Τευχος 22



ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ


Ένας πλουσιότατος όγκος γνώσης και επιστημονικών πληροφοριών από όλο τον πλανήτη, ο μεγαλύτερος σε ηλεκτρονική μορφή για τα ελληνικά δεδομένα, ήταν μέχρι πρότινος στη διάθεση του κλειστού κύκλου της πανεπιστημιακής οικογένειας, αλλά τώρα γίνεται απολύτως προσβάσιμος για κάθε ενδιαφερόμενο, αναφέρει η Ελευθεροτυπία (13/12/2006).

Ο λόγος για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η οποία ανοίγει την Παρασκευή και επισήμως τις πύλες της για το κοινό. Τις ανοίγει μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου, ενός χώρου στην κεντρική βιβλιοθήκη του κτιρίου του ΕΚΤ (Βασ. Κωνσταντίνου 48), όπου 22 θέσεις εργασίας με τερματικές οθόνες υπολογιστή υποδέχονται και εξυπηρετούν χρήστες του ψηφιακού υλικού της.

Τι λόγο έχει άραγε να πάει στο ΕΚΤ ένας χρήστης, ειδικά εάν δεν είναι πανεπιστημιακός, και τι μπορεί να ψάξει να βρει μέσα σε αυτόν τον ψηφιακό ωκεανό; Πρώτο και κύριο, μπορεί να περιηγηθεί στους πίνακες περιεχομένων και να ανακτήσει πλήρη κείμενα και εικόνες από:

- 12.000 επιστημονικά περιοδικά πλήρους κειμένου, των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου στα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

- 19.500 επιστημονικά περιοδικά της υπηρεσίας Swets Wise του οργανισμού Swets. Παρέχεται πρόσβαση στους πίνακες περιεχομένων των περιοδικών (Tables of Contents), σε περιλήψεις και σε κάποιες περιπτώσεις στα πλήρη κείμενα των άρθρων. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα για θεματική αναζήτηση στο σύνολο των περιοδικών.

- 3.000 ηλεκτρονικά βιβλία και σειρές βιβλίων του εκδοτικού οίκου Springer σε μεγάλο εύρος επιστημονικών τομέων.

Μπορεί να εντοπίσει και να ανακτήσει επιστημονικές πληροφορίες από:

- 55 διεθνείς βάσεις δεδομένων, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες σε ηλεκτρονική μορφή που καλύπτουν 50.000.000 δημοσιεύσεις

- πυρήνα 27 ελληνικών βάσεων δεδομένων για την επιστήμη και την τεχνολογία, που το ΕΚΤ αναπτύσσει ή υποδέχεται.

Ακόμα, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Συλλογικό Κατάλογο Περιοδικών και να ενημερωθεί για τις συλλογές 283 ελληνικών επιστημονικών και τεχνολογικών βιβλιοθηκών, να αξιοποιήσει μια σειρά από προτεινόμενες χρήσιμες πηγές στο διαδίκτυο, καθώς και να αναζητήσει 13.500 ψηφιοποιημένες διδακτορικές διατριβές. Υπάρχουν και άλλες πηγές και υπηρεσίες διαθέσιμες από το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και αναφέρονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ, www.ekt.gr

Το δικαίωμα χρήσης του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου - Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ δεν είναι δωρεάν. Είναι απαραίτητη η έκδοση κάρτας χρήστη. Πρόκειται για "έξυπνες" κάρτες με μονάδες που με αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα τερματικά των θέσεων εργασίας και να τυπωθούν ηλεκτρονικά αρχεία από ασπρόμαυρους ή έγχρωμους εκτυπωτές.


ΠΗΓΗ: e-paideia.net, 14/12/2006


επιστροφή