς οικογένειας από την Ήπειρο, ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στην Αθήνα, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες της επαρχίας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο πρώτος επαγγελματικός του σταθμός ήταν μια ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές, όπου ο νεαρός Αντώνης έβγαλε το πρώτο του μεροκάματο....
Όσοι τον γνωρίζουν, τον χαρακτηρίζουν ως «τον εστιάτορα που ανέβασε το ψάρι στο βουνό». Ο Αντώνης Σταύρου, ιδιοκτήτης των εστιατορίων Καστελόριζο και του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων, απέδειξε ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο, αν είσαι διατεθειμένος να ιδρώσεις και να ονειρευτείς. Παιδί πολυμελούς οικογένειας από την Ήπειρο, ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στην Αθήνα, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες της επαρχίας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο πρώτος επαγγελματικός του σταθμός ήταν μια ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές, όπου ο νεαρός Αντώνης έβγαλε το πρώτο του μεροκάματο. Η δουλειά πολλή και η όρεξή του γι΄ αυτήν ακόμα περισσότερη. «Ήταν η επαφή με τους ανθρώπους που έπρεπε να εξυπηρετήσω, ο ενθουσιασμός της νιότης, η ανάγκη να βάλω τα θεμέλια για τη δική μου ζωή. Δεν μπορώ να πω τι απ΄ όλα αυτά», λέει ο Αντώνης Σταύρου, κοιτάζοντας πίσω και αναπολώντας το επαγγελματικό του ξεκίνημα στον κλάδο της εστίασης. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, επιστρέφει και δουλεύει και πάλι ως σερβιτόρος στο εστιατόριο στις Τζιτζιφιές, όχι όμως για πολύ, αφού το αφεντικό του τού προτείνει να συνεταιριστούν. Έτσι, το 1978 αποκτά μερίδιο στην επιχείρηση. Ένας σεισμός, μια νέα αρχή Ο σεισμός του 1981 καταστρέφει το εστιατόριο εκείνο και η συνεργασία σταματά. «Η επιλογή να αρχίσω μόνος δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν μάλλον επιβεβλημένη», λέει. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο «Καστελόριζο», στις Τζιτζιφιές. Και αν ρωτήσει κανείς γιατί ένας Ηπειρώτης ονόμασε το μαγαζί του «Καστελόριζο», η απάντηση που θα λάβει θα είναι μάλλον απροσδόκητη: ο Αντώνης Σταύρου βάφτισε το μαγαζί του από τον τόπο στον οποίο υπηρέτησε τη θητεία του! Λίγο αργότερα γνωρίζει και τη γυναίκα του τη Στεφανία, την οποία χαρακτηρίζει «τραπεζίτη της οικογένειας και συνεργάτη στην επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία, αλλά και στη ζωή». Μαζί, πλέον, σηκώνουν τα μανίκια, με στόχο να κάνουν το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους καλύτερο. Το εστιατόριο στις Τζιτζιφιές πηγαίνει πολύ καλά και σύντομα έρχεται ένα δεύτερο, στην Κηφισιά, με το οποίο- όπως λένε οι φίλοι του- ο Αντώνης Σταύρου «πήγε τα ψάρια στο βουνό». Ακολουθούν τα μαγαζιά στη Γλυφάδα (1989), στη Βάρκιζα (1994), στον Λυκαβηττό (2002), στον Φλοίσβο (2004) και μέσα στους επόμενους μήνες του 2007 το πρώτο εκτός Ελλάδος, στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σε ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μία αλυσίδα εστιατορίων πολυτελείας, η οποία μάλιστα έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Περιπέτεια στη Βουλή Δεν ήταν, όμως, όλες οι στιγμές εύκολες για τον Ηπειρώτη επιχειρηματία. «Υπάρχουν πάντα καλές και κακές στιγμές. Θα μπορούσα να πω ότι μία από τις πιο δυσάρεστες ήταν η αρνητική δημοσιότητα που εισπράξαμε, εξαιτίας κάποιων περιστατικών που συνέβησαν στο κυλικείο της Βουλής- του οποίου είχαμε αναλάβει την εκμετάλλευση- και αφορούσαν θέματα ποιότητας των προϊόντων μας. Ήταν άδικο, και μάλιστα για μια επιχείρηση της οποίας τα εστιατόρια ελέγχονταν καθημερινά και δεν έχει βρεθεί ποτέ υπόλογη από τους επίσημους ελέγχους», λέει ο κ. Σταύρου. Σήμερα έχει αποχωρήσει πλέον και δεν προτίθεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για το κυλικείο και το εστιατόριο της Βουλής. Πρωτοπόρος στις ιχθυοκαλλιέργειες Πέρα από τον κλάδο της εστίασης, ο Αντώνης Σταύρου ήταν από τους πρώτους Έλληνες επιχειρηματίες που επένδυσαν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και μάλιστα εκ των ιδρυτών της εισηγμένης εταιρείας Σελόντα, μαζί με τους αδελφούς Στεφανή. «Αποχώρησα από την εταιρεία λίγο πριν από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, πουλώντας το 49% που κατείχα στο μετοχικό της κεφαλαίο. Ένιωθα ότι το στοιχείο μου ήταν η εστίαση. Έτσι αυτονομήθηκα διατηρώντας τέσσερις μονάδες, τις οποίες και συνεχίζω να αναπτύσσω», εξηγεί ο πρόεδρος του ομίλου Καστελόριζο. Το ταξίδι στην Ισπανία Οι πραγματικές προκλήσεις, πάντως, τώρα αρχίζουν για την εταιρεία. Ο όμιλος Καστελόριζο στοιχηματίζει πλέον την ανάπτυξή του στη δημιουργία νέων εστιατορίων κι εκτός Ελλάδος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μαζί με έναν Ελληνοϊσπανό επιχειρηματία, ο όμιλος έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει στη Μαδρίτη εστιατόριο με γεύσεις βασισμένες στη μεσογειακή κουζίνα. Στόχος της εταιρείας- αν, βέβαια, η αρχική επένδυση στεφθεί με επιτυχία- είναι η επέκταση του δικτύου των εστιατορίων στην Ισπανία. «Προχωράμε βήμα βήμα και θέλουμε να ανοίγουμε μόνο ένα εστιατόριο κάθε φορά, ώστε να παρακολουθούμε την πορεία του», εξηγεί ο κ. Σταύρου. Η επέκταση των δραστηριοτήτων του δείχνει στον όμιλο Καστελόριζο και τον δρόμο προς τη Σοφοκλέους. Μάλιστα, η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων έδωσε επιπλέον αξία στην εταιρεία και αυτό γιατί στην «προίκα» της συμπεριλαμβάνονται ιδιόκτητα προνομιούχα ακίνητα. «Σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο υπήρχαν και στο παρελθόν, όμως η αρνητική πορεία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών αποτέλεσε τροχοπέδη», προσθέτει ο κ. Σταύρου. «Τώρα, όμως, η συγκυρία είναι θετική και βλέπουμε ξανά με καλό μάτι την εισαγωγή μας στο ΧΑΑ». Αντώνης Σταύρου, ιδιοκτήτης του ομίλου επιχειρήσεων Καστελόριζο: όταν έφευγε από την πατρίδα του, τα Γιάννενα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το ταξίδι του στον κόσμο των επιχειρήσεων θα τον οδηγούσε ώς τη Μαδρίτη Κλειδί της επιτυχίας, η προσωπική ενασχόληση Βασικό συστατικό της επιτυχίας των εστιατορίων, λέει ο κ. Σταύρου, είναι η προσωπική ενασχόληση και η συνεχής παρακολούθηση της λειτουργίας τους και για τον σκοπό αυτό σε όλα τα εστιατόρια της αλυσίδας προΐστανται μέλη της οικογένειάς του. «Μας ενδιαφέρει να διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρέχουμε. Νιώθουμε σαν οικοδεσπότες στα εστιατόριά μας και θέλουμε να είμαστε καλοί οικοδεσπότες». Όσον αφορά τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, πιστεύει ότι έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, αν όμως ξεκινούσε σήμερα πάλι από την αρχή «πάλι εστιατόρια θα έφτιαχνε», όπως λέει ο ίδιος. TA NEA, 2-3 IOYNIOY 2007
|