Τευχος 14




ΟΙΚΙΑΚΕΣ... ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ!


Φοροαπαλλαγές-ασπιρίνες για απόκτηση μη ενεργοβόρων συστημάτων


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ


Φορολογικά κίνητρα-ασπιρίνες για τα νοικοκυριά όσον αφορά την αγορά ενεργειακών συστημάτων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακή χρήση (που, σημειωτέον, είναι κατώτερα των προσδοκιών) ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.



Τα μέτρα προβλέπουν τη διεύρυνση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών, με την παράλληλη επέκτασή τους σε νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σήμερα εξαιρούνται από τα κίνητρα. Το φορολογικό όφελος, ωστόσο, για τα νοικοκυριά είναι ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με τη δαπάνη για την εγκατάσταση των υποδομών γι' αυτές τις μορφές ενέργειας και κρίνεται ανεπαρκές για την ανάπτυξή τους τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα η αγορά ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος κοστίζει 8.500 ευρώ και η μείωση του φόρου η οποία προβλέπεται με τα νέα μέτρα ανέρχεται στα 680 ευρώ.


Οι τρεις κατηγορίες

Σήμερα οι κατηγορίες για τις οποίες ισχύουν ήδη φοροαπαλλαγές, αλλά θα διευρυνθεί το ανώτατο πλαφόν της έκπτωσης, είναι τρεις: η αγορά ηλιακών συλλεκτών, φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου. Για τις τεχνολογίες αυτές ισχύει έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι ποσοστού 20% επί της δαπάνης αγοράς, αλλά με ανώτατο πλαφόν τα 500 ευρώ. Στο εξής, σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου ή την αλλαγή των ήδη υφισταμένων, το ανώτατο πλαφόν καθορίζεται πλέον από τα 500 ευρώ στα 700 ευρώ, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες δύο κατηγορίες.


Φορολογικές ρυθμίσεις

Παράλληλα, επεκτείνεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως του 20% της δαπάνης αγοράς και για εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση φυσικού αερίου ή ηλιακής ενέργειας, αγορά και τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και ψύξης-θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών, καθώς και για την τοποθέτηση θερμομόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια.


Δεν θα συμβάλουν στη διάδοση των ΑΠΕ

Τα κίνητρα αυτά, ωστόσο, θεωρούνται περιορισμένης εμβέλειας από τους φορείς της αγοράς, που εκτιμούν ότι δεν θα συμβάλουν στην περαιτέρω ώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως υπενθυμίζουν εκπρόσωποι φορέων των ΑΠΕ, παλαιότερα ίσχυε έκπτωση του φόρου σε ποσοστό έως 75% της αξίας αγοράς και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου. Τότε μάλιστα δεν υπήρχε ανώτατο πλαφόν. Καταργήθηκε. Πέρυσι επανήλθε το μέτρο, αλλά με έκπτωση μόλις 20%, παρότι το υπουργείο Ανάπτυξης ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών να φτάσει από 50% έως 80%. Από την πλευρά τους οι φορείς των ΑΠΕ είχαν ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να φοροεκπίπτει το 100% της δαπάνης και μάλιστα χωρίς ανώτατο όριο. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα η πρότασή τους δεν θα επιβάρυνε την Οικονομία, αφού όσο ίσχυε το μέτρο της έκπτωσης του 75% της δαπάνης, η συνολική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είχε ανέλθει μόλις στα 2,1 εκατ. ευρώ!


Παραδείγματα για κόστος εγκατάστασης

TO ΚΟΣΤΟΣ εγκατάστασης για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 800 ευρώ. Με την έκπτωση της δαπάνης του 20%, δηλαδή των 160 ευρώ, αν ο φορολογούμενος αυτός ανήκει στην υψηλή κλίμακα του 40%, γλιτώνει από τον φόρο 64 ευρώ. Αν ανήκει στην κλίμακα του 25%, κερδίζει μόλις 40 ευρώ. Στην περίπτωση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, ισχύος 1 κιλοβάτ, το κόστος της εγκατάστασής του είναι 8.500 ευρώ. Εκπίπτει το 20%, δηλαδή τα 1.700 ευρώ, άρα αν ο αγοραστής φορολογείται με 40%, κερδίζει 680 ευρώ. Εφόσον το πλαφόν αυξηθεί από τα 500 στα 700 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος στο παράδειγμά μας θα ωφεληθεί κατά 180 ευρώ. Τέλος, στην περίπτωση αγοράς μιας μικρής ανεμογεννήτριας, ισχύος 1 κιλοβάτ, το κόστος αγοράς είναι 4.000 ευρώ. H έκπτωση της δαπάνης είναι 800 ευρώ και το κέρδος για όποιον βρίσκεται στην υψηλή κλίμακα είναι 320 ευρώ.

  • Όλες οι ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2007, προκειμένου - όπως είπε ο κ. Σιούφας - ώς το 2010 οι ανανεώσιμες πηγές να συμμετάσχουν σε ποσοστό 20,1% στο σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.



ΤΑ ΝΕΑ , 12/04/2006



επιστροφή