Τευχος 21



"Οικολόγοι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας": Μόνο έτσι θα περιοριστούν τα αέρια του θερμοκηπίου. Greenpeace: Μόνη λύση η ανανεώσιμη ενέργεια και η εξοικονόμηση

"Πυρηνική" κόντρα για την Ελλάδα

Τα "ναι" και τα "όχι" οικολόγων για την ίδρυση εργοστασίου

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

"Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει την πυρηνική ενέργεια για να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη σεισμικότητα, όπως η Ιαπωνία, όπου έχουν έναν μεσαίου μεγέθους σεισμό την εβδομάδα, λειτουργούν τουλάχιστον 50 πυρηνικά εργοστάσια χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα".


Μπορεί το όνομα της οργάνωσής του να εμπεριέχει μία δόση... σχιζοφρένειας, αλλά ο Μπρούνο Κόμπι, πρόεδρος των «Οικολόγων υπέρ της πυρηνικής ενέργειας», υποστηρίζει ότι όσο μεγάλη ηλιοφάνεια και αν έχουμε στην Ελλάδα, όσα Μπωφόρ και αν φυσάνε, οι ήπιες μορφές ενέργειας δεν επαρκούν ώστε να περιοριστούν τα αέρια του θερμοκηπίου - ούτε για να φτάσουμε τον στόχο που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

«Το επιχείρημα ότι οι κλιματικές αλλαγές θα αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας δεν ισχύει», λέει στον αντίποδα ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ από την Greenpeace. «Ακόμα και αν ξεκινήσουμε σήμερα να κατασκευάζουμε πυρηνικούς σταθμούς που να παράγουν δήθεν "καθαρή ενέργεια", το εγχείρημα δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Επιπλέον θα χρειαστούν τεράστια χρηματικά ποσά, δυσβάσταχτα για την ελληνική οικονομία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δράση στα επόμενα 10 χρόνια με πραγματικές λύσεις: ανανεώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση».

Το πυρηνικό λόμπι. Σύμφωνα με τους οικολόγους που είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας, ο λόγος που το πυρηνικό λόμπι αναβιώνει και ζητά την κατασκευή πυρηνικών σταθμών και στην Ελλάδα είναι απλός: τα πυρηνικά εργοστάσια του πλανήτη, στη συντριπτική τους πλειονότητα, διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και μέσα σε λίγα χρόνια θα πρέπει να διαλυθούν. «Το θέμα είναι ότι η διάλυση των πυρηνικών αντιδραστήρων απαιτεί εξωφρενικά χρηματικά ποσά και αυτά δεν τα δίνουν οι εταιρείες ενέργειας. Τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Εξάλλου η υψηλή σεισμικότητα της Ελλάδας επιφέρει μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια ενός τέτοιου εργοστασίου», επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ.
Ο μοναδικός πυρηνικός αντιδραστήρας που λειτουργεί στη χώρα μας βρίσκεται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Κατασκευάστηκε το 1961, παράγει 5 MW ηλεκτρικού ρεύματος και λειτουργεί σύμφωνα με τις παγκόσμιες προδιαγραφές ασφάλειας.

Ο Μπρούνο Κόμπι (αριστερά), πρόεδρος των "Οικολόγων υπέρ της πυρηνικής ενέργειας" με τον "πατέρα" του οικολογικού κινήματος Τζέιμς Λάβλοκ (δεξιά), υποστηρίζει ότι όσο μεγάλη ηλιοφάνεια και αν έχουμε στην Ελλάδα, όσα Μπωφόρ και αν φυσάνε, οι ήπιες μορφές ενέργειας δεν επαρκούν ώστε να περιοριστούν τα αέρια του θερμοκηπίου



 

Η σεισμικότητα. "Στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999 δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα με τον αντιδραστήρα μας. Σαφώς και η σεισμικότητα παίζει ρόλο στην ασφάλεια, όμως, από τη στιγμή που έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα αντισεισμικά μέτρα κατά την κατασκευή του αντιδραστήρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά τα απόβλητα του αντιδραστήρα μας, τα στέλνουμε στις ΗΠΑ κατόπιν συμφωνίας. Ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα θα είχε πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς θα πρέπει εκ των προτέρων να έχει εξασφαλίσει τι θα κάνει τα απόβλητά του", λέει ο κ. Εμμανουήλ Στακάκης από τον Δημόκριτο. "Είναι καθαρά θέμα λογικής: Ιδίως από τη στιγμή που διαθέτετε κοιτάσματα ουρανίου, θα μπορούσατε να τα αξιοποιήσετε με ένα πυρηνικό εργοστάσιο". Ο Μπρούνο Κόμπι πιστεύει ότι η τεχνολογία έχει προοδεύσει αρκετά ώστε - τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας - να μην απειλείται το περιβάλλον από τα πυρηνικά απόβλητα. "Στη Γαλλία, όπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια, έχουμε καταφέρει να αξιοποιούμε τα πυρηνικά απόβλητα σε ποσοστό 97%. Το υπόλοιπο 3% το αποθηκεύουμε σε ειδικά βαρέλια που τα θάβουμε στο υπέδαφος, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η ραδιενέργεια δεν πρόκειται να διαρρεύσει στο περιβάλλον. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνεται και στην Ελλάδα", λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης "Οικολόγοι υπέρ των πυρηνικών", που αριθμεί 60.000 μέλη ανάμεσα στα οποία διακρίνονται ο εμπνευστής του οικολογικού κινήματος Τζέιμς Λάβλοκ και ένας εκ των ιδρυτών της Greenpeace, ο Πάτρικ Μουρ. "Σε περίπτωση που εκμεταλλευόμασταν τα κοιτάσματα ουρανίου της Ελλάδας, αυτό θα σήμαινε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή για τους τόπους όπου θα δημιουργούνταν τα ορυχεία. Με δεδομένο ότι τα πυρηνικά απόβλητα μένουν ενεργά για χιλιάδες χρόνια, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε διαρροές ραδιενέργειας σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;", αναρωτιέται ο κ. Ιμπραήμ από την Greenpeace. Σύμφωνα με έρευνες για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η θερμοκρασία σε 100 χρόνια από σήμερα θα έχει αυξηθεί
κατά 3-6 βαθμούς Κελσίου, οι βροχοπτώσεις θα έχουν μειωθεί σε ποσοστό 75%, εντείνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το φαινόμενο της ερημοποίησης, ενώ έως το 2030 υπολογίζεται ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή θα έχουν περίπου διπλασιαστεί.

Η μόνωση των κτιρίων. Ένα απλό και σχετικά ανέξοδο μέτρο που προτείνει η Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας, και άρα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι η βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων - της «θερμικής συμπεριφοράς», όπως λένε.

Δεν φθάνουν τα κοιτάσματα ουρανίου

Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης υπάρχουν 1.525 τόνοι βεβαιωμένων κοιτασμάτων ουρανίου, ενώ τα δυνητικά κοιτάσματα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνούν τους 10.000 τόνους σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Μόνο τα βεβαιωμένα επαρκούν για 20ετή αυτόνομη λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου με δυνατότητα παραγωγής 1.000 MW ημερησίως. «Οι 1.525 τόνοι ουρανίου δεν αρκούν όμως για 30 έτη λειτουργίας, τα οποία τίθενται ως προϋπόθεση για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας», επισημαίνουν οι ειδικοί.




  
"Αν μονώσουμε σωστά τα σπίτια μας, τα κλιματιστικά θα καίνε ελάχιστα και έτσι δεν θα χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια. Αλλά ακόμα και αν χρειαζόμαστε, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο και τους ανέμους της χώρας μας ως ανανεώσιμες πηγές", λέει ο Δημήτρης Ιμπραήμ από την Greenpeace
ΤΑ ΝΕΑ , 11/11/2006


επιστροφή