Τευχος 10





Πανευρωπαϊκό δίκτυο αναζήτησης εργασίας


Το ευρωπαϊκό έτος κινητικότητας των εργαζομένων ξεκίνησε χθες με τη δημοσίευση 1 εκατ. Θέσεων εργασίας σε όλη την Ε.Ε. στον νέο δικτυακό τόπο αναζήτησης εργασίας. Στον νέο δικτυακό τόπο του EURES (http://europa.eu.int/eures) θα εμφανίζονται όλες οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται από τις δημόαιες υπηρεσίες απασχόλησης σε όλη την Ε.Ε. αλλά και πέραν αυτής, ενώ θα υπάρχει και ένα δίκτυο 700 συμβούλων που θα παρέχει βοήθεια στους μετακινούμενους εγαζομένους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο το 2% περίπου των Ευρωπαίων ζουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. από τη χώρα καταγωγής τους, ποσοστό που παραμένει σχεδόν αμετάβλητο τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτός αυτού, οι Ευρωπαίοι παραμένοπυν σε μεγάλο βαθμό και στην ίδια θέση εργασίας. Η μέση διάρκεια παραμονής σε θέση εργασίας είναι 10,6 χρόωια στην Ε.Ε. έναντι 6,5 χρόνων στις ΗΠΑ.
Πάντως, από τη δημοσκόπηση (Ευρωβαρόμετρο) που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2005 στα κράτη – μέλη, προκύπτει ότι μόνο το 26% των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της μετακίνησης για λόγους εργασίας σε άλλο κράτος – μέλος. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 25, ένα σκαλί πάνω από τους Κυπρίους που βρίσκονται στην τελευταία θέση με 22% (Ευρώπη 25: 45%), Ιρλανδοί (68%), Δανοί (64%) και Σουηδοί (63%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάσσονται υπέρ της μετακίνησης εργαζομένων.
Χαμηλό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων, που λόγω ανεργίας είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν σε άλλο κράτος – μέλος (32%). Οι πιο πρόθυμοι να μετακινηθούν στην κατηγορία αυτή είναι οι Πολωνοί (52%) και ακολουθούν οι Λουξεμβούργιοι (48%) και οι Σουηδοί (45%)...
Επίσης, από τη δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι οι Έλληνες προτιμούν την παραμονή στην ίδια θέση εργασίας. Μόνο το 24% τάσσεται υπέρ των συχνών αλλαγών.
Στόχος του Ευρωπαίκού Έτους Κινητικότητας των Εργαζομένων είναι η ευαισθητοποίηση και η βελτίωση της κατανόησης των ωφελημάτων που προκύπτουν από την εργασία σε άλλη χώρα ή/και από την αλλαγή επαγγέλματος, καθώς και η προβολή του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους στη μετακίνησή τους.

Βρυξέλλες, Κώστας Μοσχονάς
ΕΞΠΡΕΣ, 21/2/2006




επιστροφή