Τευχος 20



ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Οι παλιές οικιακές συσκευές καταλήγουν στα πεζοδρόμια και τη χωματερή

Στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα στην ανακύκλωση μεγάλων οικιακών συσκευών. Κουζίνες, ψυγεία, τηλεοράσεις, πλυντήρια καταλήγουν από τα ελληνικά νοικοκυριά στα πεζοδρόμια και από εκεί στις χωματερές - νόμιμες ή παράνομες!

Μέχρι και τις 31 Αυγούστου είχαν περισυλλεγεί μέσω προγραμμάτων των δήμων 4.002 τόνοι μεγάλων οικιακών συσκευών, ενώ ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισυλλογή... 44.000 τόνων έως τις 31 Δεκεμβρίου. "Δηλαδή σε τέσσερις μήνες πρέπει να μαζευτούν και να ανακυκλωθούν άλλοι 40.000 τόνοι παλιών πλυντηρίων, κουζινών, ψυγείων, απορροφητήρων", λέει ο περιβαλλοντολόγος Φιλ. Κυρκίτσος.

Υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί λιγότερο από ένα κιλό ανακυκλώσιμων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων σε κάθε Έλληνα πολίτη, όταν ο Γερμανός ανακυκλώνει 7 κιλά τον χρόνο, ο Αυστριακός 6 κιλά, ο Γάλλος 7 κιλά, ο Βέλγος 6 κιλά. "Η ποσότητα στην πραγματικότητα είναι ακόμα μικρότερη, αφού στους 4.002 τόνους περιλαμβάνονται και μικρές ηλεκτρικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φωτιστικά είδη κ.λπ.). Οι δυνατότητες όμως είναι πολλές, αφού ο Έλληνας θεωρείται από τους καλύτερους καταναλωτές αυτών των προϊόντων", λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είναι διαθέσιμα, την ολυμπιακή χρονιά του 2004 πωλήθηκαν στην Ελλάδα 535.000 τηλεοράσεις, περισσότερα από 120.000 στερεοφωνικά, 148.000 βίντεο παρ' ότι τεχνολογικά θεωρείται ξεπερασμένη συσκευή, 64.000 βιντεοκάμερες, 300.000 ψυγεία, 200.000 κουζίνες, 220.000 απορροφητήρες, 200.000 πλυντήρια ρούχων και 80.000 πλυντήρια πιάτων.


Η εύκολη λύση

"Δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα πολίτη, ακόμα τουλάχιστον, η ανακύκλωση αυτών των συσκευών. Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι δήμοι σε όλη τη χώρα δημιουργούν χώρους υποδοχής τέτοιων απορριμμάτων, οι πολίτες προτιμούν απλώς να τις κατεβάζουν στο πεζοδρόμιο όταν είναι για πέταμα. Επιλέγουν την εύκολη λύση", επισημαίνει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος.

Οι πλανόδιοι "σπάνε" κάποιες ποσότητες και μεταπωλούν σίδερο, αλουμίνιο και χαλκό, αλλά τα υπόλοιπα προϊόντα καταλήγουν στις χωματερές. "Τα βαρέα μέταλλα, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδος, τοξικά μολύνουν ανεπανόρθωτα έδαφος και υπέδαφος, ενώ τα καρκινογόνα πρόσθετα των πλαστικών συσκευασιών μπορεί να παρασυρθούν χιλιόμετρα μακριά", επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στη χώρα μας λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, στους Αγίους Θεοδώρους. Έχει δυνατότητα επεξεργασίας 20.000 τόνων και μετατρέπει τις συσκευές σε ανακυκλούμενα μέταλλα - αλουμίνιο, σίδερο, χαλκό και πλαστικό. Ήδη το εργοστάσιο έχει δημιουργήσει τα πρώτα δημοτικά σημεία περισυλλογής σε 18 δήμους.

ΤΑ ΝΕΑ , 19/10/2006


επιστροφή