Τευχος 23



ΛΕΞΗ-ΚΛΕΙΔΙ Η «ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Κλίμα: Για να σωθεί, πρέπει να ξεχάσουμε τα κλισέ που αφορούν την ενέργεια

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ


Η απουσία χιονιού από το αλπικό τοπίο του Νταβός προσφέρει το καταλληλότερο σκηνικό για τη θεματολογία του Οικονομικού Φόρουμ. Στη φετινή του σύνοδο, δύο θέματα κυριαρχούν: οι κλιματικές μεταβολές και το ενεργειακό πρόβλημα.

Οι 2.500 προσκεκλημένοι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - μεταξύ των οποίων 24 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και 800 διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου - δεν θα έχουν την ευκαιρία να γλιστρήσουν με τα σκι πάνω στο χιόνι. Μολονότι το Νταβός βρίσκεται σε υψόμετρο 1.560 στις Άλπεις, οι πίστες δεν έχουν κρατήσει αρκετό χιόνι για σκι, εξαιτίας του απροσδόκητα θερμού χειμώνα. Έτσι λοιπόν η αφρόκρεμα της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας του κόσμου θα βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον για να συζητήσει τι πρέπει να γίνει με τις πρωτοφανείς κλιματικές μεταβολές, τι έχει να κερδίσει ο κόσμος από τις «πράσινες» τεχνολογίες ή από τη στροφή στην πυρηνική ενέργεια και να αναζητήσει τρόπους για την αποτροπή των φυσικών καταστροφών.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι υπαρκτό και ίσως για πρώτη φορά φαίνεται να συγκινεί ακόμη και επιχειρήσεις που λόγω της φύσης τους συμβάλλουν σε ένα μεγάλο βαθμό στην όξυνσή του. Οι πρόεδροι 10 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Caterpillar (εταιρεία βαρέων μηχανημάτων), η ΒΡ (εταιρεία πετρελαίου) και η Alcoa (εταιρεία μετάλλου), καλούν τον πρόεδρο Μπους να περιορίσει κατά 30% τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσα στα 15 προσεχή χρόνια.

Η σύνοδος του Νταβός

Με δυο λόγια, στη σύνοδο του Νταβός θα αναζητηθούν τρόποι για να σωθεί το κλίμα. Σε αυτό το ζήτημα, το περιοδικό «Νιούζγουικ» κάνει μερικές καλές προτάσεις. Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά κλισέ. Όταν λέμε εξοικονόμηση ενέργειας, δεν εννοούμε ότι θα πρέπει να χαμηλώνουμε τα φώτα και τους θερμοστάτες και να λουζόμαστε λιγότερο. Το ζητούμενο δεν είναι να ζήσουμε σαν τρωγλοδύτες. Σήμερα πια, όταν λέμε εξοικονόμηση ενέργειας εννοούμε αποδοτικότητα ενέργειας: να παίρνουμε τα ίδια - ή και καλύτερα αποτελέσματα - από μικρότερες ποσότητες ενέργειας.

Επτά τρόποι για να σώσουμε τον κόσμο

1. Αλλάξτε τα φώτα

 
«Καταβροχθίζουν» το 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας (που αντιστοιχεί στην καύση 600.000 τόνων άνθρακα την ημέρα). Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας ξοδεύεται σε λάμπες τεχνολογίας του 19ου αιώνα. Οι λάμπες φθορισμού CFL χρησιμοποιούν 75-80% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 10 φορές περισσότερο από ό,τι οι παραδοσιακές λάμπες. Αν πετάξουμε όλες αυτές τις παλιές λάμπες έως
το 2030, θα εξοικονομήσουμε όση ενέργεια παράγουν 650 εργοστάσια ηλεκτρισμού και θα αποφύγουμε τη διάχυση 700 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

2. Αγοράστε καλύτερο ψυγείο

 
Οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές ξοδεύουν περισσότερη από τη μισή ενέργεια ενός σπιτιού (και παράγουν το 1/5 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα). Οι κατασκευαστές έχουν αυξήσει την αποδοτικότητα αυτών των συσκευών κατά 70%, αλλά ετοιμάζουν και άλλες βελτιώσεις, όπως μονώσεις κενού στα ψυγεία και αντλίες θερμότητας στα στεγνωτήρια. Από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τους κατασκευαστές να χαρακτηρίζουν τις συσκευές τους ανάλογα με την αποδοτικότητά τους, οι πωλήσεις των συσκευών υψηλής απο-
δοτικότητας αυξήθηκαν κατά 80%.

3. Βάλτε αντλίες θερμότητας

 
Οι καυστήρες, τα αιρ-κοντίσιον και άλλες τεχνολογίες θέρμανσης και ψύξης δεν είναι αποδοτικές. Μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας που παράγουν χρησιμεύει για τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Η αντλία θερμότητας όμως αφαιρεί τη θερμότητα του περιβάλλοντος χώρου ή του υπεδάφους και τη χρησιμοποιεί για να θερμαίνει ένα σπίτι ή το νερό του. Οι περισσότερες νέες κατοικίες στη Σουηδία έχουν τέτοιο σύστημα (έχει και ο πρόεδρος Μπους στο ράντσο του στο Τέξας).

4. Μοιραστείτε το κόστος

Υπάρχουν κατασκευαστικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, που είναι πρόθυμες να μοιραστούν το κόστος με τον πελάτη που θέλει να κάνει μετατροπές στην κατοικία του για να εξοικονομήσει ενέργεια. Σε αντάλλαγμα για το έργο, εισπράττουν ένα ποσοστό από το ποσό που εξοικονομεί ο πελάτης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ή του νερού.

5. Αποδοτικά εργοστάσια

Στη Γερμανία, η εταιρεία BASF διαθέτει ένα συγκρότημα 200 εργοστασίων χημικών υλών. Εκεί, η θερμότητα που παράγεται από τη μια χημική διαδικασία χρησιμοποιείται για να τροφοδοτείται η άλλη. Αυτή η ανακύκλωση θερμότητας και ενέργειας εξοικονομεί στην εταιρεία 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και περιορίζει στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

6. Οδηγείτε οικολογικά

 
Το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ενέργειας - περίπου τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου - ξοδεύεται στις μεταφορές. Μερικές οικονομίες είναι δωρεάν: με σωστά φουσκωμένα λάστιχα, αυξάνετε κατά 6% την αποδοτικότητα του καυσίμου. Τα υβριδικά αυτοκίνητα βενζίνης/ηλεκτρισμού αυξάνουν την αποδοτικότητα κατά 20%. Αλλά η υβριδική τεχνολογία είναι ακόμη ακριβή: η επιβάρυνση είναι περίπου 6.000 δολάρια ανά αυτοκίνητο. Για την ώρα, η καλύτερη επιλογή είναι το ντίζελ, που δίνει 40% περισσότερη αποδοτικότητα.

7. Μονώστε τους χώρους

Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης χώρων «τρώνε» το 36% της παγκόσμιας ενέργειας. Πειραματικές «κατοικίες μηδενικής ενέργειας» έχουν δοκιμαστεί στην Ελβετία, με εξωτερική μόνωση πολυουρεθάνης και υπόστιλπνα τζάμια. Όταν η εταιρεία Texas Instruments τοποθέτησε ανακλαστικές στέγες στις νέες εγκαταστάσεις της, πέταξε στα σκουπίδια 100 τόνους κλιματιστικά μηχανήματα.

ΤΑ ΝΕΑ , 24/01/2007


επιστροφή