Τευχος 12




Φουλ του τσιμέντου στην Aθήνα

Έχει το λιγότερο πράσινο από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ


Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τσιμέντο αναδεικνύεται η Αθήνα. "Παρέχει" στους πολίτες της τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα, το ποσοστό αστικού πρασίνου ανά Αθηναίο μειώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια - δηλαδή την περίοδο κατά την οποία καταρτίστηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φύτευσης με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.



Τα στοιχεία προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Στελέχη του Οργανισμού της Αθήνας που συλλέγουν τα σχετικά στοιχεία, παραδέχονται μιλώντας στα "NEA" ότι "τις τελευταίες δεκαετίες η Αθήνα εξαπλώνεται ραγδαία προς τα Μεσόγεια, το Θριάσιο Πεδίο και κατά μήκος των ακτών, χωρίς σχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένη μελέτη". Μάλιστα, η έξαρση που παρατηρείται στις οικοδομικές κατασκευές από το 2000 έως σήμερα μπορεί να συγκριθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, μόνο με αυτήν της δεκαετίας του '60 - "την εποχή της αντιπαροχής".

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Το 1960, στην πόλη που ήταν έξι φορές μικρότερη από τη σημερινή, αντιστοιχούσαν 2,52 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο. Το 1984, όταν η πόλη είχε τη μισή έκταση από αυτήν που έχει σήμερα, η αναλογία ήταν 2,58 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο και έμεινε σταθερή έως το 2000. Από τότε πήρε την κατηφόρα, για να φτάσει σήμερα τα μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο. Σημειώνεται ότι στη Βόννη αναλογούν 35 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, στο Ρότερνταμ 24, στο Aμστερνταμ 27. Ακόμα και η Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης μαστίζεται από την έλλειψη πρασίνου, έχει να επιδείξει καλύτερη αναλογία: 3 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο!

"Χαμένες ευκαιρίες"

"H Αθήνα δεν σταματά να μετράει χαμένες ευκαιρίες: το Ποικίλον Όρος, ο Ελαιώνας, το - υποτιθέμενο - μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, ο χώρος του Ελληνικού. Μόνο τα μισά από όσα μακρόπνοα έχουν ακουσθεί κατά καιρούς γι' αυτές τις εκτάσεις να είχαν υλοποιηθεί, το περιβάλλον της Αθήνας θα ήταν τελείως διαφορετικό" επισημαίνει ο περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος. Το Λεκανοπέδιο έχει μείνει με τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Aρεως. "Και αυτά είχαν εγκαταλειφθεί για χρόνια στη μοίρα τους και παρουσίαζαν εικόνα μαρασμού και εγκατάλειψης".

H μεγαλύτερη προσπάθεια ενίσχυσης του πρασίνου έγινε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. "Δεν προβλέφθηκε όμως τίποτα για τη συντήρηση όσων, λίγων αναλογικά, δένδρων φυτεύτηκαν και τα έργα δόθηκαν σε κατασκευαστές που δεν είχαν γνώσεις" υποστηρίζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αττικής. Στο ΟΑΚΑ, το Γαλάτσι, το Φάληρο, το Ελληνικό, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μοιάζουν με έρημο ενώ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε άλση.

Ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει ότι την περίοδο εκείνη έγιναν 7.000 φυτεύσεις δένδρων σε δενδροστοιχίες, λόφους, πλατείες άλση και σε λοιπούς χώρους πρασίνου, 33.000 φυτεύσεις θάμνων και 300.000 φυτεύσεις ανθοφόρων (!) φυτών σε αστικούς χώρους. Οι ειδικοί επιστήμονες τις χαρακτηρίζουν σταγόνα στον ωκεανό αφού την ίδια περίοδο εκατοντάδες στρέμματα ελεύθερων χώρων μετατράπηκαν σε τσιμέντο, ενώ χιλιάδες μονοκατοικίες μετατράπηκαν σε πολυκατοικίες.


Φύτεψαν... λάθος δέντρα!

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ θεωρήθηκαν οι επιλογές των δένδρων που φυτεύθηκαν σε πολλές περιοχές λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τον λόγο εξηγεί σε ανακοίνωσή του, ύστερα από έρευνα που έκανε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: "Τελείως ακατάλληλα δέντρα επιλέχτηκαν για ένα έδαφος με κακή υφή, φτωχό σε ιχνοστοιχεία και μολυσμένο με βαρέα μέταλλα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως είναι αυτό της Αθήνας". Έτσι όσες λεύκες φυτεύτηκαν άπλωσαν τις ρίζες τους τόσο πολύ ώστε κατέστρεψαν τους σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης - και πολλές χρειάστηκε να κοπούν. Οι αγριελιές, οι νεραντζιές και οι αχλαδιές προκάλεσαν προβλήματα με τους καρπούς τους που έπεσαν στο έδαφος. Τα πεύκα είναι επιρρεπή σε ασθένειες μέσα στην πόλη - όπως αποδείχθηκε με την εξάπλωση της βαμβακίασης. Οι φοίνικες, που επελέγησαν για τα διαζώματα των λεωφόρων, αναπτύσσονται αργά. Ένα από τα λάθη, τέλος, που επισημαίνουν οι γεωπόνοι είναι ότι φυτεύτηκαν φυτά που απαιτούν πολύ νερό, όπως για παράδειγμα πλατάνια δίπλα στον δρόμο, στη Λεωφόρο Μαραθώνος.




Το ΒΗΜΑ, 22/02/2006



επιστροφή