Τευχος 16


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΙΣ ΧΑΛΑΣΜΕΝΕΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΕΣ

Το θέαμα μιας πεταμένης ηλεκτρικής ή ηλεκτρονικής συσκευής στα σκουπίδια είναι ιδιαίτερα συχνό. Αν όμως συνειδητοποιούσαμε πόσο κακό κάνουμε στην υγεία μας και στις μελλοντικές γενιές πετώντας στα σκουπίδια αυτές τις συσκευές, θα ενεργούσαμε διαφορετικά. Ο μόλυβδος, ο αμίαντος και ο ψευδάργυρος είναι ορισμένες μόνο από τις βλαβερές ουσίες που περιέχονται στις συσκευές και προκαλούν από δερματίτιδες ώς εγκεφαλικές βλάβες και καρκινογενέσεις. Από τη στιγμή που οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καταλήγουν ανεξέλεγκτα στις χωματερές, οι ουσίες αυτές καταλήγουν στο περιβάλλον και στη συνέχεια... σε εμάς. H λύση για το πρόβλημα είναι η ανακύκλωση που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.


Ποιος έχει οργανώσει το σύστημα ανακύκλωσης;

H Ανακύκλωση Συσκευών A.E. που είναι και ο επίσημος φορέας για την οργάνωση και λειτουργία της ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (AHHE) στην Ελλάδα. Για τη λειτουργία του συστήματος, η Ανακύκλωση Συσκευών A.E. συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης, το πρώτο κέντρο επεξεργασίας AHHE στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί ήδη εργοστάσιο επεξεργασίας AHHE στους Αγίους Θεοδώρους με δυνατότητα επεξεργασίας 15.000 τόνων.


Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται;

Όλες! Από τη μικρότερη ώς τη μεγαλύτερη:

1. Μεγάλες οικιακές συσκευές.
2. Μικρές οικιακές συσκευές.
3. Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
4. Καταναλωτικά είδη.
5. Φωτιστικά είδη.
6. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων).
7. Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού.
8. Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων).
9. Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου.


Ποιος μπορεί να ανακυκλώσει;

Όλοι μας!

- Μεταφέροντας οι ίδιοι τις μικροσυσκευές μας στα Δημοτικά Σημεία Συλλογής.

- Ειδοποιώντας τον Δήμο (στην Υπηρεσία Ογκωδών), για την απομάκρυνση μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών από το πεζοδρόμιο.

- Επίσης, βάσει νομοθεσίας οι λιανοπωλητές συσκευών, για κάθε συσκευή που παραδίδουν στο σπίτι μας είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν χωρίς επιβάρυνση αποσυρόμενο εξοπλισμό με σχέση ένα προς ένα και ισοδύναμου τύπου.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι παραγωγοί Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (κατασκευαστές, εισαγωγείς αλλά και καταστήματα πώλησης) είναι υποχρεωμένοι να οργανώνουν Ατομικά Συστήματα Ανακύκλωσης ή να συμμετέχουν σε Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού.

Επιμέλεια από τον Qualitynet Foundation: τηλ. 210-6898.594, www.qualitynet.gr


ΤΑ ΝΕΑ , 19/06/2006



επιστροφή