Τευχος 2



Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Αθήνα 13/01/2005



     Την 14/12/04 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλιπή μεταφορά και εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 89/48, μεταξύ άλλων και για την μη αναγνώριση των πτυχίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συνεργάζονται με ελληνικά Κολλέγια.
     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει στην Ελληνική Κυβέρνηση αιτιολογημένη γνώμη από την 1/07/2002 με την οποία εξέθετε τους λόγους για τους οποίους τα Π.Δ. 165/2000 και 50/2001 παραβιάζουν τις Διατάξεις της Οδηγίας 89/48. Η Ελληνική κυβέρνηση απάντησε την 09/09/2002 αλλά το κείμενο αυτής της απάντησης δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έστειλε και συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη την 09/07/2004-C(2004)2567. Η Ελληνική κυβέρνηση απάντησε την 26 Αυγούστου 2004. Και αυτή όμως η απάντηση δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Υπόθεση 2001/4046).
     Αξιοσημείωτα είναι τα ακόλουθα:
        1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αιτιολογημένες γνώμες της εξηγεί με πλήρη λεπτομέρεια τις παραβάσεις του Ελληνικού Κράτους σχετικά με την αναγνώριση των διπλωμάτων που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους σε Έλληνες πολίτες που φοίτησαν σε Ελληνικά Κολλέγια.
        2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 13/11/2003 Υπόθεση C-153/02 της 13/11/2003 που είναι γνωστή ως υπόθεση NERI
        3. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τις γνωστές θέσεις περί Συνταγματικής απαγόρευσης λειτουργίας Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.
        4. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι έχει την δυνατότητα με βάση το Σύνταγμα να χορηγήσει άδειες ιδρύσεως Ιδιωτικών Ανωτέρων Σχολών (Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) κάτι που μέχρι τώρα είχε αποσιωπηθεί.
        5. Επίσης το Υπουργείο Παιδείας ξεχνάει ότι ήδη αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που προέρχονται από πτυχία ανοικτών Πανεπιστημίων (του ελληνικού και άλλων ευρωπαϊκών) και ότι υπάρχει ήδη σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΔΙΚΑΤΣΑ. Άραγε πολλοί σπουδαστές του Αγγλικού ή του Γαλλικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δεν θα σπουδάζουν διαμένοντας στην Ελλάδα;

     Είναι προφανές και προφανώς γνωστό στο Υπουργείο Παιδείας ότι η Ελλάδα θα καταδικαστεί για μια ακόμη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επομένως το μόνο που θα μείνει από όλη αυτή την μάχη των μετ’ όπισθεν είναι η ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων παραγωγικών νέων Ελλήνων και ο εξευτελισμός της ελληνικής πολιτείας (εκτός αν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας νομίζουν ότι μια δεύτερη καταδίκη της χώρας για το ίδιο θέμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα τους προσθέσει κύρος)

     Συνάπτονται τα πλήρη κείμενα των ανωτέρω αναφερομένων εγγράφων και σημειώνεται ότι η αναγγελία της παραπομπής της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτό το θέμα περιλαμβάνεται στο κόμβο http//www.europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.htm#infractions



επιστροφή