Με επιτυχία καλλιεργούνται καινούργια για την Ελλάδα ενεργειακά φυτά * Θετική η εμπειρία καλλιεργητών και επιστημόνων
ΑΓΡΙΟΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΚΤΑΝΙΑ
Παραγωγή οικολογικών βιοκαυσίμων από νέα φυτά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ
"Εδώ και ένα χρόνο έχω φυτέψει περίπου 520 στρέμματα με αγριοαγκινάρα. Το έκανα για τρεις λόγους: περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς. Με την καλλιέργεια αυτή έχουμε αποκατάσταση των εδαφών, χρησιμοποιούμε πολύ λίγα φυτοφάρμακα. Από οικονομικής πλευράς, εξακολουθούμε να παίρνουμε την επιδότηση της βαμβακοκαλλιέργειας, επιπλέον επιδοτείται η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και η απορρόφηση της παραγωγής είναι από τώρα δεδομένη".
Ο Γιάννης Ισκούδης από τις Καρυές Λάρισας εγκαταλείπει την καλλιέργεια βαμβακιού, καθώς είναι ένας από τους ολοένα και περισσότερους Θεσσαλούς αγρότες που φέρνουν την "άνοιξη" στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μία σειρά από καινούργια για την Ελλάδα ενεργειακά φυτά ξεπερνούν το στάδιο της πειραματικής πιλοτικής καλλιέργειας και περνούν σε αυτό της συστηματικής καλλιέργειας.
| |
Switchgrass - πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ και ηλεκτρικής ενέργειας |
Μίσχανθος - δοκιμάζουν να το παράξουν, προορίζεται για στερεό βιοκαύσιμο |
|
"Ελληνικό πετρέλαιο". Η αγριοαγκινάρα, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Δαναλάτο, μπορεί να εξελιχθεί σε "ελληνικό πετρέλαιο", δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να βρουν μια αποδοτική καλλιέργεια και στους καταναλωτές, ένα φθηνό καύσιμο. Η καλλιέργειά της άρχισε πειραματικά το 1997. "Πρόκειται για επαναστατική καλλιέργεια με απόδοση τετραπλάσια από την παραγωγή σιταριού, ως βιομάζα. Έχει σχεδόν μηδενικό κόστος παραγωγής και είναι πενταετής καλλιέργεια", λέει ο κ. Δαναλάτος και επισημαίνει ότι πλέον η διάθεση του προϊόντος είναι ευκολότερη, καθώς "αρχίζουν να λειτουργούν και στην Ελλάδα μονάδες που θα επεξεργάζονται τη συγκομιδή για την παραγωγή στερεού καυσίμου υπό μορφήν πελλέτας".
Ήδη η εταιρεία απορροφά σχεδόν το σύνολο της παραγωγής αγριοαγκινάρας. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα για την παραγωγή λαδιού για βιοντίζελ, για ζωοτροφές και για βιομάζα.
|
Πετυχημένες δοκιμές
Εκτός από την αγριοαγκινάρα και τον σόργο, τα πιο γνωστά ενεργειακά φυτά, Θεσσαλοί αγρότες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχωρούν στην καλλιέργεια μίσχανθου, κενάφ και switchgrass που αποτελούν πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ και ηλεκτρικής ενέργειας.
| |
Σόργος ο ινοδοτικός - χρησιμοποιείται για στερεό βιοκαύσιμο και την παραγωγή βιοαιθανόλης |
Γιάννης Ισκούδης (αριστερά), πρώην βαμβακοκαλλιεργητής και νυν καλλιεργητής αγριοαγκινάρας (εδώ, με συναδέλφους του βιοκαλλιεργητές) |
|
Ήδη στο εργαστήριο του Τμήματος Γεωπονίας που έχει έδρα τον Βόλο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλλιεργείται ο σόργος ο ινοδοτικός με θετικότατα αποτελέσματα. Πρόκειται για ετήσιο φυτό με πολύ μεγάλη παραγωγή, έχει όμως μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από την αγριοαγκινάρα που είναι πολυετές. Χρησιμοποιείται ως στερεό βιοκαύσιμο και η ποικιλία του γλυκού σόργου για την παραγωγή βιοαιθανόλης (πρόσθετο της βενζίνης). Όπως τονίζει στα "ΝΕΑ" ο καθηγητής Νίκος Δαναλάτος, έχει αρκετά καλή απόδοση με μικρότερο κόστος από τα τεύτλα.
Παράλληλα, σε φάση δοκιμής είναι και η παραγωγή του μίσχανθου που είναι πολυετές φυτό και επομένως έχει μικρό κόστος παραγωγής, είναι πολύ αποδοτικό και προορίζεται για στερεό βιοκαύσιμο. Μάλιστα, τελευταία εμφανίζονται μονάδες που παράγουν από φυτά στερεό βιοκαύσιμο μετατρέποντάς το σε πελλέτα.
|
ΤΑ ΝΕΑ , 09/12/2006
επιστροφή
|