Τευχος 17



ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...
...ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΑΠΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Είναι ένας απλός βάτραχος του είδους Rana cerigensis και έχει την ατυχία να ζει στην Κάρπαθο... Εκεί όπου υπάρχει ένας από τους 319 μικρούς υγροτόπους που απειλούνται με εξαφάνιση και είναι ένα μόνο από τα είδη που απειλούνται.



H αλόγιστη δόμηση και η πίεση για οικόπεδα "τρώει" τον υγρότοπο στην Πάρο
   
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτόπιας έρευνας που έκανε επί δύο χρόνια η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), οι υγρότοποι των νησιών, καθώς είναι μικροί, απομονωμένοι και από τη φύση τους ευάλωτοι, "είναι σήμερα τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα στα νησιά του Αιγαίου. Χωρίς σχεδιασμό και χωρίς μέτρο εκχερσώνονται, μπαζώνονται, οικοδομούνται, αποστραγγίζονται, μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, κατακερματίζονται από δρόμους ή διακόπτεται η τροφοδοσία τους με γλυκό νερό".


Υποχρεωτικά πελάτες...

Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, οι δυο στους τρεις υγροτόπους ρυπαίνονται σοβαρά από στερεά απορρίμματα ή από υγρά απόβλητα. Το 84% από αυτούς που εξετάστηκαν έχουν υποβαθμιστεί ή αλλοιωθεί σημαντικά. Οι βασικοί τύποι υποβάθμισης είναι οι εκχερσώσεις και τα μπαζώματα (57,4%), οι διανοίξεις δρόμων (49,5%), η δόμηση (48,1%) και η επέκταση καλλιεργειών εις βάρος των υγροτοπικών εδαφών (39,7%). Στόχος, όπως εξήγησαν στην διάρκεια παρουσίασης της έρευνας, είναι «η μετατροπή των υγροτόπων σε οικόπεδα και η οικοδόμησή τους, ενώ η κύρια αιτία είναι η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για οικοδομήσιμη γη κοντά στη θά-
   
Οι Κουκουναριές στη Σκιάθο είναι ο ένας από τους δύο πραγματικά προστατευμένους υγροτόπους στα ελληνικά νησιά....
λασσα και οι υπέρογκες τιμές, και άρα τα κέρδη που τη συνοδεύουν, σε συνδυασμό με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και τη δυνατότητα της εκτός υγροτόπων βρίσκονται εντός των ορίων προστατευτέων ή προστατευόμενων περιοχών (Νατούρα 2000, καταφύγια άγριας ζωής), μόνο 2 από τους 303 προστατεύονται ικανοποιητικά και έχουν σχετικά επαρκή περιβαλλοντική διαχείριση: οι Κουκουναριές Σκιάθου και το Ψαλίδι της Κω... "Οι υγρότοποι είναι πολύτιμοι, τόσο για τα είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και για να υπάρξει ένα μέλλον για τα νησιά μας, καθώς το πρόβλημα συνδέεται με τη γενικότερη διαχείριση του νερού, τόσο στην επιφάνεια όσο και στα υπόγεια ύδατα", τόνισε ο δρ Γιώργος Κατσαδωράκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Υγροτόπων Αιγαίου του WWF Ελλάς.

Το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους είναι η Λέσβος (55) και ακολουθούν, η Ρόδος (22), η Λήμνος, η Νάξος και η Χίος (από 13), η Άνδρος (12) και με λιγότερους τα υπόλοιπα νησιά.

Μόνο 7 υγρότοποι είναι μεγαλύτεροι από 1.000 στρέμματα, ενώ κάποιοι στα μεγάλα νησιά όπως η Εύβοια, η Ρόδος, η Λέσβος και η Λήμνος, φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 3.000 στρέμματα. Το νησί με τη μεγαλύτερη υγροτοπική κάλυψη είναι η Λήμνος (2,62%) και ακολουθεί η Λέσβος (1,37%).


Ενδιάμεσοι σταθμοί για τα αποδημητικά πουλιά

ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ TOY ΑΙΓΑΙΟΥ αποτελούν οάσεις και για την άγρια ζωή. Όταν οι μεγάλοι υγρότοποι της Μακεδονίας και της Θράκης παγώνουν πλήρως τον χειμώνα, οι υγρότοποι του Αιγαίου αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο για τα χιλιάδες πουλιά! Σ' αυτούς τους «μια σταλιά» πολύτιμους υγροτόπους ζουν σπάνια ή ενδημικά είδη τα οποία συνιστούν ιδιαίτερους «τύπους» οικοτόπων στο ημίξηρο νησιωτικό περιβάλλον. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές του WWF Ελλάς, η διατήρησή τους έχει αποφασιστική σημασία για την επιβίωση ενδημικών υδρόβιων ειδών όπως το «γκιζάνι» (Ladigesocypris ghigii), ψάρι της Ρόδου, ο βάτραχος της Καρπάθου (Rana cerigensis) και πολλά είδη ασπονδύλων.



ΤΑ ΝΕΑ , 22/06/2006



επιστροφή