EΛΛHNEΣ EPEYNHTEΣ
ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ
Στα ίχνη του μαυσωλείου της Kλεοπάτρας, όπου η περίφημη βασίλισσα της Aιγύπτου άφησε την τελευταία της πνοή, βρίσκονται Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι κάνουν ανασκαφές στον βυθό της Aλεξάνδρειας
ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Σε απόσταση 200 μ. από την ακτή αποκαλύφθηκε το υπέρθυρο του μαυσωλείου - θησαυρού της Κλεοπάτρας, που φαίνεται να γλίτωσε από τη μανία των επερχόμενων γενεών. Οι ερευνητές δεν περιμένουν να ανακαλύψουν τίποτα από τον θησαυρό, αλλά περιορίζουν τις ελπίδες τους σε επιγραφές και αγάλματα
|
|
|
Ξεχασμένο στον βυθό της Αλεξάνδρειας κρατούσε επί αιώνες καλά κρυμμένα μυστικά. Γρανιτένιο και με βάρος που ξεπερνά τους 15 τόνους αποκαλύπτει σήμερα την ταυτότητά του. Το τεράστιο υπέρθυρο (ανώφλι), το οποίο εντοπίστηκε στην περιοχή Άκρα Λοχιάδος (κοντά στη σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας), ανήκει στο μαυσωλείο - θησαυροφυλάκιο της Κλεοπάτρας που έχτισε η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου και μέσα στο οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, αυτοκτόνησε.
H ιστορία έχει ως εξής: η Κλεοπάτρα κλείνεται στο μαυσωλείο της μαζί με τις γυναίκες της ακολουθίας της, ενώ ο Οκταβιανός πλησιάζει επικίνδυνα. Ο Μάρκος Αντώνιος, ετοιμοθάνατος, προσπαθεί απεγνωσμένα να μπει μέσα και να τη συναντήσει, αλλά η βαριά πόρτα δεν μπορεί πλέον να ανοίξει και η Κλεοπάτρα τού ρίχνει σχοινιά για να σκαρφαλώσει. Λίγο αργότερα, εκείνος ξεψυχάει στα χέρια της και εκείνη αυτοκτονεί για να γλιτώσει τον διασυρμό από τους εχθρούς. Θα ταφεί με βασιλικές τιμές, αλλά σε σημείο το οποίο παραμένει άγνωστο.
Ένα σπάνιο εύρημα - ο πύργος ενός γρανιτένιου πυλώνα, βάρους δέκα τόνων - αποτέλεσε το κλειδί για να αποκαλυφθεί το μαυσωλείο της Κλεοπάτρας. «Πρόκειται για έναν πύργο ο οποίος τοποθετούνταν μόνο μπροστά από ιερά και η ανακάλυψή του μας επιβεβαίωσε πως εκεί βρισκόταν η θέση του ναού της Ίσιδος Λοχιάδος», εξηγεί στα «NEA» ο ιστορικός-ερευνητής, υπεύθυνος εναλίων ερευνών της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια, Χάρης Τζάλας. «Ακριβώς δίπλα στο συγκεκριμένο ιερό γνωρίζουμε πως η Κλεοπάτρα, η οποία θεωρούσε τον εαυτό της μετενσάρκωση της Ίσιδος, εν ζωή έχτισε το μαυσωλείο της, ακολουθώντας την τακτική των Φαραώ».
|
Όταν 50 μέτρα πιο μακριά από τον πυλώνα αποκαλύφθηκε το τεράστιο υπέρθυρο με άνοιγμα 3½ μ. (γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η πόρτα είχε ύψος περίπου 6 μ.), οι υποψίες για τη θέση του μαυσωλείου επιβεβαιώθηκαν, καθώς «οι όγκοι αυτοί είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορεί να μετακινήθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα», εκτιμά ο κ. Τζάλας, ο οποίος εντόπισε τις αρχαιότητες στην επιφάνεια του βυθού και σε απόσταση 200 μ. από την ακτή.
H «σοδειά» της ελληνικής αποστολής που εργάζεται επτά χρόνια στον βυθό της Αλεξάνδρειας και μετρά 13 πανάκριβες ερευνητικές αποστολές - το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 50.000 ευρώ- περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και δύο γρανιτένιους όγκους, βάρους τεσσάρων τόνων, με ανάγλυφα σε φαραωνικό στυλ και βασιλικά ονόματα, οι επιγραφές των οποίων θα αναγνωσθούν τον Ιούνιο.
Ποιο είναι το μέλλον των 400 τεράστιων αρχιτεκτονικών μελών που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως; «Τα ανελκύουμε, τα μελετάμε και τα ξανακατεβάζουμε στην αρχική τους θέση», λέει ο κ. Τζάλας. «Έχουμε κάνει πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στη θέση Άκρας Λοχιάδος, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα βλέπει, είτε με κατάδυση είτε από σκάφος με γυάλινο πυθμένα, καθώς δεν βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των εννέα μέτρων ή ακόμη και μέσω ενός διάφανου τούνελ».
Χρυσός και λίθινα κοσμήματα σε έκθεση
Άνοιγμα 3,5 μ. έχει το υπέρθυρο της γιγάντιας πόρτας στον χώρο που θεωρείται πως βρισκόταν το μαυσωλείο της
|
|
|
Γρανιτένια αγάλματα βασιλέων και θεών, χρυσά και λίθινα κοσμήματα, ακόμη και μια σφίγγα που απεικονίζει τον πατέρα της Κλεοπάτρας, Πτολεμαίο XII, είναι μερικοί από τους θησαυρούς που έχει φέρει στο φως από τον βυθό της Αλεξάνδρειας - στην περιοχή του Αμπουκίρ, εκεί όπου τοποθετείται το αρχαίο Ηράκλειον το οποίο ανασκάπτει ο Γάλλος ερευνητής Φρανκ Γκοντιό - ταξιδεύουν από χθες στο Martin Groppius Bau του Βερολίνου. Τα περισσότερα από 500 πολύτιμα ευρήματα των αποστολών του Γκοντιό (περί το ένα εκατ. δολάρια μηνιαίως) θα συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι μετά το Βερολίνο στο Παρίσι και το Λονδίνο.
|
Φως και στον Φάρο
Φως στον χαμένο Φάρο της Αλεξάνδρειας - ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου - συνεχίζει να ρίχνει ο Ζαν Ιβ Αμπερέρ, ο οποίος έχει εντοπίσει τα ίχνη του κοντά στο φρούριο Κάιντ Μπέι, έξω από το λιμάνι της πόλης. Εντυπωσιακά αγάλματα, επιγραφές, κολοσσιαία αρχιτεκτονικά μέλη είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα που έχει αποκαλύψει, ενώ τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να ανελκύσει μεγάλους τσιμεντένιους όγκους που προστατεύουν το φρούριο, αλλά κρατούν παγιδευμένα γιγαντιαία αγάλματα.
|
|
|
Ο ιστορικός-ερευνητής Χάρης Τζάλας είναι υπεύθυνος εναλίων ερευνών της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια
|
ΤΑ ΝΕΑ , 12/05/2006
επιστροφή
|