Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Ομάδα Χοροθεραπείας - Έναρξη 15/1/2018

 

Διάρκεια: 15/1/2018 – 15/6/2018

Ώρα: 17:00-18:30

Ημέρα: Τρίτη

Κόστος:  15 ευρώ το άτομο, κάθε εβδομάδα (60 ευρώ μηνιαίως)

 

Αυτή η ομάδα θα αποτελέσει ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο προσωπικής ανάπτυξης για όσους/ες αναζητούν ομαδική ψυχοθεραπεία που να εμπεριέχει το σωματικό βίωμα και την έκφραση μέσα από την κίνηση. Ειδικά για όσους/ες επιθυμούν να ξεκινήσουν το 3ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Χοροθεραπείας, η ομάδα αυτή είναι ένα προπαρασκευαστικό στάδιο. Οι ώρες θεραπείας (σύνολο 27) αναγνωρίζονται ως ώρες θεραπείας/προσωπικής ανάπτυξης με γραπτή βεβαίωση.

Ενήλικα άτομα, όλων των ηλικιών, που δεν έχουν απολύτως καμία επαφή με οποιαδήποτε μορφή χορού/κίνησης ή Χοροθεραπείας είναι ευπρόσδεκτα. Η ομάδα θα ξεκινήσει ανοιχτή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, επί 4 συναντήσεις και κατόπιν θα κλείσει μέχρι το τέλος της (Ιούνιος 2018). Η εισαγωγή στην ομάδα θα γίνεται κατόπιν μίας ατομικής συνεδρίας γνωριμίας με την εισηγήτρια της ομάδας, Αναστασία Νικολίτσα.  

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210-8217710 ή στο email : contact@bhc.gr.

 

Περιγραφή της δομής της ομάδας Χοροθεραπείας

Η ομαδική Χοροθεραπεία προσφέρει την ευκαιρία για επανασύνδεση με τα συναισθήματά μας όταν είμαστε σε επαφή με τους άλλους, αλλά και τη διερεύνηση των μοτίβων συμπεριφοράς μας μέσα στην ομάδα και ό,τι αυτή μπορεί να συμβολίζει για μας. Ως δομή μοιάζει με την Παιγνιοθεραπεία, μιας και η ελεύθερη έκφραση μέσα από το σώμα είναι παρόμοια με την αίσθηση του ελεύθερου παιχνιδιού.

Τα μέλη της ομάδας, την ημέρα της συνάντησης, αποφασίζουν συλλογικά για την χρήση ή όχι μουσικής. Μετά από ένα σύντομο ζέσταμα του σώματος ακολουθεί η ομαδική ‘διαδικασία’ (process), η οποία είναι ουσιαστικά ένα κινητικό παιχνίδι, διαμορφωμένο από τα συναισθήματα, τις αυθόρμητες κινήσεις και τη συμπεριφορά των μελών της ομάδας. Γενικά, ενθαρρύνεται η ελεύθερη και αυθόρμητη κίνηση, η οποία μπορεί να μην είναι απαραίτητα χαριτωμένη, όμορφη ή θεαματική, αλλά είναι  η αυθεντική έκφραση του εσωτερικού κόσμου του καθενός, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Στο τέλος, η λεκτική ανατροφοδότηση και επικοινωνία των συναισθημάτων είναι απαραίτητη για την συνειδητοποίηση του βιώματος, και την σύνδεση σώματος, σκέψης και συναισθήματος.

Βασικές προϋποθέσεις για το άτομο που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα Χοροθεραπείας:

  • Hεπιθυμία να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του/της
  • Η προθυμία/ετοιμότητα να αποκαλύψει τον εαυτό του/της
  • Η προθυμία να λάβει και να παράσχει ανατροφοδότηση (feedback) μέσα στην ομάδα
  • Η προθυμία να εξετάσει τις ασυνείδητες πλευρές των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και των κινήτρων του
  • Η δέσμευση ανελλιπούς συμμετοχής για το χρονικό διάστημα ου ορίζεται από την θεραπεύτρια, με συνέπεια στην ώρα έναρξης της ομάδας
  • Μία προπαρασκευαστική ατομική συνεδρία με την εισηγήτρια πριν από την εισαγωγή στην ομάδα.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Αναστασία Νικολίτσα, Χοροθεραπεύτρια, Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.

Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα.  Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre/City University του Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο.

Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και από το 2003 ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσα, διαταραχές προσωπικότητας και νευρώσεις. Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Laban Centre και στο Metropolitan University του Λονδίνου. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στην Νευροφυτοθεραπεία και στην Ανάλυση Χαρακτήρα στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής ‘Βίλχελμ Ράιχ’, στην Αθήνα και παρακολουθεί την 4ετή μετεκπαίδευση πάνω στην Εποπτεία Νευροφυτοθεραπείας με τον Genovino Ferri. Το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία (Recovery Therapy for PTSD & Trauma) με την Jane Simington. Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Από τον Οκτώβριο του 2016, μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η χρήση της Χοροθεραπείας στην υγεία και την εκπαίδευση» και διδάσκει Θεωρία και Μεθοδολογία της Χοροθεραπείας, Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) και Σωματική Αυτογνωσία στο Ελληνοβρετανικό, στην Αθήνα.

Παρουσίασε πορίσματα της δουλειάς της με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα το 2008, και το 2009 δημοσίευσε αυτά τα πορίσματα στο επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης Χοροθεραπευτών της Αυστραλίας - “Moving On”, Vol8: Nos. 1&2, (pp. 34-37). Πορίσματα από την διπλωματική της εργασία για την σωματική αντιμεταβίβαση του θεραπευτή και την πρόληψη της ψυχικής εξουθένωσης (burn out) έχουν αναφερθεί στο βιβλίο της Patricia Pallaro (2007),  - "Authentic Movement: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved" και «Supervision of Dance Movement Psychotherapy” της Helen Payne (2008).

Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια, καθώς επίσης δημιούργησε και οδήγησε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από την Συρία και το Αφγανιστάν, για λίγους μήνες τον χειμώνα του 2015, κατά την διάρκεια του μεγάλου περάσματος των προσφύγων πολέμου από την Ελλάδα.