Τευχος 14



Tο υψηλό κόστος αποτρέπει τους πολίτες από ενεργειακές επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον και καθηλώνει την αξιοποίηση μορφών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, μόλις στο 2%

MΕΤΡΑ ΤΟΥ... ΑΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Kανένα κίνητρο για εγκατάσταση οικιακών εναλλακτικών πηγών ενέργειας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ


Φοροαπαλλαγές... μηδέν παρέχει το ελληνικό κράτος σε όσους επιλέγουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με αποτέλεσμα να παραμένει ακριβή υπόθεση η εγκατάσταση και χρήση τέτοιων συστημάτων. Το υψηλό κόστος αποτρέπει τους πολίτες από ενεργειακές επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον και καθηλώνει την αξιοποίηση μορφών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική μόλις στο 2%.



Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελλάδα, δίδονται συνεχώς κίνητρα για τη χρήση αυτών των μορφών ενέργειας", αναφέρει ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, πρώην επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, κ. Στέλιος Ψωμάς. "Απαλλάσσονται φορολογικά όλα αυτά τα συστήματα, παρέχονται - με την κάλυψη του κράτους - δάνεια από τις τράπεζες με πολλές και άτοκες δόσεις για την απόκτησή τους και μηχανικοί, υπάλληλοι του Δημοσίου, παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για την εγκατάστασή τους. Σε πόλεις της Γερμανίας, οι πολίτες που χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα απαλλάσσονται ακόμα και από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών".

Ενδεικτικό στοιχείο της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης της Ελλάδας στο θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι και η τιμή στην οποία αγοράζει η - κρατική - ΔΕΗ τον επιπλέον ηλεκτρισμό που μπορεί να παράξει ένας ιδιώτης που χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα: μόλις 0,06 έως 0,08 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για τιμή εξαιρετικά χαμηλή, όταν συγκριθεί με την τιμή που δίνουν άλλες χώρες για τον ηλεκτρισμό που παράγεται μέσω ηλιακής ενέργειας. H Γερμανία δίνει 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα. H Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο 0,5, ενώ η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία 0,45. "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν τη χαμηλή τιμή της Ελλάδας", αναφέρει ο υπεύθυνος εναλλακτικών μορφών ενέργειας της Greenpeace, κ. Δημήτρης Ιμπραήμ. "Όσες φορές τους έχουμε ρωτήσει, ο ένας διευθυντής της ΔΕΗ μάς παραπέμπει στον άλλον. Εάν αυτό δεν είναι αδιαφορία, τότε τι είναι", αναρωτιέται.

Στη χώρα μας η πιο απλή και διαδεδομένη εναλλακτική μορφή ενέργειας παραμένει - την τελευταία 20ετία - ο ήλιος. Ποσοστό μεγαλύτερο τού 30% των νοικοκυριών διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας παράγει ζεστό νερό 60 ώς 70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης χώρων. Μπορεί να εξοικονομήσει από 30% έως 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας αντίστοιχος ηλεκτρικός. Ένα μέσο σύστημα για μια τετραμελή οικογένεια κοστίζει γύρω στα 11.000 ευρώ και η μέση απόδοσή του είναι 1.500 κιλοβατώρες τον χρόνο, με διάρκεια ζωής τα 20 χρόνια.

Σε αντίθεση με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τα φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά... αντιδημοφιλή. Ο μηχανικός κ. Παναγιώτης Σιγάλας, ο οποίος διατηρεί εταιρεία στην Αθήνα που ειδικεύεται στην μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, δηλώνει στα "NEA" ότι η εφαρμογή των φωτοβολταϊκών από ιδιώτες σε σπίτια δεν είναι διαδεδομένη. "Αυτό συμβαίνει επειδή η Πολιτεία δεν έχει δώσει κίνητρα και το κόστος είναι πολύ υψηλό".
Και όμως εγγυώνται μηδενική ρύπανση, αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (φθάνει τα 30 χρόνια), απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές, δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες και ελάχιστη συντήρηση, όπως τουλάχιστον επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. Το κόστος εγκατάστασης του πιο απλού από αυτά τα συστήματα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Αν προστεθεί η αξία των συσκευών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα στο φωτοβολταϊκό σύστημα και λειτουργούν με γκάζι, τότε το συνολικό κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 11.000 ευρώ.


Σε δύσβατες περιοχές.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έγιναν γνωστά, εξαιτίας του ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε δύσβατες περιοχές, όπου το δίκτυο της ΔΕΗ είναι οικονομικά ασύμφορο να φθάσει. Ωστόσο μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε ένα διαμέρισμα μεγάλης ηλικίας - για παράδειγμα στη Κυψέλη -, αρκεί βέβαια ο ιδιοκτήτης του να έχει την υπομονή να περιμένει λίγους μήνες αφού χρειάζεται "περίπου ένας... χρόνος" για την έκδοση άδειας εγκατάστασης.

Τα περισσότερα κτίρια είναι κατάλληλα για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Χρειάζεται ωστόσο να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος. Απαιτείται περίπου 1 τ.μ. για κάθε 100 Watt που παράγονται. Ένα μέσο φωτοβολταϊκό σύστημα, για να καλύψει τις ανάγκες μιας τριμελούς οικογένειας, χρειάζεται να παράξει 2 KWatt. Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέπουν ποσοστό 5%-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική .


Οικονομία 30% έως 38%

Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να προσφέρει στους πολίτες και η εγκατάσταση γεωθερμικών συστημάτων. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασία του υπεδάφους που είναι σταθερή, στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Με την τοποθέτηση ειδικών αντλιών κάτω από το σπίτι οι καταναλωτές - αναφέρουν οι ειδικοί - μπορούν να εκμεταλλευθούν τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας και έτσι να θερμάνουν χώρους τον χειμώνα ή να τους ψύξουν το καλοκαίρι.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι το σύστημα του κλιματισμού από τη γη έχει τη δυνατότητα να "αντλεί" τη θερμότητα από το σπίτι και να την κατευθύνει προς τη γη και όχι προς το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού. Όσο για την ενέργεια που εξοικονομείται με μια τέτοια εγκατάσταση, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι είναι της τάξεως του 30%-38%. Το κόστος της εγκατάστασης για μια μονοκατοικία 120 τ.μ. αγγίζει περίπου τα 17.000 ευρώ.


Δείτε πρόσφατη μελέτη για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και την Ελλάδα στο www.tanea.gr/docs/pvmarket06.pdf


ΤΑ ΝΕΑ , 01/04/2006



επιστροφή