| ||||
ΠΕΤΑΜΕ...ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Tο 1/3 στους κάδους απορριμμάτων είναι τρόφιμα που θα μπορούσαν να καταναλωθούν
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ
Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων: οι κάδοι των σκουπιδιών κρύβουν μικρούς γαστρονομικούς... θησαυρούς.
«Στην οδό Λιακαταίων, στου Γκύζη, είδαμε πρόσφατα σε μισοσκισμένες σακούλες σκουπιδιών γαρίδες, μια ολόκληρη - άθικτη - τούρτα σοκολάτα και μεγάλες ποσότητες ψωμί με βούτυρο, τυρί και φέτες γαλοπούλας», λένε στα «NEA» οι εργαζόμενοι.
«Οι κάτοικοι της Αθήνας είναι εξαιρετικά... σπάταλοι όσον αφορά τα σκουπίδια τους», λένε στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων. H στατιστική τούς δικαιώνει: Οι Έλληνες κατέχουν τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους κατοίκους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ποσότητα τροφίμων που πετούν - με μεγάλη ευκολία όπως αποδεικνύεται - στα σκουπίδια τους. Τα εντυπωσιακά στοιχεία προέρχονται, τόσο από την Greenpeace όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με αυτά, σε κάθε κιλό... ελληνικά σκουπίδια, τα 350 γραμμάρια είναι τρόφιμα που πετιούνται παρ' ότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. «Πρωταθλητές» στη σπατάλη αναδεικνύονται οι Ιταλοί με 380 γραμμάρια τρόφιμα σε κάθε κιλό σκουπίδια.
Άλλαξαν τα πρότυπα... «Δεν πρόκειται για ληγμένα ή σάπια προϊόντα, αλλά για ολόκληρες φραντζόλες ψωμί, τυρί... που δεν το έφαγαν τα παιδιά, φρούτα που... παραωρίμασαν, τη μακαρονάδα που... περίσσεψε από το γεύμα», αναφέρει ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης. «Τα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας έχουν αλλάξει. H εποχή που η οικογένεια κατανάλωνε το ίδιο φαγητό μεσημέρι και βράδυ, ακόμα και δύο συνεχόμενες ημέρες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί», σημειώνει η Κοινωνική Ανθρωπολόγος κ. Γιούλη Μπαγετάτου. «Φυσικά, προκαλεί εντύπωση μία τέτοια συμπεριφορά σε καιρούς τόσο έντονης οικονομικής κρίσης. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, κάθε ελληνική οικογένεια θα γλίτωνε έως και 460 ευρώ τον χρόνο αν έκανε καλύτερη διαχείριση των τροφίμων - μειώνοντας τις ποσότητες που καταλήγουν στα σκουπίδια. Μάλιστα, οι οικολογικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι τα τρόφιμα που πετάει κάθε ελληνικό νοικοκυριό διπλασιάζονται τις είκοσι ημέρες των εορτών, από τις 15 Δεκεμβρίου.
Κι όμως, πάνω από 10.000 άνθρωποι κάθε ημέρα στα συσσίτια... «TO ΘΕΜΑ έχει μία έντονη κοινωνική πτυχή. Μεγιστοποιεί τις ανισότητες», επισημαίνει η Κοινωνική Ανθρωπολόγος κ. Γιούλη Μπαγετάτου. «Μπορεί στη χώρα μας να μην υπάρχουν ακόμα εικόνες ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν το φαγητό της ημέρας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προνοήσουμε για να μην συμβεί κάτι τέτοιο». Μόνο στην Αττική, σιτίζονται καθημερινά από την εκκλησία 6.000 άνθρωποι. Μάλιστα, αν προστεθούν οι μερίδες που διανέμουν οι ναοί στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν καθημερινά στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό ξεπερνά τις 10.000...»
ΤΑ ΝΕΑ , 09/01/2006
|