Τευχος 25



TΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΓΕΡ

H σύγχρονη γυναίκα είναι κομψή και εκτός κανόνων

"Το ταγιέρ παραπέμπει στην αυστηρότητα. Θέλω να είμαι κοντά με τους φοιτητές μου και γι' αυτό δεν πηγαίνω ποτέ στο Πανεπιστήμιο με ταγέρ και κοστούμια. Αντίθετα, επιλέγω πιο απλό και νεανικό ντύσιμο".


H κ. Λίζα Βάρβογλη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιβεβαιώνει την τάση που θέλει ολοένα και εντονότερα το τελευταίο διάστημα να... χαλαρώνουν οι αυστηροί κανόνες του «ενδυματολογικού κώδικα», δηλαδή, που άλλοτε ήταν απαράβατοι κυρίως για τις γυναίκες στους επαγγελματικούς τους χώρους.

H εποχή που το ταγέρ και το κοστούμι ήταν μονόδρομος για τις εργαζόμενες γυναίκες έχει περάσει, λέει η κοινωνιολόγος κ. Μαρία Τζάνη. «Δεν υπάρχει πια κανένας κανόνας που να λέει ότι μόνο τα σκούρα ταγέρ είναι κατάλληλα για τη δουλειά», λέει. «Το ντύσιμο μιας γυναίκας πρέπει αρχικά να πληροί αισθητικούς κανόνες, γι' αυτό και οι κομψές - όχι συντηρητικές - επιλογές είναι η λύση».

Κανόνας είναι το μέτρο

Οι κανόνες, όμως, «χαλαρώνουν» ακόμη και σε επαγγελματικούς χώρους που η εικόνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως λέει η κ. Καίτη Αντωνοπούλου, γενική διευθύντρια εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ενδυματολογικός κώδικας. «Το μυστικό στο ντύσιμο μιας γυναίκας-στελέχους είναι το μέτρο. Όταν είμαι στο γραφείο, το ντύσιμό μου είναι απλό. Όταν όμως έχω ραντεβού με στελέχη άλλων εταιρειών, τότε το ντύσιμό μου επιβάλλεται να είναι πιο προσεγμένο ώστε να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη στον συνομιλητή μου».
   
«Λέω ναι στο απλό και ταυτόχρονα κομψό ντύσιμο, δηλώνει η κ. Λίζα Βάρβογλη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μια τζιν φούστα ή ένα παντελόνι με μια μπλούζα είναι οι συνηθισμένες ενδυματολογικές επιλογές της καθηγήτριας Αγγλικών Νικολέττας Τσεκούρα. «Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά δεν πρέπει να είσαι ντυμένη προκλητικά. Και τα κοσμήματα, για παράδειγμα, πρέπει να είναι λίγα γιατί αλλιώς αποσπούν την προσοχή τους την ώρα του μαθήματος».


Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Όσο για τα χρώματα, όλα είναι επιτρεπτά, αρκεί οι συνδυασμοί τους να δίνουν ένα ωραίο αποτέλεσμα. «Ζούμε σε μια χώρα που κυριαρχεί το γαλάζιο του ουρανού, το πράσινο της φύσης και το κίτρινο του ήλιου. Δεν είναι λοιπόν κρίμα να φοράμε καθημερινά μαύρα και γκρι;», λέει στα «NEA» ο στυλίστας κ. Φίλιππος Λαχανάς. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το χρώμα στον χώρο εργασίας είναι επιβεβλημένο μιας και αλλάζει την ψυχολογία της γυναίκας, αρκεί βέβαια να μη γίνονται υπερβολές. Προσθέτει δε, ότι ακόμα και το τζιν παντελόνι μπορεί να φορεθεί άνετα σε «αυστηρούς» χώρους, όπως οι δικαστικές αίθουσες, αν βέβαια συνδυαστεί σωστά με ένα σακάκι ή πουκάμισο και φυσικά με γόβες, αντί για αθλητικά παπούτσια.

«Οι αίθουσες του δικαστηρίου είναι ο κατ' εξοχήν χώρος του... ταγέρ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ταγέρ ή το κοστούμι είναι η μόνη λύση για μία δικηγόρο. Τώρα πια και το παντελόνι είναι αποδεκτό. Ακόμα και το τζιν, αν συνδυασθεί σωστά, έχει θέση στο δικαστήριο, εγώ τουλάχιστον το έχω φορέσει», λέει μια από τις πλέον καλοντυμένες Αθηναίες, η δικηγόρος κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
   
Για τη δικηγόρο κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, το ταγέρ ή το κοστούμι δεν είναι η μοναδική ενδυματολογική επιλογή για τις δικαστικές αίθουσες. Τώρα πια και το τζιν παντελόνι, αν συνδυασθεί σωστά έχει θέση στο δικαστήριο


H μόδα στα βουλευτικά έδρανα


«Ασφαλώς και υπάρχει ένας ενδυματολογικός κώδικας στον χώρο της πολιτικής, ο οποίος προκύπτει κυρίως από τον σεβασμό προς τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι», λέει η βουλευτής κ. Έλενα Ράπτη
AKOMA και η «συντηρητική» Βουλή επιτρέπει στις γυναίκες να ντύνονται πιο χαλαρά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Και αν το νεαρότερο μέλος του Κοινοβουλίου, η βουλευτής Θεσσαλονίκης της N.Δ. κ. Έλενα Ράπτη, επέλεξε συντηρητικό μαύρο ταγιέρ για την ημέρα της ορκωμοσίας της, τώρα αποδεικνύει ότι θέση στο Κοινοβούλιο έχουν τα παντελόνια κάπρι συνδυασμένα με σπορ, αλλά κομψές μπλούζες και ψηλοτάκουνα πέδιλα. «Όλοι οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή προσωπικού στυλ, προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το ντύσιμό μας με τρόπο που να αρμόζει στον χώρο, τα πρόσωπα και την αισθητική εικόνα της πολιτικής», λέει η κ. Ράπτη και προσθέτει ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ντυνόμαστε με απλό και κομψό τρόπο».

ΤΑ ΝΕΑ , 20/07/2006


επιστροφή