Τευχος 10




H διπλωματία των πάντα
Οι καλύτεροι πρεσβευτές του Πεκίνου έχουν τέσσερα πόδια!
CLIFFORD NOONAN


Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει συνήθως στους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της άμβλυνσης των εντάσεων μεταξύ της ισχυρής Κίνας και της Ταϊβάν, οι υπ' αριθμόν 16 και 19 είναι νεόφερτοι στον τομέα των διεθνών σχέσεων.


«Λες να τους συμφιλιώσουμε;» μοιάζει να λέει η Δεκαέξι στον Δεκαεννιά. Τα δύο κινεζικά πάντα είναι... νεόφερτα στον τομέα των διεθνών σχέσεων

Ούτε καν ενός έτους και ήδη έχουν μία αποστολή για τη δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών - κάτι στο οποίο, έως τώρα, έχει αποτύχει η διεθνής κοινότητα. Αλλά αυτοί οι δύο διπλωμάτες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι γλυκά γούνινα ζωάκια: πάντα!
Τα γιγάντια πάντα, σύμβολο της Κίνας, είναι χαριτωμένα, χνουδωτά, και αγαπητά σχεδόν σε όλους. H Κίνα έχει επιλέξει δύο πάντα ηλικίας ενός έτους, ένα θηλυκό στο οποίο δόθηκε ο αριθμός 16 και ένα αρσενικό στο οποίο δόθηκε ο αριθμός 19, από το Εθνικό Πάρκο Γουόλονγκ στην επαρχία Σετσουάν. Τα δύο αυτά πάντα έχουν προσφερθεί στην Ταϊβάν ως δώρο καλής θέλησης. Κατ' αυτόν τον τρόπο η διπλωματία των πάντα ξανατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Τραγούδια
Για να εξασφαλιστεί η προσαρμογή των πάντα στο νησί που η Κίνα θεωρεί επαρχία της, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα τους έχουν αρχίσει να τους κάνουν μαθήματα για την κατανόηση της ταϊβανέζικης διαλέκτου, τραγουδώντάς τους στη διάλεκτο αυτή και παίζοντάς τους αποσπάσματα από διάφορες εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ταϊβάν.
Παρά την ευχάριστη νότα που έχει «η διπλωματία των πάντα», ωστόσο η φιλική αυτή κίνηση συνοδεύεται από κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Ταϊβάν, ο οποίος - όπως λένε οι Κινέζοι - «αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Εθνικό έμβλημα που φέρνει καλή τύχη, το πάντα είναι σύμβολο ισχύος στην Κίνα, όπου ονομάζονται «μεγάλη αρκουδιάρικη γάτα» και ο λαός της Ταϊβάν με μεγάλη χαρά περιμένει να υποδεχτεί τα πάντα. Αλλά οι ηγέτες της Ταϊβάν είναι εξειρετικά εκνευρισμένοι που οι Κινέζοι τούς έχουν φέρει σε τέτοια θέση ώστε να μην έχουν άλλη δυνατότητα παρά να αποδεχθούν το δώρο.
Δώρο του Μάο Τσετούνγκ στον Νίξον
ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ έχει μακραίωνη ιστορία χρησιμοποίησης των πάντα για να πετύχει διπλωματικούς στόχους της. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η αυτοκράτειρα Γου Ζετιάν της δυναστείας Τανγκ (624- 705 μ.X.) έδωσε δύο πάντα στην ιαπωνική αυλή. Τον Σεπτέμβριο του 1974, η Κίνα έστειλε τα πάντα Τσία-Τσία και Τσινγκ-Τσινγκ ως δώρα στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Έντουαρντ Χιθ. Ο Μάο Τσετούνγκ έστειλε ένα ζευγάρι πάντα στον Ρίτσαρντ Νίξον το 1972, άγνωστο όμως παραμένει εάν προτού σταλούν τα πάντα στις ΗΠΑ οι εκπαιδευτές τους τούς έκαναν μαθήματα Αγγλικών! Κάπως έτσι, τα πάντα έγιναν το δημόσιο πρόσωπο της σχέσης που τότε αναπτυσσόταν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Από το 1958 έως το 1982 η Κίνα έστειλε συνολικά 23 πάντα σε εννέα διαφορετικές χώρες - μεταξύ των οποίων η Σοβιετική Ένωση, η Βόρεια Κορέα και η Γαλλία.
H συμφωνία
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το πάντα, η ενσάρκωση της ηπιότητας στο ζωικό βασίλειο, έγινε διπλωματικό εργαλείο. Ωστόσο σήμερα η διπλωματία με τα πάντα είναι πιο σύνθετη απ' ό,τι ήταν. H Ταϊπέι θέλει η Κίνα να της παραδώσει τα πάντα μονάχα εάν υπογράψει μία συμφωνία «αποστολής τους σε άλλη χώρα». Το Πεκίνο ωστόσο επιμένει ότι μία τέτοια συμφωνία δεν έχει λόγο ύπαρξης, αφού η δωρεά των πάντα γίνεται στην Ταϊβάν που δεν είναι άλλη χώρα - αντίθετα, αποτελεί τμήμα της Κίνας...

ΤΑ ΝΕΑ , 26/01/2006




επιστροφή