Τευχος 23



2001-2005: 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ

Αύξηση 30,9% παρουσίασε το 2005 η αξία των εισαγωγών της χώρας σε σχέση με το 2001, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά πολύ λιγότερο (22,9%) το ίδιο διάστημα

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ


Τσουνάμι εισαγωγών διαβρώνει τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας προκαλώντας συρρίκνωση κλάδων της βιομηχανίας και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της ανεργίας και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.


Την τελευταία πενταετία, οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,8 δισ. ευρώ! Το ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 2,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που εκτός από την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δείχνουν ότι η μεγάλη αύξηση του δανεισμού των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε υψηλή ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα τα οποία κατά κανόνα είναι εισαγόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση των εισαγωγών αυτοκινήτων την πενταετία 2001-2005 ανήλθε σε 30%. Στο ίδιο διάστημα η αξία των εισαγωγών έτοιμων ενδυμάτων αυξήθηκε 56% και καλλυντικών 46%!

Την ίδια στιγμή οι κλάδοι που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις εισαγωγές είναι η εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία χημικών προϊόντων και οικοδομικών

Τα στοιχεία ανατρέπουν την εικονική πραγματικότητα που δημιουργούν οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι τροφοδοτούνται όχι τόσο από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τις εξαγωγές όσο από την κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών για κάλυψη κυρίως καταναλωτικών αναγκών, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που έφερε η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ.


Η ένταξη στην ευρωζώνη

Οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι στο παρελθόν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών θα αποτυπωνόταν στη μεγάλη διολίσθηση του νομίσματος (της δραχμής), η οποία ντε φάκτο έκανε φτωχότερους τους Έλληνες. Σήμερα πληρώνουμε την πτώση της ανταγωνιστικότητας κυρίως με απώλειες θέσεων εργασίας. Στην επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας συνέβαλαν η είσοδος χωρών με ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως η Κίνα, στο παγκόσμιο εμπόριο, ο υψηλός πληθωρισμός και το έλλειμμα της οικονομίας σε κλάδους με διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.


Απαισιόδοξο το ΔΝΤ

Απαισιόδοξο σχετικά με το πρόβλημα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο με την πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε «μη διατηρήσιμο» το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος, με την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση του διοικητή για τη νομισματική πολιτική, προέβλεψε ότι φέτος το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ο καθρέφτης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας) θα ξεπεράσει το πρωτοφανές ύψος του 10% του εθνικού εισοδήματος.

Ορατή διά γυμνού οφθαλμού είναι από τα στοιχεία η προτίμηση της ελληνικής οικονομίας στην κατανάλωση σε σχέση με την παραγωγή. Η κατακόρυφη αύξηση της αξίας των εισαγόμενων καταναλωτικών ειδών (αυτοκίνητα, έτοιμα ενδύματα, ηλεκτρονικά είδη κ.λπ.) συνοδεύτηκε από μείωση της αξίας των εισαγωγών πρώτων υλών που προορίζονται για την ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία (κλωστοϋφαντουργία, χημικές βιομηχανίες κ.λπ.). Μόνο για εισαγωγές Ι.Χ. η Ελλάδα πλήρωσε το 2005 ένα δισ. ευρώ περισσότερο σε σχέση με το 2001.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2001 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα προϊόντα συνολικής αξίας 31,7 δισ. ευρώ. Το 2005 η αξία των εισαγωγών της χώρας έφθασε τα 41,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,8 δισ. ευρώ ή 30,9%. Δεν έγινε όμως το ίδιο και με τις εξαγωγές. Το 2001 η Ελλάδα εξήγαγε προϊόντα συνολικής αξίας 11,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2005 η αξία των εξαγωγών έφθασε στα 14,2, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 2,6 δισ. ευρώ ή 22,9%.

Η ανάλυση των εισαγωγών κατά κατηγορία προϊόντος από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει και τις αλλαγές που επέρχονται σταδιακά στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με τη συρρίκνωση του κλάδου της μεταποίησης και την αύξηση των εισαγωγών κυρίως καταναλωτικών προϊόντων. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν και το βαρύ τίμημα που πληρώνει η παραγωγική μηχανή της χώρας από τη συνεχή άνοδο, τα τελευταία χρόνια, στις τιμές των καυσίμων και γενικώς των πρώτων υλών.


Χαμένες θέσεις εργασίας

Τα επιπλέον 9,8 δισ. ευρώ που πλήρωσε η οικονομία για τις εισαγωγές την τελευταία πενταετία μεταφράζονται σε εισόδημα που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Σε δεύτερη ανάλυση, όπως σημειώνουν οικονομολόγοι, πρόκειται για εισόδημα που ισοδυναμεί με χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την Ελλάδα και μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες, από τις οποίες εισάγουμε προϊόντα.
>Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Η χειμαρρώδης είσοδος στη χώρα την τελευταία δεκαετία φθηνότερων ενδυμάτων από την Κίνα και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προκάλεσε ασφυκτικές πιέσεις στην εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, που οδήγησαν σε συρρίκνωση του κλάδου και απολύσεις εργαζομένων.
Ανάλογες πιέσεις δέχεται ο κλάδος της κατασκευής υποδημάτων λόγω των αθρόων εισαγωγών, ενώ πλήγμα έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια και ο κλάδος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.


Η άλλη όψη

Η άλλη όψη της αύξησης της αξίας των εισαγωγών είναι η κατακόρυφη άνοδος των διεθνών τιμών σε πολλά προϊόντα. Για παράδειγμα, η αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό - μαζί με την αύξηση της κατανάλωσης - για τις αυξημένες πληρωμές της χώρας για εισαγωγές καυσίμων (αύξηση περίπου 4 δισ. ευρώ). Παράλληλα, η ναυπήγηση πλοίων για την ανανέωση του στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των πληρωμών για τις εισαγωγές πλοίων.


«Οι εισαγωγές εκτοπίζουν από την αγορά τα ελληνικά προϊόντα»

Τα τελευταία χρόνια επιταχύνεται η πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Τα στοιχεία των εισαγωγών δείχνουν μια σημαντική πτώση στην εισαγωγή πρώτης ύλης για μεταποίηση στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία και κατακόρυφη άνοδο στις εισαγωγές ετοίμων ενδυμάτων.

Ο κ. Θ. Ασλανίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος, τονίζει ότι «η αύξηση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές έτοιμων ενδυμάτων έχει άμεση σχέση με την απελευθέρωση των ποσοστώσεων στο διεθνές εμπόριο. Πρόκειται για μέτρα τα οποία έθεταν περιορισμούς στις εισαγωγές παλαιότερα. Οι εισαγωγές εκτοπίζουν από την αγορά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουμε αύξηση της κατανάλωσης αλλά μόνο υποκατάσταση των εγχώριων προϊόντων από τα εισαγόμενα. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου».


85% πάνω οι εισαγωγές χάλυβα

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο όγκος των εισαγόμενων χαλυβουργικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια. Η εγχώρια χαλυβουργία αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενες πιέσεις λόγω της εισαγωγής φθηνότερου χάλυβα, κυρίως από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος κ. Α. Τικτόπουλος η αυξητική τάση στις εισαγωγές χάλυβα φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στους πρώτους εννέα μήνες του 2006 παρουσιάζεται αύξηση 85% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Παράλληλα, τονίζει ότι το μερίδιο των εισαγόμενων χαλυβουργικών προϊόντων στην ελληνική αγορά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και έχει φθάσει πλέον στο 20% της εγχώριας κατανάλωσης. Τονίζει, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών προϊόντων χάλυβα έπαιξε τα τελευταία χρόνια και η άνοδος των τιμών τους στις διεθνείς αγορές.

ΤΑ ΝΕΑ , 27/10/2006


επιστροφή