| ||||||||
ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Aμερικανοί και Eυρωπαίοι στα χαρακώματα για τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που έχουν απαγορεύσει τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου για το μέλλον των τροφίμων αυτών στην Ευρώπη.
η Αυστρία. Στην Ευρώπη, σημειώνει η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», βρίσκεται η μόνη μεγάλη έκταση γης στον κόσμο όπου δεν καλλιεργούνται ούτε αγοράζονται σοδειές από ΓΤΟ.
Στη μάχη αυτή αντιπαρατίθενται, από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες γενετικά τροποποιημένων σπόρων και σοδειών, και από την άλλη οι στενότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες πιέζουν τις ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν τους ΓΤΟ. Όμως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και αγρότες δεν τους θέλουν, με αποτέλεσμα η E.E. να προσπαθεί να βρει σολομόντεια λύση.
Εφόσον η E.E. είναι μια κοινή αγορά, οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει ενιαία διευθέτηση - ένας σπόρος που πωλείται στη Βρετανία πρέπει να πωλείται και στην Πολωνία και την Ελλάδα. Οι επικριτές των ΓΤΟ υποστηρίζουν ωστόσο πως θα πρέπει να επιτρέπεται στις χώρες να αποφασίζουν αν θα αποδεχθούν έναν κίνδυνο, οσοδήποτε μικρός κι αν είναι, και επισημαίνουν, ως παράδειγμα, πως το μη παστεριωμένο γάλα είναι νόμιμο στη Γαλλία, αλλά όχι και στη Βρετανία. «H E.E. έχει θεσπίσει κανονισμούς για τους ΓΤΟ και τώρα πρέπει να επιτραπεί στην αγορά να λειτουργήσει», λέει όμως στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» ο Σάιμον Μπάρμπερ, του βιομηχανικού ομίλου EuropaBio στις Βρυξέλλες. «Αν κράτη - μέλη παραβιάζουν τη νομοθεσία της E.E., περιμένουμε από την Επιτροπή να αναλάβει δράση».
Τα 25 μέλη της E.E. είναι πολύ διχασμένα πολιτικά στο θέμα των ΓΤΟ. Πέντε ψηφίζουν γενικά υπέρ της επέκτασης της πρόσβασης στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, δέκα ψηφίζουν γενικά κατά και άλλα απέχουν, καθώς δεν είναι πεπεισμένα πως οι ΓΤΟ είναι ασφαλείς και δεν θέλουν να έχουν εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις, εξηγεί ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της E.E. Οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι εγκρίνονται κατά περίπτωση και από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ένα σπόρο για καλλιέργεια, ο μόνος νόμιμος λόγος που μπορούν να επικαλεστούν οι χώρες για να τον απαγορεύσουν είναι ότι «νέα επιστημονικά στοιχεία» δείχνουν πως είναι επιβλαβής. Πρόσφατα όμως, κάθε φορά που η Επιτροπή συνιστά ένα νέο προϊόν, το Συμβούλιο Υπουργών που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη το καταψηφίζει και ορισμένες χώρες επικαλούνται την καταψήφιση αυτή ως «επιστημονική εξαίρεση».
H E.E. εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει τα απρόθυμα μέλη και μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει κανένα στο Δικαστήριο.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Απαγορεύονται 31 είδη ΣΤΟΥΣ 31 ANEPXETAI πλέον ο αριθμός των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, η εμπορία των οποίων απαγορεύεται στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει άμεση επικινδυνότητα για το περιβάλλον. H χώρα μας ανήκει στην ομάδα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πάρει μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουν την εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, όπως επίσης και την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά την απαγόρευση σε 14 είδη τέτοιων σπόρων, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των ειδών που η εισαγωγή τους απαγορεύεται στην Ελλάδα, φτάνει τα 31 από 17 που ήταν πριν. Ανάμεσα στους σπόρους που απαγορεύτηκε η εισαγωγή και εμπορία τους περιλαμβάνονται και τα γενετικά μεταλλαγμένα υβρίδια καλαμποκιού, που φέρουν την τροποποίηση ΜΟΝ810. Πρόσφατα η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι η εμπορία των εν λόγω υβριδίων είναι ελεύθερη σε όλα τα κράτη - μέλη της Ένωσης και η απαγόρευσή τους στη χώρα μας αντίκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η εντολή να σταματήσουν οι εισαγωγές βασίστηκε στην ανακάλυψη άκρως επικίνδυνων ουσιών.
ΤΑ ΝΕΑ , 25/05/2006
|