Τευχος 26



ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ 330.000 ΤΟΝΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης

Η Γερμανία διαθέτει 10 εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων- όλες σε ανενεργά μεταλλεία και λατομεία. Η Ιταλία έχει 3, η Βρετανία 2, η Σουηδία έναν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος υγειονομικής ταφής.


Κι αυτό τη στιγμή που στη χώρα μας παράγονται περίπου 330.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων ετησίως, ενώ υπάρχουν ήδη αποθηκευμένοι σε διάφορους ακατάλληλους χώρους άλλοι 600.000 τόνοι!
Από το 1999 έχει εκπονηθεί μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ στην οποία έχουν καταγραφεί 33 εγκαταλελειμμένα λατομεία και μεταλλεία όπου θα μπορούσαν να ταφούν επικίνδυνα απόβλητα. Η μελέτη ωστόσο ουδέποτε αξιοποιήθηκε. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάθε μέρα που περνάει και τα απόβλητα οδηγούνται σε χωματερές ή απλώς αποθηκεύονται, οι κίνδυνοι για το περιβάλλον πολλαπλασιάζονται.

Είναι σκάνδαλο
Είναι σκάνδαλο η Ελλάδα να μην έχει ούτε ένα χώρο διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων ή επικίνδυνων αποβλήτων. Μόνο για το 5% γνωρίζουμε ότι γίνεται κάποιου είδους διαχείριση, με εξαγωγή τους σε χώρες οι οποίες διαθέτουν την υποδομή που απαιτείται. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα και πού βρίσκονται;» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος υπεύθυνος της έρευνας που εκπόνησε το Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του ΕΜΠ (Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής) για το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ερωτηματικά
Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, τονίζει ότι «από τη στιγμή που λείπουν μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, το πιο πιθανό είναι να καταλήξουν σε χωματερές. Και εάν μέρος αυτών είναι υγρά, δεν αποκλείεται να καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα και να τον μολύνουν με βαρέα μέταλλα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες». Και προσθέτει ότι μπορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακοίνωσε πρόσφατα νέο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, το ερώτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει «πού θα εναποτίθενται τα απόβλητα;». Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η μεγαλύτερη ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων παράγεται στην Αττική (48,5%) λόγω και του μεγάλου αριθμού βιομηχανιών.
Δεύτερη σε παραγωγή είναι η Κεντρική Μακεδονία (12,6%) και ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (10,2%), η Θεσσαλία (6,9%), η Δυτική Ελλάδα 5,2%. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, μικρές ποσότητες των αποβλήτων οδηγούνται στο εξωτερικό- υπολογίζονται μόλις σε 1.500 τόνους ενώ άγνωστες είναι οι ποσότητες που καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε χωματερές και ρέματα.


ΤΑ ΝΕΑ, 30/4/2007


επιστροφή