| ||||||
Tο... κοκτέιλ της μακροζωίας Mεσογειακή διατροφή, λίγο αλκοόλ, λίγη άσκηση, καθόλου τσιγάρο χαρίζουν χρόνια ΡΟΥΛΑ ΤΣΟΥΛΕΑ H μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με λίγο αλκοόλ την ημέρα, λίγη άσκηση και καθόλου τσιγάρο μπορεί να χαρίσει πολλά και καλά χρόνια στη ζωή, καθώς μειώνει κατά 65% τις πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία. Ωστόσο, οι τέσσερις αυτοί παράγοντες παράσχουν και μεμονωμένα σημαντική προστασία από την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, τα εγκεφαλικά και τα άλλα δεινά που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Όσοι, πάντως, κατορθώνουν να υιοθετήσουν όλο το «πακέτο», είναι με διαφορά οι πιο κερδισμένοι απ' όλους. Αυτό αποκαλύπτει μία νέα μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από έρευνες σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όπως έδειξε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές επιθεωρήσεις του κόσμου, την JAMA, η μεσογειακή διατροφή από μόνη της μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Αντίστοιχα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ τον μειώνει κατά 22%, η συστηματική άσκηση κατά 37% και η αποφυγή του καπνίσματος κατά 35%. Μισή ώρα άσκηση H πρακτική εφαρμογή των προαναφερθέντων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Συστηματική άσκηση σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, να ασχολείται ένας άνθρωπος μισή ώρα την ημέρα με μία ελαφρώς κοπιώδη φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα με ταχύ βήμα, η ποδηλασία, ακόμα και η κηπουρική. H μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, από την άλλη, σημαίνει μέχρι 30 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ την ημέρα (αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερα ποτηράκια κρασί), ενώ η αποφυγή του καπνίσματος συμπεριλαμβάνει και όσους έχουν «κόψει» το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, επειδή έπειτα από τόσα χρόνια «αποχής» οι κίνδυνοι για την υγεία εξισώνονται με αυτούς των ουδέποτε καπνιστών. Φρούτα και λαχανικά Όσον αφορά τη διατροφή, αυτή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, σχετικά φτωχή σε κρέας και προϊόντα κρέατος, και να περιέχει ελαιόλαδο ως πρόσθετο λίπος αντί για όλα τα άλλα είδη. «H μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιοτέρων που έχουν δείξει πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει την επιβίωση τόσο των ηλικιωμένων όσο και του γενικού πληθυσμού», σχολιάζει η Αντωνία Τριχοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ήταν επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της μελέτης των 11 ευρωπαϊκών χωρών. «Και η καλύτερη "έκδοση" της μεσογειακής διατροφής είναι η παραδοσιακή, ελληνική διατροφή». Τη νέα μελέτη υπογράφουν ερευνητές από την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία τόσο από τη μελέτη των 11 ευρωπαϊκών χωρών όσο και από μία άλλη, που διεξήχθη σε τρεις από τις 11 (τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ολλανδία). Όλοι άνω των 65 ετών Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 2.300 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ήσαν άνω των 65 ετών όταν απάντησαν για πρώτη φορά στα ερωτηματολόγια των ερευνητών, ενώ οι ειδικοί παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους επί 10 χρόνια. Στο τέλος της δεκαετίας, 935 εθελοντές είχαν πεθάνει - 371 από εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια, 233 από καρκίνο και οι υπόλοιποι από άλλες αιτίες. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο ζωής όσων πέθαναν και όσων επέζησαν, τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής έγιναν κάτι παραπάνω από εμφανή, καθώς περισσότερο από το 60% των θανάτων είχαν καταγραφεί μεταξύ όσων δεν ακολουθούσαν καμία από τις τέσσερις ζωτικές παραμέτρους. Προστατεύει και τους νέους Παρ' όλο που η νέα μελέτη βασίζεται σε στοιχεία για μεγάλης ηλικίας άτομα, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως εξίσου, αν όχι περισσότερο, προστατευμένοι είναι και οι νεώτεροι που υιοθετούν καλές συνήθειες. «Σε μία δική μας μελέτη, την EPIC, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, δείξαμε πως η μεσογειακή διατροφή αυξάνει και την επιβίωση των νέων, αφού τα στοιχεία αφορούσαν άτομα ηλικίας 25 ετών και άνω», επισημαίνει η Αντνωνία Τριχοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. «Στην πραγματικότητα, εμείς οι Έλληνες είμαστε ακόμα πιο προστατευμένοι από τους ξένους όταν τρώμε παραδοσιακά, επειδή έχουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και φρούτων στη διάθεσή μας, ενώ τρώμε μόνο ελαιόλαδο». Όντως, τα ευρήματα της EPIC για τους Έλληνες που δημοσιεύθηκαν σε μία άλλη κορυφαία ιατρική επιθεώρηση, τη NEJM, έδειξαν πως η μεσογειακή διατροφή μειώνει σε εμάς κατά 25% τη γενική θνησιμότητα, ενώ οι επιμέρους μειώσεις είναι 33% για τους θανάτους από στεφανιαία νόσο και 24% γι' αυτούς από καρκίνο. ΤΑ ΝΕΑ , 23/09/2004 |