Τευχος 23



Παράξενα του καιρού
ΤΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Οι κύκνοι είναι φέτος λιγοστοί στις ελληνικές λίμνες



 
Με τη βόρεια Ευρώπη να περνάει από το θερμότερο φθινόπωρο της Ιστορίας της σε έναν εξίσου θερμό χειμώνα, πολλά είδη αποδημητικών πτηνών θεώρησαν πως φέτος δεν χρειάζεται να κατέβουν στην Ελλάδα.

Η έως τώρα καταγραφή από ορνιθολόγους έδειξε πως οι κύκνοι, οι πάπιες και οι χήνες δεν προτίμησαν φέτος τον Ιανουάριο τους ελληνικούς υγροτόπους, καθώς η παρουσία τους είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

«Δεν έχουμε φέτος έντονο κρύο στα βόρεια και είναι αρκετά τα υδρόβια πουλιά που δεν έκαναν την εμφάνιση τους, σε αντίθεση με πέρυσι όπου οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν χιλιάδες πουλιά να διαχειμάσουν στη χώρα μας» δήλωσε ο Γιάννης Τσουγκράκης, υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Τα αποδημητικά υδρόβια πουλιά παρέμειναν στη Μαύρη Θάλασσα, στο Δέλτα του Δούναβη, ακόμη και στη Φιλανδία, και στις ελληνικές λίμνες όπως η Βόλβη και η λίμνη της Καστοριάς τα πτηνά είναι λιγοστά.

Αυτό το διάστημα δεκάδες μέλη και εθελοντές της ΕΟΕ επισκέπτονται μεγάλο αριθμό υγροτόπων και προχωρούν στη μεσοχειμωνιάτικη καταμέτρηση των πουλιών.


Γενικευμένο φαινόμενο

Η θερμοκρασιακή ανωμαλία του φθινοπώρου και της αρχής του χειμώνα επηρέασε και την Ελλάδα, και στην Πίνδο οι αρκούδες δεν έχουν πέσει ακόμα σε χειμερία νάρκη, όπως συμβαίνει και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στη Σουηδία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι καφέ αρκούδες σε ένα δημοφιλές πάρκο έπεσαν σε νάρκη μόλις αυτή την εβδομάδα, με καθυστέρηση δύο μηνών.

Παράλληλα, δέντρα και αγριολούλουδα που κανονικά ανθίζουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο άνοιξαν τα μπουμπούκια τους από το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

«Οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου είναι αρκετούς βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο» αναφέρει ο Γιούργκ Λούτερμπάχερ του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Το φαινόμενο αποδίδεται στην παρατηρούμενη παγκόσμια θέρμανση αλλά και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που εκδηλώνεται κάθε πέντε με επτά χρόνια στον Ειρηνικό. Το τελευταίο Ελ Νίνιο κορυφώθηκε τον Ιανουάριο, ωστόσο η επίδρασή του αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς ακόμα μήνες.

Σύμφωνα με τον Δρ Λούτερμπάχερ, οι καταγραφές προηγούμενων ετών δείχνουν ότι, τις χρονιές στις οποίες εκδηλώνεται ισχυρό Ελ Νίνιο, ο χειμώνας είναι συνήθως θερμός στην αρχή, ακολουθείται όμως από ένα απότομο κύμα ψύχους στις αρχές της άνοιξης ή λίγο πριν.

Οι επιστήμονες ανησυχούν τώρα ότι οι οργανισμοί που «ξεγελάστηκαν» και νομίζουν ότι η άνοιξη έχει ήδη έρθει θα αποσυντονιστούν και θα υποφέρουν από τυχόν κύμα ψύχους. Το κρύο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να καταστρέψει τα άνθη και να εξοντώσει μια ολόκληρη γενιά της χλωρίδας.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


επιστροφή