Τευχος 10





ΣTΟYΣ TΟIXΟYΣ KAI ΣTA MΠΟΪΛEP
Θαυματουργά πετραδάκια εξοικονομούν ενέργεια έως 40%
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ


Βαθμολογία κάτω από τη βάση παίρνει η Ελλάδα στο... μάθημα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα και η οποία αναφέρει ότι τα κτίρια πρέπει να αποκτήσουν ενεργειακή ταυτότητα



  


ΕΙΝΑΙ MIKPA, σαν πετραδάκια - έχουν διάμετρο μόλις μερικά εκατοστά - αλλά... θαυματουργά. Εάν τοποθετηθούν σε μπόιλερ παρόμοια με εκείνα των ηλιακών θερμοσιφώνων, παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας έως 40%.
Αυτή η τεχνολογία - με χρήση υλικών που λειώνουν εύκολα, τα λεγόμενα PCM - εφαρμόζεται σε κατοικίες αλλά κυρίως σε μεγαλύτερα κτίρια γραφείων και σε βιομηχανίες στη Γερμανία, στην Αμερική και στη Σουηδία. «Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουν εμπορική εφαρμογή. Αυτό το διάστημα ερευνούμε τη χρήση τους», λέει στα «NEA» ο κ. M. Βραχόπουλος, καθηγητής στα TEI Χαλκίδας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πειραματίζεται με την τοποθέτηση τέτοιων υλικών σε μπόιλερ ηλιακών θερμοσιφώνων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Στη Γερμανία εξαπλώνεται γρήγορα η χρήση τέτοιων ενδοδαπέδιων συστημάτων θέρμανσης με χρήση τέτοιων υλικών σε συνδυασμό με ηλιακό συλλέκτη ή ηλεκτρισμό, με επιπλέον κόστος της τάξης των 40-50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μία από τις πιο απλές εφαρμογές των υλικών είναι στους τοίχους των κτιρίων. Μπορεί να τοποθετηθούν είτε αυτούσια - ως στρώμα υλικού μέσα στην τοιχοποιία - είτε ως συστατικό υλικού οικοδόμησης, με κύριο συστατικό τον γύψο ή το τσιμέντο. Το καλοκαίρι η θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον εισέρχεται στο κέλυφος του κτιρίου διαπερνώντας τα στρώματα του σοβά και του τούβλου και αντιμετωπίζει τη θερμική αντίσταση της μόνωσης. Σε μία κοινή κατασκευή η θερμότητα που θα διαπεράσει το στρώμα της μόνωσης θα εισέλθει στον χώρο μέσω των στρωμάτων του τούβλου και του σοβά. «Στην περίπτωση της ενισχυμένης τοιχοποιίας με PCM το επιπλέον ποσό θερμότητας αποθηκεύεται στο υλικό και δεν περνά προς τον εσωτερικό χώρο, προσφέροντας δροσιά στο σπίτι», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Αντίστοιχα, λένε οι ειδικοί, είναι τα θετικά αποτελέσματα τον χειμώνα: η θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο διαπερνά τα στρώματα του σοβά και του τούβλου και εγκλωβίζεται στο PCM μην αφήνοντας να διαφύγει θερμότητα προς το περιβάλλον. Τα ίδια πλεονεκτήματα - δροσιά το καλοκαίρι, ζέστη τον χειμώνα και εξοικονόμηση ενέργειας - προσφέρει και η τοποθέτηση τέτοιων υλικών στην οροφή ενός κτιρίου.

ΤΑ ΝΕΑ , 19/12/2005




επιστροφή